Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- Romantyczna kolacja
\- W większym gronie
\- Święta
\- Inne
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak i kiedy zaplanować urlop w 2015 - długie weekendy?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić paszteciki z grzybami i kapustą?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić choinkę z makaronu?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić buche de Noel?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić świąteczny stroik z wykorzystaniem witek brzozowych?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić orzeszki z kremem orzechowym?
Dodany: 2013-12-19 07:55:32

 Jak zrobić orzeszki z kremem orzechowym? - FOTO 1 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić orzeszki z kremem orzechowym? - FOTO 1 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
 Jak zrobić orzeszki z kremem orzechowym? - FOTO 2 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić orzeszki z kremem orzechowym? - FOTO 2 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Szukasz ciekawej wigilijnej dekoracji, którą na dodatek będzie można w każdej chwili zjeść? W takim razie zrób sobie przepyszne ciastka - orzeszki! Do ich upieczenia będzie Ci potrzebna specjalna forma do orzeszków, którą możesz nabyć w marketach lub na internetowych aukcjach za około 50 zł. W sprzedaży są również dostępne pojedyncze foremki w dużo niższej cenie, ale w nich znacznie trudniej upiec skorupki o odpowiednim kształcie i grubości. Ponadto przy pomocy patelni, takiej jak na zdjęciu obok, ciastka przygotujemy na każdym palniku gazowym, a pojedyncze foremki musimy wkładać do piekarnika. Dlatego polecamy patelnię, bo mimo iż jest droższa, to jednak pieczenie będzie znacznie łatwiejsze.

Składniki (na około 80 orzeszków)
Ciasto
- 1 kg mąki
- 10 dag smalcu
- 20 dag margaryny
- 2 jajka
- 4 łyżki śmietany (12 % lub 18 %)
- łyżeczka sody

Krem orzechowy
- 25 dag masła
- 20 dag cukru (szklanka)
- 3 duże jajka
- 25 dag zmielonych orzechów włoskich
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki kakao

Przepis
Smalec i margarynę roztapiamy w rondelku. Odstawiamy do wystygnięcia. Do miski przesiewamy mąkę. Na początek lepiej użyć trochę mniej niż cały kilogram i najwyżej później podsypywać. Do mąki dodajemy jaja, śmietanę, sodę i wystudzone tłuszcze. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji plasteliny. Ciasto dzielimy na małe porcje, układamy je na rozgrzanej formie do robienia orzeszków, zamykamy i ustawiamy na palniku. Wielkość porcji należy ustalić samemu, tak by skorupki orzechów nie były wybrakowane i zbyt dużo ciasta nie było wyciskane na zewnątrz. Pieczemy do momentu aż orzeszki nabiorą lekko brązowego koloru i będą łatwo odchodziły od formy, zwykle trwa to 2-4 minuty na każdą stronę. Upieczone skorupki przekładamy do miski i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie wyrównujemy nożykiem ich brzegi.

Jajka ucieramy wraz z cukrem w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Kiedy masa zrobi się pulchna, to przekładamy miskę do zlewu z chłodną wodą, i cały czas mieszając, ochładzamy krem. Masło ucieramy na pianę. Na koniec łączymy ze sobą krem jajeczny, kakao, orzechy i masło. W ostatniej kolejności dodajemy do masy sok z cytryny, a po wymieszaniu nadziewamy każdą połówkę orzechów.

Kremu w skorupkach powinno być tyle, by lekko wystawał i w ten sposób sklejał ze sobą dwie części, tworząc orzeszka. Łączymy ze sobą wszystkie połówki, a gotowe orzeszki odstawiamy na 2 godziny, aby masa przegryzła się z ciastem. Ciastka można oprószyć kakao zmieszanym z cukrem pudrem (w proporcjach 1:1) lub oblać czekoladą, o ile łasuchy ich wcześniej nie opędzlują.

Temat obejrzany 3376 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl