Czy wiesz, że naleśniki smakują wybornie nie tylko z czekoladą, serem czy też owocami, ale również i z kwiatami? Mogą to być kwiaty czarnego bzu, cukinii, lipy, robinii akacjowej (bardziej znanej jako akacji) i wiele innych. My podamy przepis na naleśniki z kwiatem akacji, które są jednymi z najlepszych, ale w ten sam sposób możesz także przygotować pozostałe kwietne placki.
Składniki
- kilka kiści kwiatów akacji (jedna kiść to jeden placek)
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki mąki
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka oleju
Do ciasta dodajemy również cukier waniliowy lub placki posypujemy na koniec cukrem pudrem.
Przepis
Wszystkie składniki (oprócz kwiatków) dokładnie ze sobą mieszamy. Ciasto wychodzi gęste, ale takie łatwiej trzyma się później akacji. Oczywiście, jak ktoś ma własny ulubiony przepis na naleśniki, to również może go użyć, nawet jeśli ciasto wychodzi rzadkie – wtedy można poodrywać kwiatki z łodyg i wrzucić je luzem.
Kiście kwiatów akacji powinny być świeżo zebrane, najlepiej w słoneczny dzień, gdyż wtedy są bardziej aromatyczne. Nie należy ich płukać pod wodą, aby nie zmyć pyłku, natomiast robaczków pozbywamy się, rozkładając kwiaty na jasnej serwetce. Po kilkunastu minutach będą czyste.
Gdy rozmieszamy już ciasto, to maczamy w nim kwiatki, trzymając za łodygę. Przekładamy je na patelnię i smażymy z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Kiedy się zarumienią, ściągamy i rozkładamy na papierowych ręcznikach, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Z gotowych naleśników bardzo łatwo wyciągnąć łodygę, która może być nieco łykowata, ale jeśli ją zjemy, to też nic złego nam się stać nie powinno.
Nadmiar kwiatów akacji można zamrozić i wykorzystać kiedy indziej.
|