Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- Włoska
\- Azjatycka
\- Meksykańska
\- Francuska
\- Grecka
\- Inne
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić surówkę z modrej kapusty?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić sałatkę z kapusty, ogórków i papryki na zimę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak przygotować pojemniki na różne produkty?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić prostą wędzarnię?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić zupę pieczarkową?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić burrito?
Dodany: 2013-04-04 07:58:40

 Jak zrobić burrito? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić burrito? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Burrito, czyli zawinięty w tortille farsz, to potrawa wywodząca się z kuchni meksykańskiej. Jest bardzo smaczna i sycąca, a przy tym łatwo się ją robi. Można do niej użyć gotowych tortilli ze sklepu, ale o wiele lepiej przygotować je własnoręcznie. Choć będziemy musieli na to poświęcić nieco więcej czasu, to jednak warto, bo koszty całego dania będą niższe, a i burrito wyjdzie smaczniejsze.

Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej, 1 i ¼ szklanki wody, łyżeczka masła i szczypta soli (lub gotowe tortille ze sklepu)
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowina)
- średnia cebula
- 200 g pieczarek
- duża papryka (kolor dowolny)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- oliwa, sól, ostra papryka, przyprawa do mięsa lub meksykańska
Do farszu można także dodać, kukurydzę, czerwoną fasolę, ser, salsę i tym podobne.

Przepis
Rozpoczynamy od zrobienia tortilli. Jeżeli korzystasz z gotowych, to od razu przejdź do kolejnego akapitu. W misce mieszamy ze sobą mąkę, wodę, masło i sól, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto dzielimy na około 10 części. Z każdej z nich robimy kulkę i rozwałkowujemy na okrągły placek o wielkości talerza. Należy przy tym podsypywać sobie mąką, aby ciasto nie kleiło się do blatu/stolnicy. Placki pieczemy na suchej patelni przez minutę z każdej strony. Gdyby były zbyt twarde i nie chciały się później zawijać, to wystarczy włożyć je na kilkanaście minut do lodówki lub podgrzać w mikrofalówce wraz ze szklanką wody.

Cebulę szatkujemy i podsmażamy na odrobinie oleju, aż zmięknie. Dodajemy mięso i, gdy to już się usmaży, wrzucamy na patelnię pokrojone pieczarki i paprykę oraz koncentrat pomidorowy, przyprawy. Farsz trzymamy na patelni jeszcze przez dziesięć minut.

Kiedy wszystko już mamy gotowe, to bierzemy jedną tortillę, nakładamy na środek farsz i zawijamy brzegi. Aby nadzienie nie wylatywało z środka możemy burrito zawinąć w folię aluminiową lub zagiąć jeden z jej końców.

Temat obejrzany 8724 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl