Powrót na stronę wejściową - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- Włoska
\- Azjatycka
\- Meksykańska
\- Francuska
\- Grecka
\- Inne
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić sałatkę z kapusty, ogórków i papryki na zimę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić zupę pieczarkową?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić gołąbki?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zamarynować paprykę w słoikach?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić hreczniaki?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić leczo?
Dodany: 2012-06-10 08:52:13

 Jak zrobić leczo? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić leczo? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Nie będzie to prawdziwe leczo jakie serwuje się na Węgrzech, bo dodamy do niego cukinię i pieczarki, ale dzięki temu zabiegowi nasza potrawa będzie się lepiej prezentowała na talerzu i podniosą się jej walory smakowe. Zamiast cukinii można użyć bakłażana.

Składniki (dla czterech osób)
- dwie puszki z pomidorami lub cztery duże pomidory
- dwie papryki (lepiej inne niż czerwone żeby było bardziej kolorowo)
- jedna cukinia
- dwa duże pętka kiełbasy (około 400g)
- 200g pieczarek
- duża cebula
- dwa małe ząbki czosnku
- około dwóch łyżek oleju
- ostra papryka (może być w proszku), sól

Przepis
Wersja łatwiejsza i szybsza:
Do garnka wlewamy olej i przez chwilę podsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulę. Kiedy tylko zacznie robić się brązowa dorzucamy do niej pomidory z puszki, posiekany czosnek i przykrywamy całość pokrywką. Teraz kroimy kiełbasę w plasterki (lub w złotówki, jak kto woli „bogatszy” obiad) i przerzucamy ją do garnka, gdy pomidory zaczną bulgotać. Następnie w dowolny sposób kroimy na mniejsze części pieczarki i również wrzucamy je do pomidorów. Pamiętamy, aby cały czas gotować wszystkie składniki pod przykryciem. Po oporządzeniu pieczarek bierzemy się za cukinię. Ją także kroimy w cienkie plasterki, a je dzielimy jeszcze na pół. Cukinia ląduje w gotującym się sosie, a my kroimy paprykę w słupki o długości około 2-3cm. Zanim wrzucimy ją do garnka czekamy aż cukinia zrobi się miękka i tak jakby przezroczysta. Kiedy to nastąpi i papryka znajdzie się już w leczo to całość gotujemy jeszcze 20 minut i pod koniec doprawiamy do smaku przyprawami. Jeżeli leczo jest bardzo wodniste to trzymamy je jeszcze chwilę na gazie, ale ściągamy już przykrywkę. Podajemy z chlebem.

Wersja bardziej pracochłonna:
Ogólnie stosujemy się do powyższego przepisu jednak zanim dorzucimy kiełbasę do pomidorów to możemy ją trochę podsmażyć na odrobinie oleju. Dzięki temu nada ona inny, dla niektórych, lepszy posmak całej potrawie. Jeśli chodzi o same pomidory to używamy świeżych zamiast puszkowych, jednak będziemy musieli wykroić z nich szypułki, obrać ze skórki (zalewamy je wrzątkiem i po krótkim moczeniu łatwo da się to zrobić) i drobno posiekać. Pomidory z kiełbasą i pieczarkami powinny się gotować dłużej (co najmniej kwadrans) niż czas potrzebny na pokrojenie cukinii. Natomiast paprykę i cukinię możemy trochę podgrilować na suchej patelni aż lekko zbrązowieją i dopiero wtedy dorzucić je do całości. Jako iż jest to wersja wymagająca więcej pracy to do zrobionego sosu możesz ugotować ziemniaki lub ryż.

Na zaś
Na zakończenie dodajmy, że jeśli Twoje dziecko jest studentem lub lubisz robić zapasy na zimę to takie leczo świetnie się nadaje do słoików! Oczywiście musisz wtedy zrobić go dużo więcej, a jeszcze gorące, przekładamy do wyparzonych słoików na wysokość nie większą niż centymetr od nakrętki. Czyścimy szmatką brzegi i zakręcamy słoiki. Wkładamy je do dużego garnka wyścielonego szmatką lub gazetami, zalewamy ciepłą wodą tak aby z niej wystawały na około centymetr i gotujemy około 15 minut pod przykryciem.

Smacznego!

Temat obejrzany 4080 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl