Powrót na stronę wejściową - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- Romantyczna kolacja
\- W większym gronie
\- Święta
\- Inne
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić buche de Noel?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić świąteczny stroik z wykorzystaniem witek brzozowych?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić rybę w occie?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak oduczyć psa szczekać, gdy zostaje sam w domu?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak jeść owoc granatu?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić śledzie w oleju i occie?
Dodany: 2011-12-17 09:15:18

 Jak zrobić śledzie w oleju i occie? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić śledzie w oleju i occie? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Śledzie w zalewie to świetna sprawa, bo nie dość, że w każdej chwili zaspokoją nasze uczucie głodu to jeszcze mogą długo leżeć w lodówce (nawet 3 tygodnie). Jednak dobre śledziki trzeba umieć zrobić, a do tego potrzebujemy przede wszystkim sprawdzonego przepisu. Receptur na zrobienie śledzi jest w sieci całe mnóstwo, jednak zaręczam, że żaden z nich nie dorówna temu, który znajdziecie tutaj! I nie jest to czcze gadanie, bo doprawdy śledzie wychodzą nad wyraz dobre, cebulka jest odpowiednio krucha i opieramy się tylko na tradycyjnych dodatkach. Radzę od razu zrobić więcej.

Składniki:
- kilogram solonych śledzi
- co najmniej 3 duże cebule
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- szklanka octu
- olej (najzwyklejszy)
- litr wody
- pieprz mielony

Sposób przyrządzenia
Na początek przygotowujemy zalewę. Litr wody mieszamy ze szklanką octu i dodajemy do tego ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość stawiamy na gazie i zagotowujemy. Dzięki temu zalewa nabierze lepszego smaku od ziół. Następnie studzimy wywar i bierzemy się za rybę. Filety płuczemy z nadmiaru soli i dzielimy na dwucentymetrowe kawałki. Cebulę kroimy na plasterki, a potem dzielimy je jeszcze na 4 części. Wyjdzie nam coś na kształt półksiężyców. Rybę i cebulę wkładamy do pojemnika i zalewamy przygotowaną wcześniej zimną wodą z octem. Odstawiamy na jeden dzień. Jeśli komuś się śpieszy to do dalszej części może przejść już po 12 godzinach. Po upływie wyznaczonego czasu odcedzamy na sitku śledzie i wylewamy wodę z octem, gdyż nie będzie nam ona już potrzebna. Przekładamy je do miski i dodajemy mielony pieprz (około pół łyżeczki) i olej. Powinno go być tyle, aby zakrywał całą przystawkę.

Gratulacje! Właśnie zrobiłeś najlepsze śledzie w swoim życiu i tym samym prawdopodobnie podpisałeś na siebie wyrok, bo kto ich spróbuje ten częściej będzie Cię prosił o zrobienie tej potrawy na różne okazje. A takich okazji bywa sporo: święta, urodziny, ostatni czwartek w tygodniu.

Dodam jeszcze, że niektórzy, przed zalaniem cebulki wodą z octem sparzają ją wrzątkiem, aby nie była tak twarda. Jeszcze inni układają śledzie i cebulę warstwami, a ja je po prostu mieszam. Osobiście dodaję do śledzi zwykłą paprykę pokrojoną w dwucentymetrowe paski, żeby podnieść walory smakowe i wybieram czerwoną cebulę, bo dzięki temu na talerzu nie dość, że mam pyszne danie to jeszcze uderza mnie ono feerią barw.

Podałem przepis na podstawowe śledzie i tylko od Ciebie zależy czy coś do nich dołożysz. Oczywiście już takie są bardzo dobre, jednak możesz spróbować dodać jakieś zioła lub np. rodzynki, ogóreczka konserwowego itp. Co kto lubi.

Nie mogę pisać takich przepisów, bo ślinotoku dostaję...

Autor: Gość    
Temat obejrzany 46172 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


KOMENTARZE tego tematu:      [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyCoś mi nie wyszło, czemu?    
Edytowany: 2014-01-04 07:56:39
Jestem rozczarowane; zrobiłam tydzień temu taką zalewę i włożyłam w nią filety pokrojone a dziś? mam paćkę z nich! rozmiękły !
Autor: Gość    
    [ edytuj powyższy komentarz ]     
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyludzie    
Edytowany: 2014-01-04 07:57:03
śledzie ci się rozwaliły bo pewnie kupiłaś najgorszej jakości....
ludzie! kupujcie tylko ładne filety co sie nie rozwarstwiaja!!! śledzie muszą być twardawe bo sie rozpadną. ciężko to opisać ale jeśli śledź sie rozpada na kawałki przy wyławianiu go z wiaderka to na pewno sie rozleci jak go bedziemy mieszać w zalewiwe!
popatrz na zdjęcie, na nim filety są łądne i napewno twarde. od razu widać że sie nie rozwarstwiają.
Autor: Gość    
    [ edytuj powyższy komentarz ]     
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyRozmięknięte śledzie    
Edytowany: 2014-01-04 07:57:11
Jak trzymałaś śledzie przez tydzień w occie to nie dziwne, że się rozmiękły. W przepisie jak byk stoi, że trzeba je moczyć tylko dzień, a potem zlać zalewę i zstąpić ją olejem. W oleju nie mają prawa się rozmięknąć. Wiem, bo sama tak robię.
Autor: Gość    
    [ edytuj powyższy komentarz ]     
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyMój pierwszy raz    
Edytowany: 2014-02-18 07:44:53
Witam robie własnie pierwszy raz śledzie mam nadzieje że sie uda.Przepis szzybki i łatwy super ,a i jeszcze żeby był smaczny .Dzięki i pozdrawiam
Autor: Gość    
    [ edytuj powyższy komentarz ]     
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisynie do końca !!    
Edytowany: 2014-11-09 13:37:25
.. śledzie nie są miękkie a twarde. Co robią że sklepowe są miękkie.
Autor: Gość    
    [ edytuj powyższy komentarz ]     
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl