Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- Romantyczna kolacja
\- W większym gronie
\- Święta
\- Inne
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak nie przytyć w Wielkanoc?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić nietypowe jajka wielkanocne?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić domowy majonez?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak przygotować wielkanocne śniadanie?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić nietypowe pisanki?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić pasztet z indyka?
Dodany: 2014-04-18 07:56:06

 Jak zrobić pasztet z indyka? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić pasztet z indyka? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Pasztet należy do tych dań, bez których nie może się obyż żaden wielkanocny stół. Swoim smakiem potrafi uszlachetnić niejedną kanapkę i świetnie współgra z innymi świątecznymi pysznościami. Niestety kupne pasztety często są robione z najgorszej jakości mięsa, o ile w ogóle MOM można nazwać mięsem, a do tego wręcz ociekają tłuszczem. Dlatego dużo lepiej zrobić go samemu. I właśnie tutaj znajdziesz przepis na smaczny domowy pasztet, który nie będzie aż tak kaloryczny. Jako składnik bazowy użyjemy mięsa indyczego, ale równie dobrze można go zastąpić każdym innym.

Składniki
- kilogram mięsa indyczego
- włoszczyzna na bulion (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera)
- 25 dag wątróbek drobiowych
- mała garstka suszonych grzybów
- cebula
- czerstwa bułka
- 4 jajka
- liść laurowy
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- tymianek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz – ilość według własnego gustu
- olej do smażenia
Do składników można również dorzucić garść żurawiny, śliwki, posiekane suszone pomidory lub kto, co tam lubi.

Przepis
Włoszczyznę obieramy i kroimy na drobno, żeby szybciej się ugotowała. Myjemy i oporządzamy również mięso oraz wątróbki. Na patelnię wlewamy łyżeczkę oleju. Podsmażamy na nim wątróbki. Kiedy już się zetną, to zdejmujemy je z patelni, dodajemy jeszcze odrobinę oleju i podsmażamy posiekaną cebulę wraz z kawałkami mięsa. Dosłownie trzy minuty, później zalewamy wszystko wodą (około pół litra). Dodajemy warzywa, grzyby, ziele angielskie, liście laurowe i dusimy całość pod przykryciem przez 30-40 minut.

Ugotowane warzywa i mięso studzimy. W międzyczasie w wywarze moczymy bułkę. Następnie mielimy wszystko (mięso, wątróbki, grzyby, warzywa oraz bułkę) dwa-trzy razy przez maszynkę o drobnych oczkach. Ważne jest, aby składniki były chłodne, bo ciepłe tępią ostrza.

Do gotowej masy dodajemy przyprawy i próbujemy. Kiedy już uzyskamy odpowiedni smak, to wbijamy do całości jajka, możemy także dolać resztę wywaru, mieszamy i przekładamy do formy, tak zwanej keksówki. Oczywiście jej brzegi trzeba wcześniej wysmarować masłem lub margaryną i obsypać bułką tartą. Masę dobrze ubijamy, smarujemy po wierzchu olejem, aby ładnie się spiekła i wkładamy do piekarnika na około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Pasztet wyciągamy z formy dopiero po wystygnięciu.

Temat obejrzany 1294 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl