Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- Zupy
\- Dania główne
\- Regionalne
\- Inne
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak i kiedy zaplanować urlop w 2015 - długie weekendy?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić paszteciki z grzybami i kapustą?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić choinkę z makaronu?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić buche de Noel?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić świąteczny stroik z wykorzystaniem witek brzozowych?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić makiełki?
Dodany: 2012-12-19 05:59:09

 Jak zrobić makiełki? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić makiełki? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Makiełki, to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych, która uznanie zyskała sobie głównie w granicach Wielkopolski. Z wyglądu jest bardzo podobna do kutii, ale to tylko pozory, ponieważ różni się od niej składnikami i samym smakiem, który nie jest tak słodki.

Składniki
- 300g makaronu (najlepiej świderki lub rurki, które dobrze się okleją masą)
- 200g maku (można użyć także gotowej masy makowej, której nie będziemy już musieli namaczać i mielić)
- 200g bakalii (według uznania np. orzechy włoskie, suszone owoce, rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa itp.)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła

Przepis
Jeżeli używamy suchego maku, to zalewamy go wodą i odstawiamy do napęcznienia na całą noc lub co najmniej 5 godzin. Po tym czasie odcedzamy go na sitku i ponownie zalewamy, ale tym razem wrzątkiem. Po 30 minutach jeszcze raz odcedzamy, a później mielimy dwa razy na maszynce o jak najdrobniejszych oczkach. Ten krok możemy pominąć, kiedy korzystamy z gotowej masy makowej.

Większe bakalie możemy pokroić, żeby łatwiej jadło się całość i dodajemy je wraz z miodem do maku. Masę dokładnie mieszamy. Próbujemy i według gustu dosładzamy miodem lub podlewamy odrobiną mleka. Dobrze smakuje także z dodatkiem kieliszka rumu, ale na to powinniśmy sobie pozwolić dopiero po wigilii.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy kluski, ale ich nie hartujemy tylko od razu przekładamy do masy makowej. Na koniec do całości dodajemy masło (żeby ciepłe kluski zdążyły je rozpuścić) i po dokładnym wymieszaniu można przystępować do konsumpcji. Potrawę można jeść na ciepło i na zimno i należy ją przechowywać w lodówce.

Temat obejrzany 20620 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


KOMENTARZE tego tematu:      [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisynie ma wigilii bez makiełek:)    
Edytowany: 2013-01-20 13:48:47
Witam,
w moim domu od zawsze na stole wigilijnym są makiełki. Ja dodaje jeszcze mleko zwykłe lub kokosowe, potrawa nie jest wtedy zbyt sucha.To jedna z najsmaczniejszych potraw, na ktorą czekam cały rok! I warto!Polecam wszystkim:) Smacznego i wszystkiego dobrego!
Agnieszka
Autor: Gość    
    [ edytuj powyższy komentarz ]     
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisydziwne te makiełki    
Edytowany: 2016-12-24 10:20:02
Od zawsze makiełki to upieczone drobne kulki z ciasta /wielkość drobnych kopytek/. takie podsuszone makiełki zalane słodkim makiem z rodzynkami są wspaniałe
/bardzo mi smakują rano w pierwszy dzień lekko rozmoczone w mleczku makowym /. Potrawę znam z okolic Wilna.No a makaron z makiem to jest makaron z makiem
a nie makiełki.
Autor: Gość    
    [ edytuj powyższy komentarz ]     
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl