Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- Włoska
\- Azjatycka
\- Meksykańska
\- Francuska
\- Grecka
\- Inne
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić choinkę z makaronu?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić łazanki z młodej kapusty?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić domowy makaron?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić makaron z kurczakiem i warzywami po chińsku?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyPotrawka z makaronem na ostro
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić spaghetti po bolońsku?
Dodany: 2012-02-13 08:50:56

 Jak zrobić spaghetti po bolońsku? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić spaghetti po bolońsku? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Spaghetti po bolońsku to znana niemal każdemu potrawa. Świetnie nadaje się na romantyczną kolację, ale może być również spożywana jako zwykłe obiadowe danie. Ten przepis pozwoli Ci ją zrobić samemu.

Składniki
- 0,5kg mięsa mielonego (polecam wieprzowo-wołowe)
- makaron spaghetti (na jedną osobę powinno się liczyć około 100g)
- dwie puszki lub ze 4 większe pomidory
- większa marchewka
- większa pietruszka
- ćwiartka selera
- mała cebula
- sól, papryka ostra/pieprz
- świeża bazylia i oregano
- odrobina parmezanu

Przygotowanie
Pomidory i cebulę obieramy ze skórek i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy je do garnka z odrobiną (łyżka) oliwy lub oleju. Resztę warzyw również możemy pokroić w kostkę, ale ja wolę je tylko podzielić na 4 części i takie dodać do sosu, a po skończeniu gotowania wyłowić. Całość gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem. W międzyczasie podsmażamy na patelni mięso. Kiedy się już usmaży to dodajemy je do sosu. Sos należy gotować około 2 godzin, a jeśli zrobi się zbyt gęsty to rozcieńczamy go wodą lub czerwonym winem. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem lub papryką i posiekanymi listkami bazylii i oregano. Do sosu możemy także dodać czosnek, ale jeśli ma to być danie na kolację we dwoje to raczej sobie go odpuśćmy.

W osobnym garnku gotujemy makaron. Powinien być "na ząb" czyli lekko twardy, ale nie surowy. Kiedy sie już ugotuje to go odcedzamy, ale nie hartujemy. Odcedzony, jeszcze gorący, dodajemy do sosu i mieszamy, aby nitki się nim dobrze okleiły. Jeżeli chcemy makaron ładnie zaserwować to odcedzony układamy w kopiec na talerzu a na sam jego czubek kładziemy sos. Posypujemy po wierzchu startym parmezanem i dekorujemy świeżym oregano i bazylią. Do kolacji podawać z czerwonym winem.

Autor: Gość    
Temat obejrzany 4685 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl