Powrót na stronę wejściową - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- Zupy
\- Dania główne
\- Regionalne
\- Inne
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić korniszony?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić ogórkowy chłodnik?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić sałatkę jarzynową?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić bigos?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić zupę ogórkową?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić ogórki małosolne?
Dodany: 2008-07-16 18:42:41

 Jak zrobić ogórki małosolne? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić ogórki małosolne? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Latem, kiedy sezon ogórkowy w pełni, z chęcią chrupiemy małosolne ogórki… a jak je zrobić?

Potrzebne składniki - podaję ilość składników na 4 l garnek, ale można dowolnie sobie przepis zmodyfikować :
- ok. 2 kg młodych, raczej drobnych, twardych ogórków,
- kilka gałązek kopru (razem z kwiatami),
- 1-2 liście chrzanu,
- kawałek korzenia chrzanu,
- 6-8 ząbków czosnku,
- ok. 3 łyżki soli,
- ok. 2 l wody.
Oprócz tego potrzebne będą: duży kamienny garnek lub spory słój, mały talerzyk do położenia na wierzch i coś do obciążenia np. kamień, aby talerzyk przycisnąć.

Przygotowanie.
Ogórki dokładnie myjemy. Można odciąć im końcówki, wtedy szybciej wykisną. Płuczemy pod bieżącą wodą gałązki kopru i liście chrzanu. Czosnek obieramy i każdy ząbek kroimy na pół. Teraz ciasno układamy w garnku lub słoju warstwami: ogórki, koper, liście chrzanu i ząbki czosnku. Nie zapomnijmy też w jednej z warstw umieścić korzenia chrzanu. Wodę zagotowujemy z solą i studzimy. Kiedy już wszystko ułożyliśmy w słoju, to całość zalewamy schłodzoną, słoną wodą tak, aby wszystkie ogórki były zalane solanką. Na wierzch kładziemy talerzyk dnem do góry i obciążamy kamieniem, odstawiamy w ciepłe miejsce. Ogórki kisną z reguły 2-3 dni, ale można je podjadać już na drugi dzień, kiedy są na pół ukiszone. Jeśli zalejemy ogórki gorącą, słoną wodą szybciej zakisną.

Takie małosolne ogórki świetnie gaszą pragnienie w upalne letnie dni.

Temat obejrzany 57869 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl