Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- Zupy
\- Dania główne
\- Regionalne
\- Inne
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak i kiedy zaplanować urlop w 2015 - długie weekendy?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić paszteciki z grzybami i kapustą?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić choinkę z makaronu?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić buche de Noel?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić świąteczny stroik z wykorzystaniem witek brzozowych?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić rybę w galarecie?
Dodany: 2012-12-17 08:46:10

 Jak zrobić rybę w galarecie? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić rybę w galarecie? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Galareta, to dobra przekąska nie tylko na wigilijny stół. Choć jej przygotowanie zajmuje trochę czasu, to jednak robi się to bardzo łatwo i rybka nabiera bardzo przyjemnego smaku. Na święta można do tego przepisu użyć tradycyjnego karpia, ale wtedy czeka nas zabawa z wydłubywaniem ości podczas jedzenia lub przyrządzania potrawy. O wiele lepiej skorzystać z filetów np. dorsza czy flądry.

Składniki
- 1,5l wody
- 300g ryby
- średnia marchewka
- mała pietruszka + trochę natki lub średnia pietruszka
- mała cebula
- kawałek selera
- liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- żelatyna
- sól

Przepis
Selera, marchewkę i pietruszkę obieramy, a następnie kroimy na małe kawałki (talarki). Wrzucamy je do garnka wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i zalewamy wodą. Kiedy wywar zacznie się gotować dorzucamy do niego obraną i opaloną nad płomieniem cebulę, a także płaską łyżeczkę soli. Całość gotujemy przez 40 minut. W międzyczasie ćwiartujemy rybę na kawałki mieszczące się do miseczek, w których będziemy je później zalewać galaretą.

Kiedy minie już 40 minut od nastawienia wywaru, to wrzucamy do niego kawałki ryby i na małym ogniu gotujemy jeszcze około 15-20 minut, aż dojdzie ryba. Po tym czasie kawałki ryby i plasterki marchewki przekładamy w równych ilościach do kilku miseczek, a połowę wywaru przecedzamy przez sitko (można je wyścielić szmatką, aby odfiltrować męty). Powinno nam wyjść trochę ponad pół litra wywaru. W takiej ilości, jeszcze ciepłego płynu rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny. Najlepiej użyć do tego trzepaczki. Po dokładnym rozmieszaniu przelewamy wywar do miseczek z rybą, ale tylko do połowy ich wysokości. Wstawiamy miseczki do lodówki, aby woda zastygła i dopiero wtedy dopełniamy je drugą częścią wywaru rozmieszaną z taką samą ilością żelatyny. Druga część wywaru zapewne zdąży nam do tego czasu wystygnąć, dlatego przed dodaniem żelatyny ponownie trochę ją podgrzewamy. Dzięki zalewaniu miseczek na dwa razy unikniemy wypływania marchewek i ryby na wierzch, co nie pozwoli im wysychać i twardnieć.

Po drugim zalaniu, galareta ląduje w lodówce i po zastygnięciu można ją spożywać skropioną odrobiną octu.

Niektórzy do galarety dodają także groszek i kukurydzę z puszki.

Temat obejrzany 2812 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl