[ Dodaj nowy temat do tego działu ] |
|
 | Jak zrobić makaron z kurczakiem i warzywami po chińsku? Dodany: 2014-03-21 07:14:19 |
|
Tym razem przedstawiamy przepis na ryżowy makaron w chińskich klimatach. Będzie lekko, zdrowo, smacznie i pożywnie.
Składniki:
- dwie pojedyncze piersi kurczaka
- 200 g makaronu ryżowego (można tez użyć zwykłego ryżu)
- warzywa (robimy własną kompozycję z kiełków, papryki, marchewki, pędów bambusa, pora, cebuli, kalafiora, groszku, kapusty pekińskiej albo kupujemy gotową mieszankę mrożonych warzyw chińskich – około 400 g)
- garstka grzybów mun (często są one już dodane do warzywnych mieszanek, ale możemy je kupić oddzielnie lub nazbierać samemu w lesie – w Polsce noszą nazwę ucho bzowe)
- cytryna
- sos sojowy
- szczypta imbiru
- szczypta ostrej papryki
- szczypta soli
Przepis
Piersi kurczaka oporządzamy, kroimy w paseczki i przekładamy do miseczki. Zalewamy je sokiem z połówki cytryny oraz pięcioma łyżkami sosu sojowego. |
|
 | Jak przygotować sushi Dodany: 2009-08-23 04:58:16 |
|
Gorąco zachęcam - to nie jest trudne - za trzecim razem jest już prawie automatyczne!
Sushi zrodziło się kiedy samurajowie wybierając się w drogę dostawali surową rybę zawiniętą w wodorosty i zakwaszony octem ryż - w ten sposób nie psuła się w podróży.
Do sushi potrzebne będzie:
Ryż - może być japoński specjalnie do sushi - krótkoziarnisty - ale nie musi - od wielu lat używam najtańszego ryżu długoziarnistego na rynku i jest ok
Ocet ryżowy - 3 procentowy - ale zwyczajny spirytusowy rozcieńczony do 3 procent też jest ok.
Marynowany imbir - sprzedawany w słoiczkach - szukajcie różowego - stanowczo lepiej smakuje.
Wasabi - chrzan japoński - forma tarta - w postaci proszku do zmieszania z wodą lub pasty z tubki - gotowej do spożycia. |
Temat założony przez: jaśko |
|
 | Jak zrobić ryż po chińsku - ryż na parze. Dodany: 2009-08-23 01:01:00 |
|
Ryż po chińsku "na parze" - "Bap Phan" - gotuje się na małym ogniu z dokładnie taką ilością wody, że jej całość wchłania się w ziarna podczas gotowania, przez około 15 - 17 minut. Pozostaje idealnie ugotowany ryż na sypko, lub na klejąco - w zależności od potrzeb - zależnie od ilości wody wlanej do garnka. Trochę więcej - ryż się bardziej klei, trochę mniej ryż jest bardziej sypki. Nie jest to dwa razy więcej objętości jak się zazwyczaj wspomina, ale trochę mniej. |
Temat założony przez: jaśko |
|
 | Jak zrobić ryż z krewetkami? Dodany: 2008-04-22 11:07:02 |
|
Potrawa pochodząca z Chin. Przepis jest trochę zmodyfikowany.
Składniki (porcja z jednego woreczka ryżu)
- Woreczek ryżu (100g).
- Około 50g krewetek (mięsa bez skorupek itp. |
|
 | Jak zrobić kurczaka na kwaśno? Dodany: 2008-02-17 21:00:04 |
|
Przepis prosto z indyjskiej kuchni. Danie powinno zaspokoić głód całej czteroosobowej rodziny.
Składniki
- 4 udka kurczaka.
- 4 ząbki czosnku. |
|
|
[ Dodaj nowy temat do tego działu ] |