Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- Romantyczna kolacja
\- W większym gronie
\- Święta
\- Inne
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak i kiedy zaplanować urlop w 2015 - długie weekendy?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić paszteciki z grzybami i kapustą?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić choinkę z makaronu?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić buche de Noel?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić świąteczny stroik z wykorzystaniem witek brzozowych?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić makowiec?
Dodany: 2012-12-21 08:42:45

 Jak zrobić makowiec? - FOTO 1 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić makowiec? - FOTO 1 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
 Jak zrobić makowiec? - FOTO 2 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić makowiec? - FOTO 2 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
 Jak zrobić makowiec? - FOTO 3 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić makowiec? - FOTO 3 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Jakie ciasto oprócz piernika najbardziej kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia? Czy nie jest to czasem makowiec? Oczywiście, że tak! Dlatego poniżej zamieszczamy przepis, dzięki któremu dowiesz się jak samodzielnie zrobić ten placek. Na pewno będzie tańszy i lepszy niż kupny!

Podany przepis da nam aż cztery placki, ale po ich upieczeniu te, które nam zostaną możemy zamrozić i skorzystać z nich nawet pół roku później.

Masa
(można użyć gotowej masy makowej sprzedawanej w sklepach, ale przecież my wolimy zrobić ją własnoręcznie)
- 700g maku
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 100g margaryny
- 3 jajka
- rodzynki, skruszone orzechy włoskie, skórka pomarańczowa (ile kto lubi)

Mak zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie odcedzamy i sparzamy wrzątkiem. Następnie mielimy go przynajmniej 2 razy na maszynce o drobnych oczkach. Po zmieleniu dodajemy do niego roztopioną margarynę, bakalie, miód i żółtka jajek. Białka roztrzepujemy z cukrem i dopiero w formie piany dodajemy do reszty dokładnie mieszając całość. Odkładamy masę na bok i bierzemy się za ciasto.

Ciasto
- 1kg mąki
- szklanka cukru
- 100g drożdży (kostka)
- szklanka mleka
- 250g margaryny
- 2 jajka i jedno żółtko (białka nie wyrzucamy, bo się przyda)
- łyżeczka soli

Drożdże z dodatkiem łyżki cukru rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy, najlepiej w ciepłe miejsce na około 15-20 minut, do wyrośnięcia. W międzyczasie roztapiamy w rondelku margarynę. Po jej ostygnięciu przelewamy ją do mąki, dodajemy jajka, drożdże, sól i całość wyrabiamy do momentu, gdy ciasto będzie łatwo odchodziło od ręki. W miarę potrzeby podsypujemy mąką lub dolewamy trochę mleka. Gotowe ciasto odstawiamy na co najmniej pół godziny w ciepłe miejsce.

Placek
Jak już zostało wspomniane ciasto wystarczy na cztery placki, dlatego dzielimy je na cztery równe kawałki. Każdy z nich rozwałkowujemy, podsypując sobie mąką, na długość blaszki do pieczenia. Jeżeli nie masz wąskiej blaszki na tego typu placki, to możesz skorzystać z normalnej, w której upieczesz dwa placki obok siebie. Należy je wtedy w całości owinąć papierem do pieczenia zostawiając odrobinę wolnej przestrzeni, aby mogły wyrosnąć. Dzięki temu nie popękają i nie skleją się ze sobą podczas pieczenia. Rozwałkowane ciasto smarujemy z jednej strony białkiem, które nam zostało i nakładamy na nią równomiernie masę (jak sos na pizzę). Dzięki temu masa nie będzie odpadać od placka. Rolujemy placek i przekładamy na posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą formę (jeżeli korzystasz z papieru do pieczenia, to nie musisz smarować blaszek). Białkiem możemy także posmarować wierzch placka. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 50 minut.

Temat obejrzany 3211 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl