Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- Zupy
\- Dania główne
\- Regionalne
\- Inne
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić domowe jagodzianki?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić kompot z czarnych jagód?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić pierogi ruskie?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić pierogi z jagodami?
Dodany: 2009-08-06 11:12:05

Pierogi z jagodami należą do tych najsmaczniejszych, ale również i do tych najtrudniejszych w lepieniu. Aby się o tym przekonać wystarczy samemu zasiąść do ich robienia, a pomoże w tym poniższy przepis.

Składniki:
- 0,5g mąki
- jajko
- woda (ile zabierze ciasto ~ szklanka)
- łyżeczka oliwy
- łyżeczka soli
- 1l jagód
- cukier
- bułka tarta


Jak zrobić pierogi:
Mąkę, jajko, wodę, oliwę i sól dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto nie powinno przywierać do rąk i do miski ani też nie powinno się ściągać podczas wałkowania. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2mm. Następnie szklanką wycinamy z niego kółka do których następnie będziemy nakładać jagody. W międzyczasie do trzech misek wsypujemy oddzielnie jagody, cukier i tartą bułkę.

Aby zrobić pierożka bierzemy kółko wycięte wcześniej z ciasta i nakładamy na jego środek około łyżeczki jagód, posypujemy je odrobiną cukru (ilość zależy od tego jak kwaśne są jagody - standardowo jest to 1/3 płaskiej łyżeczki) i bułki tartej (bułka jest potrzebna ponieważ dzięki niej nasze pierogi nie będą strzelały gdy będziemy je chcieli później przekroić i w związku z tym nie ryzykujemy, że pobrudzimy sobie ubranie. Wystarczy odrobina bułki).

Całość lepimy jak normalnego pieroga. I to jest właśnie najtrudniejszy moment, gdyż trzeba mieć bardzo sprawne palce, by już na początku udawało nam się tworzyć ładne pierożki które się nie rozpadną podczas gotowania. Gdy już zrobimy pierogi z całego ciasta musimy je czym prędzej ugotować w wodzie z oliwą i solą, bo im dłużej będą stały tym bardziej będą się rozklejać (jagody zaczną puszczać sok) i przez to cały farsz nam potem wypłynie. Gotujemy przez około 5 minut.

Ugotowane pierogi najlepiej podawać polane lodami waniliowymi lub zwykłą śmietaną. Nadmiar możemy zamrozić na następny raz.

Autor: Gość    
Temat obejrzany 10023 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl