Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- Romantyczna kolacja
\- W większym gronie
\- Święta
\- Inne
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić naleśniki z kwiatem akacji?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić naleśniki z czekoladą, bananami i bitą śmietaną?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić krokiety?
Dodany: 2011-12-21 08:59:11

 Jak zrobić krokiety? - FOTO 1 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić krokiety? - FOTO 1 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
 Jak zrobić krokiety? - FOTO 2 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić krokiety? - FOTO 2 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Krokiet - wystarczy w tym słowie zamienić kilka liter i już wyjdzie nam zupełnie nowy wyraz "pychota". To nie może być przypadek! I skoro nawet siły wyższe wskazują na taką zbieżność to nie pozostaje nam nic innego jak zakasać rękawy i zrobić sobie takich kilka.

Naleśniki (około 25)
- 6 jaj
- 4 szklanki mąki
- 4 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody
- 2 szklanki mleka (jeśli ktoś woli to może użyć 6 szklanek mleka zamiast wody, wtedy placki będą delikatniejsze)
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju
- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia

Jeśli nie mamy odpowiednio dużej miski to radzę podzielić porcje na pół i robić placki na dwa razy.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą, a następnie smażymy jak zwykłe naleśniki. Gaz pod patelnią nie może być za duży, bo nie zdążymy rozlać po niej ciasta i nie wyjdą nam okrągłe placki, a poza tym naleśniki się przypalą. Jeżeli okaże się, że brzegi naleśników zesmażyły się za bardzo i stwardniały to odkładamy je na spód talerza, a na wierzch kładziemy dobre placki. Całość przykrywamy talerzem i pozostawiamy na co najmniej godzinę. Po tym czasie brzegi powinny zmięknąć i ułatwi to nam zawijanie. Zawsze korzystam z tego przepisu i jeszcze nie zdarzyło się żeby ciasto wyszło za rzadkie lub za gęste, ale w razie czego: do ciasta gęstego dodajemy wody, a do rzadkiego mąki

Farsz
- kilogram kapusty kiszonej (może być pół kiszonej i pół zwykłej)
- 1 i 1/4 kilograma pieczarek (pieczarek dajemy zawsze trochę więcej niż kapusty)
- duża cebula
- maggi
- 3 łyżki ketchupu lub 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz

Pieczarki obieramy i kroimy w małą kostkę pół na pół centymetra. Dodajemy do nich łyżkę oleju i podsmażamy w dużym rondlu nie przykrywając. W międzyczasie obieramy cebulę i ją także zamieniamy na drobną kostkę. Kiedy już pieczarki puszczą wodę to dodajemy do nich cebulę i razem to pichcimy aż do odparowania wody. Teraz bierzemy się za kapustę kiszoną. Przekładamy ją na sitko i dobrze płuczemy pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru kwasu. Następnie musimy ją przesiekać na desce, żeby potem się nie okazało, że przy każdym kęsie krokieta ze środka wylatywało całe nadzienie. Tak spreparowaną kiszonkę dorzucamy do pieczarek. Doprawiamy resztą składników i gotujemy około godziny. Początkowo pod przykryciem, ale pod koniec bez, żeby całkowicie pozbyć się wody. Jeśli sok wyparuje już wcześniej to dolewamy trochę zwykłej wody, aby wszystko mogło się pogotować przynajmniej te 60 minut. Gotowy farsz musi przestygnąć zanim przejdziemy dalej.
Jeśli chcemy to do farszu możemy dorzucić garść rozdrobnionych suszonych grzybów co da nam więcej aromatu. Dobrze jest również do farszu dodać łyżeczkę kminku jeżeli kapusta go w sobie nie zawierała, bo dzięki temu krokiety później nie będą siedziały nam na żołądku.

Krokiety
Mamy już naleśniki i farsz, więc teraz dobrze by było jakoś połączyć oba składniki. Bierzemy jeden naleśnik i nakładamy na niego około półtora łyżki farszu tak jak to widać na zdjęciu. Teraz najtrudniejsza część składania krokietów - zawijanie. Bierzemy górną część (A) i nakładamy na farsz, następnie zawijamy obie boczne krawędzie (B i C) do środka wzdłuż linii. Na koniec rolujemy część z farszem w dół.
Gotowe krokiety możemy jeszcze opanierować tak jak kotlety schabowe. Na talerz do zupy wbijamy 3 jajka i mieszamy je widelcem. Do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Krokiety maczamy w jaku, potem w bułce i podsmażamy krótką chwilę na patelni.

Z podanego przepisu powinno wyjść około 25 krokietów. Ich nadmiar możemy spokojnie owinąć w złotko, włożyć do foliówki i zamrozić. Będą jak znalazł, kiedy trzeba będzie zrobić jakiś obiad na szybko.

Autor: Gość    
Temat obejrzany 24548 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl