Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- Zupy
\- Dania główne
\- Regionalne
\- Inne
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak rozpoznać tonącego?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak odkręcić zapieczoną lub zardzewiałą śrubę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak palić w piecu oszczędnie i ekologicznie?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zabezpieczyć rośliny doniczkowe na zimę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak prawidłowo ustawić fotele w samochodzie?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić gołąbki z papryki?
Dodany: 2012-10-10 07:37:08

 Jak zrobić gołąbki z papryki? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić gołąbki z papryki? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Choć utarło się nazywać to danie gołąbkami z papryki, to jednak bardziej pasowałoby tu określenie – papryka z gołąbkowym nadzieniem lub po prostu faszerowana papryka. I, o ile kwestia nazewnictwa potrawy może podlegać dyskusji, o tyle jej walory smakowe na pewno zostaną docenione przez wszystkich biesiadników. Można to łatwo sprawdzić przygotowując takie gołąbki samemu. Do tego potrzebujesz:

Składniki
- 5 większych papryk (kolor do wyboru)
- 0,5kg świeżych pomidorów (lub 2 puszki krojonych)
- 300g ryżu (może być rozgotowujący się)
- 200g mięsa mielonego (proponuję wieprzowo-wołowe)
- 2 ząbki czosnku
- duża cebula
- sól, pieprz

Zanim przejdziemy do pracy
Wymienione składniki są dopasowane do pięciu większych papryk i spokojnie można liczyć, że jedna osoba naje się jedną sztuką. Gołąbki wychodzą lepsze, gdy mięso pomiesza się pół na pół z konserwą turystyczną. Nie będę wtedy takie suche i podniosą się ich walory smakowe. Oczywiście, jeśli lubisz to możesz do farszu dodać także trochę pokrojonych pieczarek lub cukinii.

Jak zrobić
Papryki dokładnie myjemy i odcinamy ich górne (te z ogonkiem) części, tak aby powstały nam takie niby-czapeczki. Usuwamy wszystkie gniazda nasienne i białe części uważając, by nie uszkodzić ścianek warzywa. Następnie nastawiamy ryż i gotujemy go 3 minuty krócej niż napisano na opakowaniu – dojdzie sobie w papryce. Gdy ryż będzie się gotował bierzemy pół cebuli, drobno ją siekamy i krótko podsmażamy na trzech łyżkach oleju. Kiedy tylko się zezłoci przekładamy ją wraz z tłuszczem do mięsa i dodajemy do tego ugotowany ryż i przyprawy. Dobrze wszystko mieszamy i nakładamy do każdej z papryk.

Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Drobno je siekamy i przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować lub piec gołąbki. Do pomidorów dodajemy drugą połówkę posiekanej cebuli, pokrojony czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec układamy w tym sosie gołąbki i przykrywamy je czapeczkami (gołąbki nie muszą być całe zanurzone z sosie). Jeśli korzystasz z piekarnika, to musisz całość piec przez 50 minut w 180 stopniach, a jeżeli wolisz gotowanie to powinno ono trwać również 50 minut i odbywać się pod przykryciem, na małym ogniu.

Każdą paprykę należy podawać polaną sosem pomidorowym, a gdyby ten był za rzadki, to możemy go podprawić mąką lub odparować wodę poprzez dłuższe gotowanie.

Temat obejrzany 11266 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl