Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- Włoska
\- Azjatycka
\- Meksykańska
\- Francuska
\- Grecka
\- Inne
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić krwawą ranę na Halloween?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić makowiec?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić makiełki?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak chronić akwarium przed atakiem glonów?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak urozmaicić nasze akwarium słodkowodne?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak przygotować sushi
Dodany: 2009-08-23 04:58:16

Gorąco zachęcam - to nie jest trudne - za trzecim razem jest już prawie automatyczne!


Sushi zrodziło się kiedy samurajowie wybierając się w drogę dostawali surową rybę zawiniętą w wodorosty i zakwaszony octem ryż - w ten sposób nie psuła się w podróży.



Do sushi potrzebne będzie:

Ryż - może być japoński specjalnie do sushi - krótkoziarnisty - ale nie musi - od wielu lat używam najtańszego ryżu długoziarnistego na rynku i jest ok

Ocet ryżowy - 3 procentowy - ale zwyczajny spirytusowy rozcieńczony do 3 procent też jest ok.

Marynowany imbir - sprzedawany w słoiczkach - szukajcie różowego - stanowczo lepiej smakuje.

Wasabi - chrzan japoński - forma tarta - w postaci proszku do zmieszania z wodą lub pasty z tubki - gotowej do spożycia.

Sos sojowy - najlepiej "lekki" - "light" - co oznacza z mniejszą ilością soli - delikatniejszy w smaku.

Opcje:

Płatki Nori - prażonych wodorostów - niestety bez tego się nie da się zrobić większości potraw: sushi, maki , temaki, futomaki, nigiri itp.

Oczywiście - surowa ryba - ale i bez tego sushi jest do zrobienia. Najpewniejszy jest norweski łosoś, kupiony tego samego dnia co dostawa, nie filetowany ale w kawałku - dowieziony do domu z dobrą ilością lodu w torbie, żeby nie rozgrzał się w nagrzanym samochodzie. i dopiero tam filetowany ze starannym myciem. Dla bardziej zaawansowanych, tuńczyk, lub ryba maślana i co jeszcze internet Wam podpowie :) (jeszcze nigdy u nas w domu nikt nie pochorował się od łososia jak tylko sięgam pamięcią)

Pałeczki krabowe - w małych pojemnikach w zalewie - w większości sklepów - co prawda pewnie z krabami nie mają wiele wspólnego - ale mogą być

Zielony ogórek - tylko zewnętrzna warstwa - ze skórką - środkowy miąższ z pestkami wykrawamy i wyrzucamy - do "mizerii"

Awokado - powinno być miękkie - pod zieloną lub brązowawą skórką - konsystencji namoczonej tłustej kredy - ciepło zielone w kolorze - ale nie czerniejące - to znaczy że się psuje - większość sklepów zamawia na pół niedojrzałe - twarde i nieprzyjemne w smaku - najlepiej kupić na kilka dni - do 2 tygodni przed użyciem.

Kawior: są różne rodzaje od malutkich jajeczek czarnych lub czerwonych za 7 zł od słoiczka 50g (flying fish roe - ikra ryby latającej) do olbrzymich - ikry łososia (Ikura) za 25 zł za 50g. te pierwsze są używane częściej - te drugie bardziej dla smakosza.

Nasiona sezamu

Zeuropeizowane przykłady: Szczypiorek



Ryż na sushi:

Przygotowujemy go na tradycyjny japoński sposób - 17 minut płuczemy, 17 minut gotujemy, 17 minut zostawiamy na sparowanie pod "poduszką". Dokładnie taki sam przepis jak na ryż po chińsku - tyle że odrobinę więcej wody aby się trochę kleił. patrz - "ryż po chińsku - ryż na parze"

Ryż po ugotowaniu trzeba zakwasić - pewnie mistrz z wysp byłby zaniepokojony, bo pewnie robimy coś nie tak, ale cooo tam :) - zawsze zakwaszam kiedy ryż jest jeszcze gorący. Przygotowuję na jeden kubek suchego ryżu: 1/3 kubka octu (3%), łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli. Mieszam razem i dodaję do ryżu - delikatnie zakładając by nie zmaltretować ziarenek - pozostawiamy by wystygł



Jest kilka rodzajów sushi:

Sashimi - Płaty surowej ryby serwowane pokrojone i podawane z odrobiną wasabi (mała kulka) i kilku płatków imbiru.

Maki - rolka - najpopularniejsze sushi - płat Nori - prażonych wodorostów - pokrytych 5 mm warstwą ryżu (zostawiamy 2-3 cm wolne aby potem skleić to w rolkę) z dowolnymi kombinacjami powyższych elementów w środku - po zwinięciu (jeśli zwilżymy krawędź płata nori to sklei się on z resztą podczas zwijania) kroimy na 3 cm kawałki i gotowe. Przykład - California maki - rolka kalifornijska - składa się z ogórka, pałeczek krabowych, łososia, ikry drobnej (tej taniej) i awokado.
Maki zwijamy przy pomocy maty z plecionki ryżowej.

Temaki - rolka zwijana na kształt rożka z różnymi konfiguracjami w środku.

Sushi - kulka ryżu - otoczona tasiemką z prażonych wodorostów wypełniona jakimś z dóbr mórz...

Nigiri - wałeczek ryżu na który nakładamy kawałek ryby itp, po czym łączymy małą tasiemką wodorostów pośrodku.

Futomaki - duża rolka - często z dodatkiem grzybów - mniej ryżu - maksimum wypełnienia - cięta w węższe kawałki aby zmieścić się w ustach.



Wystarczy wpisać którekolwiek z tych nazw w wyszukiwarkę, wybrać "zdjęcia" i wiele fotografii będzie do naszej dyspozycji.



Sushi tradycyjnie podaje się na stylizowanych talerzach z mała ilością wasabi - chrzanu, peklowanego imbiru oraz z lekkim sosem sojowym.



Przyjemności. :)

Temat założony przez: jaśko    
Temat obejrzany 14918 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl