Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- Zupy
\- Dania główne
\- Regionalne
\- Inne
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić paszteciki z grzybami i kapustą?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić kiełbasę z kapustą kiszoną i piwem?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić kiszoną kapustę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić surówkę z modrej kapusty?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić sałatkę z kapusty, ogórków i papryki na zimę?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić gołąbki?
Dodany: 2014-01-22 07:42:04

 Jak zrobić gołąbki? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić gołąbki? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Dzisiaj przepis na pyszne gołąbki wypełnione mięsem, ryżem i pieczarkami. Potrawa jest dość czasochłonna i wymaga zręcznych rąk, ale naprawdę warto ją przygotować. Nadmiar gołąbków można z powodzeniem zamrozić i wykorzystać w przyszłości.

Składniki
- mięsna konserwa o wadze 600 g (np. turystyczna, gulasz angielski) albo 600 g mięsa mielonego
- 300 g ryżu
- 300 g pieczarek
- główka białej kapusty
- 200 g przecieru pomidorowego
- 50 g margaryny
- średnia cebula
- 3 ziela angielskie
- 2 kostki rosołowe
- pieprz i sól
- olej

Przepis
Całą główkę kapusty wkładamy do głębokiego garnka i w całości zalewamy wodą. Przykrywamy i zagotowujemy na mocnym ogniu, potem płomień zmniejszamy. Używając widelca i nożyka odcinamy kolejne liście kapusty, gdy te zrobią się już miękkie, a potem odstawiamy je do wystygnięcia. Nie wyrzucamy liści porwanych oraz tych najmniejszych, ponieważ będą nam jeszcze potrzebne. Natomiast w tych największych, których użyjemy do robienia gołąbków, ścinamy główny nerw tak, by nie zrobić dziury w liściu, ale jednocześnie dawał się on łatwo zginać bez pękania.

Pieczarki obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Wystudzone przekładamy do miski, dodajemy do nich posiekane nożem mięso z puszek, ugotowany w wodzie z kostką rosołową ryż, posiekaną cebulę, doprawiamy solą, pieprzem, a na koniec całość dobrze ze sobą mieszamy.

Nakładamy farsz na liście kapusty i zawijamy tak, jak krokiety. Żaroodporne naczynie wykładamy nieużytymi liśćmi i innymi ścinkami z kapusty, wyścielamy także jego boczne ściany. Na tej wyściółce ściśle układamy gołąbki. Kiedy już wykorzystamy wszystkie, to na sam wierzch również kładziemy kilka liści kapusty – one uchronią gołąbki przed przypaleniem się.

W oddzielnym garnku zagotowujemy dwa litry wody, a potem dodajemy do niej przecier pomidorowy (można dać go więcej lub mniej, w zależności od własnych upodobań smakowych), ziela angielskie, kostkę rosołową, margarynę i całość gotujemy 15 minut.

Gotowym sosem zalewamy gołąbki. Powinno go być tyle, aby niemal je zakryć, jeśli jest mniej, to trzeba dorobić jeszcze odrobinę. Naczynie z gołąbkami przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1-1,5 godziny, aż luźne liście kapusty zaczną się przypalać.

Temat obejrzany 2373 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl