Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- Zupy
\- Dania główne
\- Regionalne
\- Inne
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić paszteciki z grzybami i kapustą?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić kiełbasę z kapustą kiszoną i piwem?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić surówkę z modrej kapusty?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić sałatkę z kapusty, ogórków i papryki na zimę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić łazanki z młodej kapusty?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić kiszoną kapustę?
Dodany: 2014-11-20 08:02:53

 Jak zrobić kiszoną kapustę? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić kiszoną kapustę? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Kiszona kapusta to nasze jesienno-zimowe bogactwo. Jest niskokaloryczna (niecałe 20 Kcal na 100 g produktu), a przy tym zawiera bardzo dużo witaminy C i E, wapnia, fosforu, przeciwutleniaczy i innych ważnych dla organizmu pierwiastków. Świetnie działa przede wszystkim na jelita i wątrobę, przeciwdziała zaparciom, pomaga w chorobie wrzodowej i obniża poziom cukru we krwi. Dlatego warto ją jeść! Oczywiście nic nie przebije kapusty ukwaszonej własnoręcznie, bo to i smaczniejsze, i zdrowsze, i tańsze niż sklepowe produkty, tak więc poniżej opisujemy sposób na domowe kiszenie kapusty.

Co potrzeba


- Pojemnik dziesięciolitrowy (kamionka, plastikowa lub drewniana beczka, słój)
- Talerz (do przyciśnięcia kapusty; powinien być nieco mniejszy niż obwód pojemnika)
- Wygotowany kamień lub szczelny pojemnik z wodą (do obciążenia talerza)

- Biała kapusta (10 kg – z tego uzyskamy około 7-8 kg kapusty kiszonej)
- Marchew (0,5 kg)
- Kminek (3-4 łyżki)
- Sól do przetworów (łyżka na kilogram poszatkowanej kapusty)

Kiszenie kapusty


Na początku ściągamy z kapusty wierzchnie liście. Te brzydkie wyrzucamy, a te ładniejsze zostawiamy, gdyż posłużą nam do kwaszenia. Główki kroimy na pół i wycinamy z nich głąby. Pozostałe części szatkujemy na szatkownicy lub cienko ciachamy nożem. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Pojemnik i talerz, których użyjemy do kiszenia, powinniśmy przelać wrzątkiem, aby pozbyć się wszelkich drobnoustrojów. Na spód naczynia wsypujemy warstwę kapusty, na to trochę marchewki, kminku i soli. Ugniatamy, aż puści sok. Jeżeli soku będzie dużo i będzie chlupał, to go zlewamy, jednak nie wylewamy, tylko wstawiamy do lodówki, bo jeszcze może się przydać. Po ugnieceniu ponownie układamy warstwę kapusty, marchewki, kminku i soli i znowu ugniatamy. Ruchy te powtarzamy do uzyskania 4-5 takich samych poziomów. Pojemnik powinien być zapełniony tak, by pozostało około 10 cm wolnej przestrzeni od jego rantu. Na wierzch kładziemy kilka liści kapusty, przykrywając nimi cały wkład. Na liściach stawiamy talerz (do góry dnem) i dociskamy go kamieniem lub pojemnikiem z wodą. Całość przykrywamy ściereczką, by żadne brudy i insekty nie dostały się do wnętrza. Kisimy w temperaturze 15-20 stopni przez około 4-5 dni, aż przestaną się tworzyć bąbelki powietrza na powierzchni. Od drugiego dnia należy kapustę codziennie przekłuwać (do dna) np. bambusowym kijkiem. Pozwoli to ujść nagromadzonym podczas fermentacji gazom, które mogłyby sprawić, że kapusta będzie gorzka i niesmaczna.

Jeżeli w czasie fermentacji woda w pojemniku opadnie, to należy ją uzupełnić tą z lodówki, tak by kapusta ciągle była w całości zalana. Po pięciu dniach kapustę można przełożyć do słoików. Należy ją ciasno ubijać i zalać własnym sokiem. W każdym słoiku pozostawiamy 2-3 cm wolnej przestrzeni od rantu, wycieramy nakrętki i brzegi słojów, zakręcamy i wstawiamy do chłodnego miejsca. Postoją kilka miesięcy, a z każdym dniem będą nabierać lepszego smaku. Kapustę można również pozostawić w kamionce, beczce lub w czym tam ją kisiliśmy. Trzeba wtedy usunąć wierzchnie liście, położyć na wierzch wygotowaną ściereczkę, tak by przesiąkła wodą z kapusty i całość szczelnie zakryć. Taki pojemnik bardzo dobrze przechowuje się w piwnicy lub na balkonie, nawet jeśli temperatura jest bliska zeru stopni.

Z dziesięciu kilogramów kapusty wyjdzie około 7 słoików litrowych. Oczywiście można tę porcję zmniejszyć, jeśli nie mamy odpowiednio dużych naczyń i zrobić na przykład tylko jeden litrowy słoik kapusty. Po przygotowaniu go w opisany wyżej sposób, po około dniach czterech będzie gotowy do spożycia.

Temat obejrzany 1249 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl