Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- Romantyczna kolacja
\- W większym gronie
\- Święta
\- Inne
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić podgrzewacz solarny z pudełka po pizzy?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak postępować w przypadku udaru cieplnego?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak obserwować plamy na Słońcu?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak wybrać okulary przeciwsłoneczne?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić słone paluchy?
Dodany: 2008-04-21 20:57:21

 Jak zrobić słone paluchy? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić słone paluchy? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Słone paluchy domowej roboty to świetna przekąska: można je chrupać przy plotkach z przyjaciółką czy podgryzać z kumplem przy piwku...

Składniki potrzebne do zrobienia paluchów:
- 35 dkg mąki,
- ½ kostki margaryny,
- 2 dkg drożdży,
- 2 żółtka,
- ¾ szklanki mleka,
- sól, kminek.

Jak zrobić paluchy?
Do miski trzeba wsypać przesianą mąkę, dodać ciepłe mleko, rozdrobnione drożdże, żółtka i około łyżeczkę soli. Ciasto chwilę wyrabiamy, po czym dodajemy roztopioną margarynę i całość dokładnie wrabiamy na gładko. Wyrobione ciasto odstawiamy na jakieś pół godziny. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnice wysypaną mąką i formujemy rękami wałeczki o średnicy ok. 1 cm. Paluchy układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym w sporych odstępach (ok. 2cm) – paluchy podczas pieczenia rosną. Wierzch paluchów smarujemy białkiem i posypujemy solą i kminkiem. Pieczemy na złoty kolor około 20 minut w temp. 150 stopni C.

Zamiast z kminkiem możesz zrobić paluchy np. z sezamem. Jeśli chcesz zrobić paluchy z makiem wtedy zamiast soli do ciasta dodaj 10 dkg cukru pudru, a paluchy posmarowane białkiem posyp makiem.

Temat obejrzany 17853 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl