Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- Romantyczna kolacja
\- W większym gronie
\- Święta
\- Inne
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić paszteciki z grzybami i kapustą?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić pasztet z indyka?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić domowy majonez?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić orzeszki z kremem orzechowym?
[ Dodaj nowy temat do tego działu ]     
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić paszteciki z grzybami i kapustą?
Dodany: 2014-12-24 08:07:33  w temacie - 2 komentarzy
 Jak zrobić paszteciki z grzybami i kapustą? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić paszteciki z grzybami i kapustą? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Paszteciki z grzybami to jedna z potraw, która z powodzeniem może się znaleźć na wigilijnym stole. Tym bardziej, że ich przygotowanie jest zdecydowanie mniej czasochłonne i prostsze niż lepienie pierogów, a w smaku zupełnie nie będą im ustępować. Składniki Ciasto - 500 g mąki - 200 g masła - duże jajko - 0,5 szklanki śmietany (ciasto może zabrać więcej) - 50 g świeżych drożdży - łyżka cukru - szczypta soli Farsz - 1 kg kapusty kiszonej - dwie spore garści suszonych grzybów - dwie cebule - sól i pieprz do smaku - olej do smażenia Przepis Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy do mąki, miękkiego masła, jajka, śmietany i soli.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić pasztet z indyka?
Dodany: 2014-04-18 07:56:06
 Jak zrobić pasztet z indyka? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić pasztet z indyka? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Pasztet należy do tych dań, bez których nie może się obyż żaden wielkanocny stół. Swoim smakiem potrafi uszlachetnić niejedną kanapkę i świetnie współgra z innymi świątecznymi pysznościami. Niestety kupne pasztety często są robione z najgorszej jakości mięsa, o ile w ogóle MOM można nazwać mięsem, a do tego wręcz ociekają tłuszczem. Dlatego dużo lepiej zrobić go samemu.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić domowy majonez?
Dodany: 2014-04-14 07:44:14
 Jak zrobić domowy majonez? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić domowy majonez? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Zbliża się Wielkanoc – święto, które nie może obyć się bez majonezu. Dekorujemy nim jajka, robimy z niego sałatki oraz sosy, a nawet dodajemy do niektórych ciast. Najprościej pójść do sklepu i kupić gotowca w słoiczku, ale jeżeli chcesz zrobić sobie własny bez żadnych konserwantów i ulepszaczy, to zaraz podpowiemy Ci jak się do tego zabrać. To wcale nie jest trudne i pracochłonne! Składniki - dwa żółtka - 3/4 szklanki oleju (słonecznikowy, rzepakowy lub inny lekki w smaku) - łyżeczka ulubionej musztardy (ale nie z dużymi ziarnami) - łyżeczka soku z cytryny - szczypta soli - szczypta pieprzu (jeżeli musztarda nie jest bardzo ostra) Jak zrobić Żółtka jaj przekładamy do miseczki.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?
Dodany: 2013-12-23 07:31:51
 Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Pierogi z kapustą i grzybami, to jedna z najczęściej goszczących na wigilijnym stole potraw. Wbrew pozorom wcale nie są trudne do zrobienia, może tylko trochę czasochłonne, i smakują dużo bardziej niż gotowce kupione w sklepie. Od razu lepiej zrobić większą porcję, a nadmiar zamrozić – w ten sposób zyskamy szybki obiad, gdy nie będziemy mieli czasu i chęci na gotowanie. Składniki Ciasto - 0,5 kg mąki pszennej - jajko - szklanka wody - łyżka oleju - łyżeczka soli Farsz - 0,5 kg kapusty kiszonej - 10 dag suszonych grzybów (zamiast grzybów suszonych można użyć 0,5 kg drobno pokrojonych i podsmażonych na łyżce oleju pieczarek) - cebula - sól, pieprz - łyżka oleju Przepis Grzyby zalewamy przegotowaną wodą i moczymy przez co najmniej 2 godziny.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić orzeszki z kremem orzechowym?
Dodany: 2013-12-19 07:55:32
 Jak zrobić orzeszki z kremem orzechowym? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić orzeszki z kremem orzechowym? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Szukasz ciekawej wigilijnej dekoracji, którą na dodatek będzie można w każdej chwili zjeść? W takim razie zrób sobie przepyszne ciastka - orzeszki! Do ich upieczenia będzie Ci potrzebna specjalna forma do orzeszków, którą możesz nabyć w marketach lub na internetowych aukcjach za około 50 zł. W sprzedaży są również dostępne pojedyncze foremki w dużo niższej cenie, ale w nich znacznie trudniej upiec skorupki o odpowiednim kształcie i grubości. Ponadto przy pomocy patelni, takiej jak na zdjęciu obok, ciastka przygotujemy na każdym palniku gazowym, a pojedyncze foremki musimy wkładać do piekarnika. Dlatego polecamy patelnię, bo mimo iż jest droższa, to jednak pieczenie będzie znacznie łatwiejsze.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić wigilijną kutię?
Dodany: 2013-12-15 07:27:48
 Jak zrobić wigilijną kutię? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić wigilijną kutię? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Kutia to dość słodka potrawa, którą robi się przeważnie w czasie świąt Bożego Narodzenia. W jej skład wchodzi, nie tak łatwa do kupienia, pszenica w ziarnach i zapewne dlatego też coraz rzadziej przygotowujemy ją w swoich domach. A szkoda, bo nie dość, że jest smaczna, to jeszcze ma właściwości prozdrowotne i odżywcze dzięki znajdującym się w niej bakaliom i miodzie. Dlatego nawet, jeśli nie znajdziesz nigdzie pszenicy, warto ją zrobić na bazie kaszy jęczmiennej, od dawna stosowanej jako zamiennik, lub ryżu, będzie równie dobra! Składniki: - szklanka łuskanej pszenicy w ziarnach (zamiennie kasza jęczmienna lub ryż) - szklanka maku - 50 g orzechów (włoskich lub mieszanki różnych rodzajów) - 50 g rodzynków - 5 łyżek miodu (można użyć więcej, jak ktoś lubi słodsze) - wanilia lub łyżeczka cukru waniliowego Według uznania można także dodać migdały, suszone śliwki, morele, figi i inne ulubione bakalie.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić wigilijny kulebiak z kapustą i grzybami?
Dodany: 2013-12-11 05:37:24
 Jak zrobić wigilijny kulebiak z kapustą i grzybami? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić wigilijny kulebiak z kapustą i grzybami? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Kulebiak, to drożdżowy pieróg lub rolada wypełnione farszem z mięsa albo, w wersji bożonarodzeniowej, kapustą z grzybami. Potrawa przywędrowała do nas, jak większość tradycyjnych dań, zza wschodniej granicy a szczególnymi względami cieszy się w okolicach Podlasia. Jednak, ponieważ jest ona bardzo smaczna i łatwa do zrobienia, proponujemy przygotować ją, nawet jeśli nie mieszkamy na wschodnich kresach – zawsze to jakieś urozmaicenie i kolejne danie do wymaganych dwunastu wigilijnych potraw. Składniki: Ciasto - 350 g mąki - 80 ml mleka lub wody - 30 g drożdży - jajko - 4 łyżki oleju - łyżeczka cukru - pół łyżeczki soli - roztrzepane jajko do posmarowania po wierzchu Farsz - 300 g kapusty kiszonej - 10 dag suszonych grzybów - duża cebula - dwie łyżki oleju - sól, pieprz, kminek Przepis Grzyby zalewamy ciepłą wodą i namaczamy przez przynajmniej 2 godziny, a najlepiej przez całą noc.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić mazurek wielkanocny z masą kajmakową?
Dodany: 2013-03-25 08:07:57
 Jak zrobić mazurek wielkanocny z masą kajmakową? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić mazurek wielkanocny z masą kajmakową? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Jakie ciasto, zaraz obok babki, jest najczęściej kojarzone z Wielkanocą? Oczywiście mazurek. Istnieje wiele jego odmian, ale my dziś skupimy się na formie z masą kajmakową. Taki placek będzie z rodzaju tych słodszych i prostszych do zrobienia. Składniki: Ciasto - 300 g mąki - 200 g masła - ¾ szklanki cukru - jedno całe jajko i jedno żółtko - szczypta soli Masa - 1,5 szkalnki mleka 3,2% - pół szklanki cukru - 100 g masła Do dekoracji (według uznania) - dżem - bakalie -
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić keks?
Dodany: 2013-03-23 07:21:56
 Jak zrobić keks? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić keks? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Keks to ciasto dla lubiących różnego rodzaju bakalie. Pasuje idealnie do świąt zarówno wielkanocnych jak i bożonarodzeniowych, a ponieważ wielkimi krokami zbliżają się uroczystości związane ze zmartwychwstaniem Pańskim, zachęcamy do upieczenia tegoż placka. Składniki: - 300 g mąki - 200 g masła - 5 jajek - szklanka cukru (najlepiej cukru pudru) - 500 g bakalii (np. figi, orzechy, skórka pomarańczowa, rodzynki, morele i inne, które lubisz) - łyżka proszku do pieczenia - 2 łyżki mocnego alkoholu - kilka kropel aromatu waniliowego Przepis Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do wystygnięcia.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić makowiec?
Dodany: 2012-12-21 08:42:45
 Jak zrobić makowiec? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić makowiec? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Jakie ciasto oprócz piernika najbardziej kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia? Czy nie jest to czasem makowiec? Oczywiście, że tak! Dlatego poniżej zamieszczamy przepis, dzięki któremu dowiesz się jak samodzielnie zrobić ten placek. Na pewno będzie tańszy i lepszy niż kupny! Podany przepis da nam aż cztery placki, ale po ich upieczeniu te, które nam zostaną możemy zamrozić i skorzystać z nich nawet pół roku później. Masa (można użyć gotowej masy makowej sprzedawanej w sklepach, ale przecież my wolimy zrobić ją własnoręcznie) - 700g maku - 3/4 szklanki cukru - 3 łyżki miodu - 100g margaryny - 3 jajka - rodzynki, skruszone orzechy włoskie, skórka pomarańczowa (ile kto lubi) Mak zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie odcedzamy i sparzamy wrzątkiem.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić piernik z dżemem?
Dodany: 2012-12-09 08:46:06
 Jak zrobić piernik z dżemem? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić piernik z dżemem? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Dżemowy piernik, w smaku, niczym nie ustępuje tradycyjnym wypiekom opartym na miodzie, a przy tym jest tańszy i szybszy do zrobienia. Idealny wypiek od święta i na co dzień. Składniki: - słoiczek (300g) dżemu malinowego lub każdego innego - 4 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru - 2 szklanki mleka - kostka (250g) margaryny - 2 jajka - 4 łyżeczki kakao - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 opakowania przyprawy do piernika Przepis Margarynę roztapiamy w rondelku i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka roztrzepać z cukrem, a następnie dodawać do nich stopniowo mleko, mąkę, dżem, kakao, przyprawę do piernika, sodę i margarynę.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić wielkanocną babkę?
Dodany: 2012-04-03 08:16:54
 Jak zrobić wielkanocną babkę? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić wielkanocną babkę? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Wielkanocny stół bez babki? To przecież jak oglądanie telewizji bez prądu, jak picie kawy bezkofeinowej i jak mycie się bez wody, I choć niektórzy praktykują takie rozwiązania to jednak lepiej nie równaj do nich i zaproś na święta babkę na babkę. Własnoręcznie zrobioną. Składniki: - szklanka mąki pszennej - szklanka mąki ziemniaczanej - szklanka cukru - 200g masła - 4 jajka - proszek do pieczenia (dwie płaskie łyżeczki) - cukier wanilinowy lub kilka kropel aromatu - można dodać łyżeczkę kakao, aby delikatnie zabarwić ciasto Przepis: Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie roztrzepujemy jajka z cukrem i stopniowo dodajemy do nich przesiane mąki, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, kakao i ostygnięty tłuszcz.
Autor: Gość    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić rybę po grecku?
Dodany: 2012-01-24 07:55:50
 Jak zrobić rybę po grecku? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić rybę po grecku? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Lista zakupów - kilogram filetów rybnych (najlepszy jest dorsz) - 5 dużych marchewek - 2 średnie pietruszki - kawałek selera - jeden por - duża cebula - koncentrat pomidorowy lub puszka pomidorów bez skóry - 6 ziaren angielskich - 2 liście laurowe - delikat do mięsa, pieprz, sól Przepis Rybę kroimy na kawałki i posypujemy z każdej strony delikatem do mięs. Nie ma tu błędu - delikat do mięs daje lepszy smak niż delikat do ryby. Następnie ją podsmażamy. Teraz bierzemy się za warzywa.
Autor: Gość    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić krokiety?
Dodany: 2011-12-21 08:59:11
 Jak zrobić krokiety? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić krokiety? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Krokiet - wystarczy w tym słowie zamienić kilka liter i już wyjdzie nam zupełnie nowy wyraz "pychota". To nie może być przypadek! I skoro nawet siły wyższe wskazują na taką zbieżność to nie pozostaje nam nic innego jak zakasać rękawy i zrobić sobie takich kilka. Naleśniki (około 25) - 6 jaj - 4 szklanki mąki - 4 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody - 2 szklanki mleka (jeśli ktoś woli to może użyć 6 szklanek mleka zamiast wody, wtedy placki będą delikatniejsze) - 2 łyżeczki soli - 4 łyżki oleju - 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej - olej do smażenia Jeśli nie mamy odpowiednio dużej miski to radzę podzielić porcje na pół i robić placki na dwa razy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą, a następnie smażymy jak zwykłe naleśniki.
Autor: Gość    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić barszcz na zakwasie?
Dodany: 2011-12-09 08:35:26
 Jak zrobić barszcz na zakwasie? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić barszcz na zakwasie? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Barszcz czerwony na tradycyjnym zakwasie to prawdziwy rarytas na Wigilijnym stole. Wyśmienicie smakuje z uszkami lub jako popitka do krokietów, a dodatkowo jest bardzo zdrowy. Dlatego też w tym roku weźmy się w garść i zróbmy go sami zamiast kupować w supermarketach gotowce przepełnione chemią. Sporządzenie zupy jest bardzo łatwe, choć trzeba przyznać, że zajmuje trochę czasu.
Autor: Gość    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić sos tatarski?
Dodany: 2008-02-26 21:48:29
Bardzo dobry sos do jajek. Często spotyka się go na różnego rodzaju bankietach czy prywatkach, jednak najlepiej się sprawdza na wielkanocnym stole. Przepis jest bardzo łatwy, a sam sos możemy zrobić w trzy minuty. Co potrzebujemy - półlitrowy słoiczek marynowanych grzybków.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić uszka?
Dodany: 2008-01-04 22:30:25
 Jak zrobić uszka? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić uszka? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Składniki: Na ciasto - 0,5kg mąki - jajko - łyżka oleju - łyżka soli - woda (ile ciasto zabierze, około szklanki) Na farsz - dwie garści suszonych grzybów - mała cebula - dwie łyżki oleju - wegeta, sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Farsz robimy w następujący sposób: Grzyby gotujemy w osolonej wodzie. Po około godzinie wymieniamy wodę. Robimy tak jeszcze raz po kolejnej. Cały cykl gotowania powinien trwać do 4 godzin.
[ Dodaj nowy temat do tego działu ]     
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl