Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- Romantyczna kolacja
\- W większym gronie
\- Święta
\- Inne
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak i kiedy zaplanować urlop w 2015 - długie weekendy?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić paszteciki z grzybami i kapustą?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić choinkę z makaronu?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić buche de Noel?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić świąteczny stroik z wykorzystaniem witek brzozowych?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić mazurek wielkanocny z masą kajmakową?
Dodany: 2013-03-25 08:07:57

 Jak zrobić mazurek wielkanocny z masą kajmakową? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić mazurek wielkanocny z masą kajmakową? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Jakie ciasto, zaraz obok babki, jest najczęściej kojarzone z Wielkanocą? Oczywiście mazurek. Istnieje wiele jego odmian, ale my dziś skupimy się na formie z masą kajmakową. Taki placek będzie z rodzaju tych słodszych i prostszych do zrobienia.

Składniki:
Ciasto
- 300 g mąki
- 200 g masła
- ¾ szklanki cukru
- jedno całe jajko i jedno żółtko
- szczypta soli

Masa
- 1,5 szkalnki mleka 3,2%
- pół szklanki cukru
- 100 g masła

Do dekoracji (według uznania)
- dżem
- bakalie
- polewa
- lukier

Przepis
Zimne masło ucieramy z cukrem. Następnie przekładamy je do miski z mąką, jajkami i szczyptą soli. Po wyrobieniu dzielimy ciasto na dwa kawałki i każdą z nich rozwałkowujemy na dowolny rozmiar, byle grubość placków nie była mniejsza niż 3 milimetry i obie części były identyczne. Układamy je na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy aż ciasto zrobi się złociste (około 20-30 minut). Odstawiamy do wystygnięcia.

Mleko przelewamy do rondelka i stawiamy na gazie. Cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła, wsypujemy stopniowo cukier. Gotujemy aż masa zgęstnieje. Kiedy to nastąpi, to dodajemy do niej masło i po wymieszaniu odstawiamy do przestygnięcia. Zanim masa całkowicie wystygnie i będzie jeszcze plastyczna, to przekładamy ją na jeden z placków. Przykrywamy drugim plackiem i po wierzchu oblewamy polewą lub rozsmarowujemy dżem. Dekorujemy bakaliami lub lukrem.

Przechowujemy w lodówce.

Temat obejrzany 3152 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl