Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- Zupy
\- Dania główne
\- Regionalne
\- Inne
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić choinkę z makaronu?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić domowy makaron?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić gołąbki?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić hreczniaki?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić burrito?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić pyzy z mięsem?
Dodany: 2013-02-21 08:24:16

 Jak zrobić pyzy z mięsem? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić pyzy z mięsem? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Pyzy, znane również jako kartacze i cepeliny, to mączno-ziemniaczane kluski, które najczęściej faszeruje się mięsnym nadzieniem. Jest z nimi trochę zabawy, ale naprawdę, lepiej zrobić je własnoręcznie niż kupować gotowe z supermarketu. Dlatego też zachęcam do zgromadzenia potrzebnych składników.

Składniki:
- 1,5kg ziemniaków
- 0,5kg mięsa wieprzowego (np. łopatka)
- 2 jajka
- średnia cebula
- po 4 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
- sól, pieprz, majeranek

Przepis
Zaczynamy od przygotowania farszu. Gotujemy mięso, a później mielimy je przez drobne sitko. Zmielone (i wystudzone) przekładamy do miski i dodajemy do niego jajko, zrumienioną na oleju cebulkę, sól, pieprz i majeranek. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Jeżeli wolisz, żeby farsz był luźniejszy, to nie dodawaj do niego jajka.

Teraz pora na kluski. Ziemniaki dzielimy na dwie równe porcje. Pierwszą część gotujemy w osolonej wodzie, potem przeciskamy przez praskę lub gnieciemy na puree i odstawiamy do wystygnięcia. Natomiast drugą porcję na surowo ścieramy przy użyciu tarki do ziemniaków, tak jak na placki. Następnie, z powstałej papki, musimy odsączyć wodę. Najlepiej przełożyć całą do ściereczki i wyżymać lub ściskać w rękach po małych porcjach. Wodę możemy wylać, a odciśnięte, surowe ziemniaki mieszamy z tymi ugotowanymi, jajkiem i mąkami. Kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję ciasta (będzie lepkie), to dzielimy je na małe porcje. Z każdej z nich toczymy kulkę, potem ją nieco zgniatamy, nakładamy na środek łyżeczkę farszu, a następnie zaginamy brzegi, aby zamknąć nadzienie w środku. Ponownie formujemy kulkę i odkładamy na posypaną mąką deskę. Aby ciasto podczas toczenia kulek nie kleiło się do rąk, możemy je maczać w zimnej wodzie lub posypywać mąką pszenną.

Pyzy gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju przez około 8 minut (licząc od wypłynięcia) lub nieco dłużej, jeżeli kartacze są większe niż mandarynka. Po ugotowaniu przekładamy je na talerz i okraszamy skwarkami lub podsmażoną cebulką. Możemy je również posypać nieco solą.

Temat obejrzany 4727 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl