Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- Zupy
\- Dania główne
\- Regionalne
\- Inne
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić paszteciki z grzybami i kapustą?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić kiełbasę z kapustą kiszoną i piwem?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić kiszoną kapustę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić sałatkę z kapusty, ogórków i papryki na zimę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić łazanki z młodej kapusty?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić surówkę z modrej kapusty?
Dodany: 2014-10-21 07:33:23

 Jak zrobić surówkę z modrej kapusty? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić surówkę z modrej kapusty? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Surówka z modrej kapusty to jeden z ulubionych obiadowych dodatków na Górnym Śląsku. Najczęściej podaje się ją z kluskami śląskimi oraz roladą, ale świetnie smakuje także z innymi potrawami, a nawet jako samodzielne danie.

Składniki
- modra (czerwona) kapusta – dla czterech osób wystarczy kilogramowa główka
- 10 dag boczku
- mała cebula
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- łyżeczka octu
- łyżeczka cukru
- sól
- pieprz

Przepis
Z kapusty zdzieramy wierzchnie liście, które zazwyczaj są najbardziej brudne i zmarnowane. Główkę przecinamy na pół, płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie szatkujemy lub drobno kroimy. Głąb wyrzucamy. Wrzucamy kapustę do garnka, dodajemy do niej liście laurowe oraz ziele angielskie, całość zalewamy wodą tak, by zakryć kapustę i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Jeżeli kapusta jest młoda i drobno pokrojona, to ugotuje się już po dziesięciu minutach, warzywo nieco starsze i grubiej poszatkowane trzeba będzie gotować nawet dwadzieścia minut.

W czasie gotowania kapusty kroimy w drobną kostkę boczek oraz cebulę. Obydwa składniki wrzucamy na patelnię i smażymy aż się zarumienią. Nie trzeba do tego używać oleju, gdyż już sam boczek puści tłuszcz.

Kapustę odcedzamy. Dorzucamy ją do smażącego się boczku z cebulką. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz octem. Dodatek octu sprawi, że kapusta zrobi się różowa. Wszystko razem chwilkę podsmażamy – dosłownie 2-3 minuty. Surówka gotowa. Można podawać ją na ciepło, ale smaczniejsza jest po przestygnięciu. Nadmiar można przechować w lodówce przez 2-3 dni.

Temat obejrzany 1641 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl