Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- Romantyczna kolacja
\- W większym gronie
\- Święta
\- Inne
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak i kiedy zaplanować urlop w 2015 - długie weekendy?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić paszteciki z grzybami i kapustą?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić choinkę z makaronu?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić buche de Noel?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić świąteczny stroik z wykorzystaniem witek brzozowych?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić wigilijną kutię?
Dodany: 2013-12-15 07:27:48

 Jak zrobić wigilijną kutię? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić wigilijną kutię? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Kutia to dość słodka potrawa, którą robi się przeważnie w czasie świąt Bożego Narodzenia. W jej skład wchodzi, nie tak łatwa do kupienia, pszenica w ziarnach i zapewne dlatego też coraz rzadziej przygotowujemy ją w swoich domach. A szkoda, bo nie dość, że jest smaczna, to jeszcze ma właściwości prozdrowotne i odżywcze dzięki znajdującym się w niej bakaliom i miodzie. Dlatego nawet, jeśli nie znajdziesz nigdzie pszenicy, warto ją zrobić na bazie kaszy jęczmiennej, od dawna stosowanej jako zamiennik, lub ryżu, będzie równie dobra!

Składniki:
- szklanka łuskanej pszenicy w ziarnach (zamiennie kasza jęczmienna lub ryż)
- szklanka maku
- 50 g orzechów (włoskich lub mieszanki różnych rodzajów)
- 50 g rodzynków
- 5 łyżek miodu (można użyć więcej, jak ktoś lubi słodsze)
- wanilia lub łyżeczka cukru waniliowego
Według uznania można także dodać migdały, suszone śliwki, morele, figi i inne ulubione bakalie.

Przepis
Pszenicę należy dobrze przepłukać na sitku i przebrać z zepsutych ziaren. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować 3 godziny pod przykryciem. Po tym czasie odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Jeżeli korzystasz z ryżu lub kaszy, to ugotuj ją według wskazań na opakowaniu, ale do wody nie dodawaj soli.

Mak również opłukujemy, a następnie gotujemy pod przykryciem, aż da się rozcierać w palcach. Można skrócić ten czas do przynajmniej kwadransa, ale wtedy kutia będzie bardziej sucha i nie tak wyrazista w smaku. Odcedzony mielimy w maszynce na małym sitku, a potem mieszamy z pszenicą, ryżem lub kaszą. Większe bakalie kroimy na mniejsze kawałki i wraz z miodem oraz wanilią, dodajemy je do maku z pszenicą. Całość należy dokładnie wymieszać.

Temat obejrzany 2397 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl