| | |  | Jak zrobić karkówkę duszoną z cebulką? | Dodany: 2009-02-25 14:39:56 | | Potrzebne składniki (na 4 osoby):
- spory kawał karkówki, taki żeby wyszły z niego co najmniej 4 kotlety o grubości ok. 1,5cm,
- 3-4 duże cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oleju,
- ½ szklanki wody,
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- pieprz, przyprawa do mięs (np. delikat), ostra papryka, vegeta, majeranek, suszona natka pietruszki.
Przyrządzenie karkówki.
Mięso myjemy pod bieżącą wodą i porcjujemy na kotlety o grubości ok. 1,5cm. W głębokim, dużym rondlu umieszczamy masło, olej i wodę. Następnie układamy mięso, tak żeby przykryło cały spód. Mięso obficie posypujemy przyprawami (pieprz, przyprawa do mięs, ostra papryka, majeranek, suszona natka pietruszki), dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Następnie na przyprawionym mięsie układamy pokrojony w plasterki czosnek , a na to pokrojoną w plasterki cebulę. Cebulę posypujemy z wierzchu vegetą. Przykrywamy rondel pokrywką i wstawiamy na ogień. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień do minimum i całość dusimy ok. 50 minut. Na 10 minut przed końcem duszenia odkrywamy pokrywkę żeby woda mogła odparować. Karkówkę podajemy na ciepło, najlepiej z puree z ziemniaków i surówką.
| | Temat obejrzany 63754 razy | | [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ] [ drukuj temat ] |
+ dodaj do ulubionych/PUBLIKUJ |
| |
| | | | | | | KOMENTARZE tego tematu: [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ] | | |  | Zrobiłem zgodnie z przepisem | Edytowany: 2012-08-18 07:48:53 |
| Wyszło rewelacyjnie. Tak przyrządzona karkówka jest po prostu świetna. Polecam dodać jeden listek laurowy więcej i jedno ziele angielskie oraz trzymać się zasady 1 kawałek karkówki = 1 duża cebula. | Autor: Gość | | | |
|  | Właściwie ... | Edytowany: 2013-01-20 18:47:30 |
| Właściwie to jest cebula z karkówką, a nie karkówka z cebulą :))
Po zjedzeniu wątroba oszaleje z radości, a rodzina pęknie od wzdęcia.
NIE POLECAM !! | Autor: Gość | | | |
|  | Karkówka | Edytowany: 2013-07-10 15:34:00 |
| Bardzo dobry przepis. Dziękuję:) Pozdrawiam. | Autor: Gość | | | |
|  | zrobiłam to | Edytowany: 2013-11-09 07:10:56 |
| zrobiłam te pyszne danie dziś na obiad, pycha, naprawdę, nie mam żadnych zastrzeżeń, myślę, że każdy i tak przyprawia indywidualnie według swoich kubków smakowych, ale obiad, pyszny, syty, i nie muszą być wcale ziemniaczki puree, i ja wolę bez surówki, bo ten sosik z tej karkówki i cebulki jest nieziemski, nie chcę go tracić :) | Autor: Gość | | | |
|
|