Powrót na stronę wejściową - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- Romantyczna kolacja
\- W większym gronie
\- Święta
\- Inne
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić makaron z kurczakiem i warzywami po chińsku?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić calzone?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić zapiekaną cukinię/bakłażana?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić roladki z serem i ogórkiem?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić roladki ze szpinakiem i serem feta?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić szaszłyki z kurczaka?
Dodany: 2008-01-04 21:11:04

Szaszłyki z kurczaka.

Ilość składników dostosowujemy do swoich potrzeb, przy tym przepisie nie trzeba się trzymać sztywno wyznaczonych proporcji.

Filety z kurczaka trzeba pokroić w kawałki (mniej więcej 2cm/ 2cm), podzielić na dwie części i zalać bejcą.
Jak zrobić bejcę? W bardzo prosty sposób. Jogurt naturalny wymieszać z roztartym czosnkiem, solą i białym pieprzem. Połowę tej mikstury rozmieszać z ziołami np.: oregano, bazylia, majeranek; drugą połowę wymieszać ze słodką i ostrą papryką.
Jedną część mięsa zalewamy bejcą ziołową, drugą – bejcą paprykową. Kurczak powinien leżeć w zalewie około godziny (im dłużej, tym lepiej). Kiedy mięso już się wymoczy, nabijać kawałki na patyczki do szaszłyków na zmianę z papryką, pieczarkami i cebulą. Kawałki mięsa, grzybów i warzyw powinny być mniej więcej tej samej wielkości. Tak przygotowane szaszłyki podsmażamy na patelni (na kilku łyżkach oliwy) z wszystkich stron, potem zapiekamy przez chwilę w piekarniku zawinięte w folii aluminiowej.

Młode ziemniaczki ugotowane, ale nie obrane!, przekroić na połówki. Blachę do ciasta wyłożyć folią aluminiową, posmarować masłem z roztartym czosnkiem, posypać ziołami.
Na to ułożyć ziemniaki skórką do góry. Wszystko zawinąć folią i zapiec w piekarniku przez około 15 minut, aż ziemniaczki się zarumienią.

Do szaszłyków z młodymi ziemniakami doskonale pasuje świeża, zielona sałata skropiona odrobiną soku z cytryny.


Temat obejrzany 14274 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl