Powrót na stronę wejściową - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- Włoska
\- Azjatycka
\- Meksykańska
\- Francuska
\- Grecka
\- Inne
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić calzone?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić zapiekaną cukinię/bakłażana?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić quiche lorraine?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić lasagne?
Dodany: 2008-09-03 10:56:31

 Jak zrobić lasagne? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić lasagne? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Lasagne bolognese to tradycyjne włoskie danie. Jego podstawę stanowi makaron „lasagne”, czyli specjalne prostokątne kluchy, oraz sos bolognese – pomidorowy sos z mielonym mięsem, przyprawami i dodatkami według uznania.

Potrzebne składniki (na cztery osoby).
- paczka makaronu „lasagne”,
- 30 dag mięsa mielonego (wieprzowe, wołowe lub wieprzowo-wołowe),
- 2 puszki pomidorów,
- do sosu można dodać 3-4 pieczarki,
- włoszczyzna (1 marchew, 1 pietruszka, kawałek selera)
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju,
- sól, oregano, bazylia, tymianek,
- 1 ½ szklanki sosu beszamelowego,
- 1 ½ szklanki tartego sera (najlepsza będzie mieszanka pół na pół sera goudy i mozarelli, ale można też dodać parmezanu),
- 2 łyżki masła.

Sos beszamelowy.
W rondelku roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy na gładką masę. Następnie dodajemy ½ szklanki mleka i energicznie mieszamy trzepaczką. Do gęstniejącego sosu dolewamy jeszcze jedną całą szklankę mleka i też szybko mieszamy trzepaczką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i kiedy sos ma postać gęstej śmietany ściągamy z ognia.

Sos bolognese.
Mięso z rozdrobnionym czosnkiem podsmażamy na oliwie przez około 15 minut. W czasie smażenia rozdrabniamy mięso na jak najmniejsze kawałki. Następnie do podsmażonego mięsa wlewamy pomidory, dodajemy poszatkowaną włoszczyznę, doprawiamy solą, oregano, bazylią, tymiankiem i wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Sos powinien dusić się około 40 minut (tradycyjnie bolognese dusi się nawet 3 godziny).Kiedy sos już trochę przestygnie dodajemy do niego tarty ser i mieszamy.

Lasagne.
Makaron gotujemy na półmiękko we wrzącej osolonej wodzie i odcedzamy.

W żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym masłem, układamy na przemian: warstwę sosu bolognese, warstwę makaronu, warstwę sosu beszamelowego i znowu sos bolognese… i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być sos bolognese, na wierzch posypujemy jeszcze odrobiną tartego sera. Danie zapiekamy w piekarniku w temp. 180 st. przez około 40 minut. Podajemy gorące.

Temat obejrzany 52163 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl