Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- Włoska
\- Azjatycka
\- Meksykańska
\- Francuska
\- Grecka
\- Inne
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić domowy plastik?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić gołąbki?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić omlet z kaszą gryczaną?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak wybrać odpowiednią kaszę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić burrito?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić hreczniaki?
Dodany: 2013-07-01 08:01:32

 Jak zrobić hreczniaki? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić hreczniaki? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Przepis na hreczniaki, podobnie jak i wiele innych potraw, przywędrował do Polski zza wschodniej granicy. A dlaczego importujemy niektóre przepisy? Bo pomagają nam stworzyć pyszne dania. W końcu gdyby nie były dobre, to prawdopodobnie nie mielibyśmy po co włączać ich do własnego menu i nie wyszłyby poza obręb swojego kraju, regionu. Nie inaczej jest z hreczniakami – potrawą przyrządzaną z kaszy gryczanej i twarogu. Na pewno zasmakują każdemu, kto lubi kaszę i jeszcze nie słyszał o tym daniu, a innych może ośmielić do dalszego eksperymentowania z gryką. Zachęcam, polecam, brawo.

Składniki
- 200 g twarogu
- Szklanka kaszy gryczanej (prażonej)
- 2 jajka
- bułka tarta
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz

Przepis
Dwie szklanki wody wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy grykę. Gotujemy na najmniejszym ogniu przez kwadrans. Odcedzamy i czekamy aż wystygnie. Następnie mielimy ją wraz z twarogiem na maszynce o małych „oczkach”. Do masy dodajemy jajka, natkę pietruszki i przyprawy. Dokładnie mieszamy łyżką.

Smarujemy palce niewielką ilością oleju lub wody, aby masa do nich nie przywierała i zabieramy się za tworzenie kotletów. Ich kształt nie ma znaczenia, ale powinny być raczej mniejsze niż standardowe kotlety mielone, ponieważ zbyt duże będą się rozwalać podczas obracania na patelni. Gdyby ciasto było za rzadkie, to dodajemy do niego trochę bułki tartej i jeszcze raz mieszamy.

Kotleciki obtaczamy w bułce tartej (bez wcześniejszego maczania w jajku, bo i tak ładnie „złapią” panierkę), a potem smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, do momentu aż się zarumienią. Gotowe hreczniaki podajemy z sosem grzybowym, myśliwskim lub gulaszowym.

Temat obejrzany 2107 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl