Powrót na stronę wejściową - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- Romantyczna kolacja
\- W większym gronie
\- Święta
\- Inne
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić nietypowe jajka wielkanocne?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić domowy majonez?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić murzynka?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić gołąbki?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zwijać lampki choinkowe?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić wigilijny kulebiak z kapustą i grzybami?
Dodany: 2013-12-11 05:37:24

 Jak zrobić wigilijny kulebiak z kapustą i grzybami? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić wigilijny kulebiak z kapustą i grzybami? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Kulebiak, to drożdżowy pieróg lub rolada wypełnione farszem z mięsa albo, w wersji bożonarodzeniowej, kapustą z grzybami. Potrawa przywędrowała do nas, jak większość tradycyjnych dań, zza wschodniej granicy a szczególnymi względami cieszy się w okolicach Podlasia. Jednak, ponieważ jest ona bardzo smaczna i łatwa do zrobienia, proponujemy przygotować ją, nawet jeśli nie mieszkamy na wschodnich kresach – zawsze to jakieś urozmaicenie i kolejne danie do wymaganych dwunastu wigilijnych potraw.

Składniki:
Ciasto
- 350 g mąki
- 80 ml mleka lub wody
- 30 g drożdży
- jajko
- 4 łyżki oleju
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- roztrzepane jajko do posmarowania po wierzchu

Farsz
- 300 g kapusty kiszonej
- 10 dag suszonych grzybów
- duża cebula
- dwie łyżki oleju
- sól, pieprz, kminek

Przepis
Grzyby zalewamy ciepłą wodą i namaczamy przez przynajmniej 2 godziny, a najlepiej przez całą noc. Po tym czasie kroimy je na mniejsze kawałki i gotujemy przez pół godziny. Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku, jeśli nie lubisz zbyt kwaśnych potraw, to możesz ją przepłukać pod bieżącą wodą na durszlaku. Drobno ją siekamy i dodajemy do wody z grzybami. Całość gotujemy jeszcze około 45 minut, a w razie potrzeby podlewamy wodą. W międzyczasie na oleju lekko podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Na koniec odcedzamy kapustę i grzyby, przekładamy je do miski i mieszamy z cebulką oraz przyprawami – według własnego gustu.

Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy do niego cukier i drożdże, mieszamy a potem odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy olej, sól oraz zaczyn z drożdży. Całość dokładnie wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. W razie potrzeby podsypujemy sobie mąką lub dolewamy nieco mleka. Po tej czynności przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Czasem będzie to trwać pół godziny, a czasem godzinę – zależy od temperatury otoczenia, niemniej jednak ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu rozwałkowujemy je na placek, którego średnica będzie nieco mniejsza niż dłuższy bok blachy do pieczenia. Na jedną jego połowę nakładamy farsz i przykrywamy go drugą połową, tak jak robi się pierogi. Brzegi pieroga sklejamy ze sobą, aby nadzienie nie uciekło ze środka. Żeby sobie w tym pomóc możemy je trochę zwilżyć wodą.

Tak przygotowanego pieroga przekładamy na papier do pieczenia, układamy na blaszce, smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie wkładamy go do piekarnika na 35 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej smakuje z barszczykiem.

Temat obejrzany 362 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl