Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- Włoska
\- Azjatycka
\- Meksykańska
\- Francuska
\- Grecka
\- Inne
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak i kiedy zaplanować urlop w 2015 - długie weekendy?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić paszteciki z grzybami i kapustą?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić choinkę z makaronu?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić świąteczny stroik z wykorzystaniem witek brzozowych?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić ciasto Rafaello?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić buche de Noel?
Dodany: 2014-12-20 08:06:18

 Jak zrobić buche de Noel? - FOTO 1 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić buche de Noel? - FOTO 1 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
 Jak zrobić buche de Noel? - FOTO 2 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić buche de Noel? - FOTO 2 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Buche de Noel to ciasto rodem z Francji. Jeśli przetłumaczymy jego nazwę na język polski otrzymamy „polano bożonarodzeniowe”. I takie określenie mówi nam o tym wypieku dużo więcej niż jego oryginalne miano. Od razu jesteśmy w stanie określić, że będzie miało ono kształt drewnianego kołka oraz, że jest tradycyjnie powiązane ze świętami Bożego Narodzenia, oczywiście z tymi w wersji francuskiej. Ciasto to łakomy kąsek dla wszystkich, którzy lubią czekoladowe klimaty, więc jeśli jesteś amatorem takich słodkości, to zachęcamy Cię do zapoznania się z przepisem.

Składniki

Ciasto
- szklanka mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- małe opakowanie cukru waniliowego

Masa
- 100 g masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 gorzkie czekolady
- kieliszek rumu
- szczypta soli

Przepis
Na początek przygotowujemy ciasto. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę i nie przestając ubijać dosypujemy do nich cukier, a potem stopniowo żółtka. Do masy dodajemy proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz mąkę. Całość delikatnie mieszamy, by składniki się połączyły, a ciasto dalej pozostało puszyste. Blachę (około 25x30 cm) wyścielamy papierem do pieczenia i na niego wylewamy masę. Wkładamy do piekarnika na kwadrans w temperaturze 180 stopni. Ciasto nie może stać się kruche, bo później połamie się przy zwijaniu. Dlatego też po upieczeniu warto przykryć je wilgotną ściereczką.

Teraz bierzemy się za masę. W rondelku rozpuszczamy masło. Zmniejszamy gaz do minimum, dodajemy do masła pokruszone czekolady i cały czas mieszając tworzymy jednolitą masę. Następnie dodajemy szczyptę soli oraz stopniowo cukier puder i nadal mieszamy. Po rozmieszaniu grudek dolewamy rum i wyłączamy gaz. Odstawiamy masę w chłodne miejsce.

Po kilku lub kilkunastu minutach masa zacznie tężeć. Będzie to odpowiedni moment, aby rozsmarować ją po placku. Należy zostawić sobie około 1/3 masy, na końcową dekorację. Z placka robimy roladę, podobnie jak przy makowcu. Odwracamy ją końcem zawinięcia do dołu i po całości rozsmarowujemy pozostałą część masy. W masie robimy żłobienia za pomocą rączki noża lub widelca, tworząc w ten sposób złudzenie wgłębień podobnych do tych w naturalnej korze drzew. W końcu ma to być polano.

Temat obejrzany 1104 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl