Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- Zupy
\- Dania główne
\- Regionalne
\- Inne
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak domowymi sposobami usunąć kamień z pralki?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak i czym zastąpić cukier?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić żur staropolski?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić gzik?
Dodany: 2008-02-18 20:58:50

 Jak zrobić gzik? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić gzik? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Gzik, postna potrawa z Wielkopolski. Jest bardzo łatwy do przyrządzenia, tani w wykonaniu i pyszny w swej prostocie. Do wykonania nie potrzeba wielu produktów i przyrządza się go bardzo szybko.

Będą nam potrzebne (dla 2 osób): biały ser półtłusty lub tłusty – ok. 25 dkg, kwaśna śmietana 18% - ok. 150ml, 1 cebula lub pęczek szczypiorku, sól i pieprz do smaku.

Ser rozgniatamy widelcem bądź mielimy. Do niego dodajemy poszatkowana cebulę lub szczypiorek, zalewamy śmietaną, doprawiamy do smaku. Całość mieszamy. W ten sposób powstała nam baza – wersja podstawowa. Teraz już możemy według swojego gustu dodać np.: pokrojoną rzodkiewkę, koperek, czosnek, natkę pietruszki, rzeżuchę lub ugotowane jajko, albo zjadać w wersji podstawowej. Radzę wypróbować w kilku wersjach i zdecydować która jest najlepsza.

Najczęściej do gzika podaje się oczywiście pyry w mundurkach czyli ziemniaki ugotowane w łupinach. Takie ziemniaki (najlepiej mniejsze i bez skaz)najpierw myjemy, następnie gotujemy nie obrane w nieosolonej wodzie. Ugotowane, cieple ziemniaki kroimy na pół, kładziemy na talerzu i lekko solimy, można też położyć na pyry kawałek masła, obok ziemniaków nakładamy wielki kleks gzika. Przy podawaniu trzeba pamiętać o dodatkowym talerzyku na obierki. Pyry z gzikiem gotowe.

Gzika można też stosować jako pastę do kanapek lub grzanek.

Potrawa postna, ale bardzo sycąca. Smacznego!

Temat założony przez: pink    
Temat obejrzany 76145 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl