Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- Romantyczna kolacja
\- W większym gronie
\- Święta
\- Inne
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak i kiedy zaplanować urlop w 2015 - długie weekendy?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić paszteciki z grzybami i kapustą?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić choinkę z makaronu?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić buche de Noel?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić świąteczny stroik z wykorzystaniem witek brzozowych?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić domowy majonez?
Dodany: 2014-04-14 07:44:14

 Jak zrobić domowy majonez? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić domowy majonez? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Zbliża się Wielkanoc – święto, które nie może obyć się bez majonezu. Dekorujemy nim jajka, robimy z niego sałatki oraz sosy, a nawet dodajemy do niektórych ciast. Najprościej pójść do sklepu i kupić gotowca w słoiczku, ale jeżeli chcesz zrobić sobie własny bez żadnych konserwantów i ulepszaczy, to zaraz podpowiemy Ci jak się do tego zabrać. To wcale nie jest trudne i pracochłonne!

Składniki
- dwa żółtka
- 3/4 szklanki oleju (słonecznikowy, rzepakowy lub inny lekki w smaku)
- łyżeczka ulubionej musztardy (ale nie z dużymi ziarnami)
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu (jeżeli musztarda nie jest bardzo ostra)

Jak zrobić
Żółtka jaj przekładamy do miseczki. Dodajemy do nich sól, pieprz, musztardę oraz cytrynę i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Najłatwiej to zrobić przy użyciu miksera lub blendera. Kiedy konsystencja będzie już odpowiednia i składniki połączą się ze sobą, to dodajemy olej. Bardzo ważne jest, aby na początku dodawać go po kropelce, cały czas mieszając. Trzeba to robić powoli, aby masa się nie zważyła. Dopiero po kilkudziesięciu kroplach, gdy majonez zacznie gęstnieć, można zwiększyć ilość oleju i zacząć wlewać go cieniutką stróżką. Jeśli masa będzie dla nas zbyt rzadka, to możemy dodać więcej oleju, tak do całej szklanki – wtedy zgęstnieje.

Gdyby masa się zważyła, to możemy spróbować ją uratować. W innej miseczce ucieramy jeszcze jedno żółtko wraz z odrobiną soli i połową łyżeczki soku z cytryny oraz musztardy. Nową masę dodajemy małymi porcjami do tej zważonej i cały czas mieszamy. Majonez powinien nabrać odpowiedniej konsystencji.

Zamiast soku z cytryny można także użyć takiej samej ilości octu winnego. Natomiast masa nie powinna się zważyć, jeżeli wcześniej włożymy blender do lodówki na przynajmniej 20 minut.

Gotowy majonez przekładamy do zamykanego słoiczka. W lodówce może stać nawet przez tydzień.

Temat obejrzany 1553 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl