Powrót na stronę wejściową - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- Zupy
\- Dania główne
\- Regionalne
\- Inne
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
Zobacz rewelacyjną najnowszą letnią kolekcję z RABATEM dla NOWEGO KLIENTA!
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić pyzy z mięsem?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić grzybowe kopytka?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić gołąbki ziemniaczane?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić kopytka?
Dodany: 2008-09-22 11:50:18

 Jak zrobić kopytka? - FOTO 1 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić kopytka? - FOTO 1 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
 Jak zrobić kopytka? - FOTO 2 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić kopytka? - FOTO 2 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
 Jak zrobić kopytka? - FOTO 3 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić kopytka? - FOTO 3 - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Składniki:
- Ziemniaki (około kilograma)
- Mąka pszenna
- 2 jajka
- Oliwa
- Sól

Sposób przyrządzenia:
Zaczynamy od ugotowania (obranych) ziemniaków w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki nie będą już surowe musimy je rozgnieść. Najlepiej tłuczkiem, choć możemy je także zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub zgnieść ręką. Ważne, aby były ciepłe, bo zimne ciężej przerobić na papkę, a co za tym idzie, będziemy mieli więcej grudek twardych ziemniaków w kopytkach. Rozgniecione ziemniaki odkładamy do wystygnięcia.

Następnie (najlepiej w misce) do ziemniaków dodajemy mąkę. Proponujemy: Papkę wyrównać do dna i podzielić ją na 4 części. Potem jedną z tych części odkładamy na bok (jednak jej nie wyrzucamy!), a w jej miejsce sypiemy tyleż samo mąki, dodajemy odłożoną część purre. Do całości wbijamy jajka, odpowiednio solimy i wlewamy łyżeczkę oleju. Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. W miarę potrzeb dodajemy mąki, jeżeli czujemy, że ciasto lepi się nam do rąk.

Gotowe ciasto dzielimy na porcje wielkości garści. Na stolnicy lub, po prostu, na stole rozsypujemy odrobinę mąki i na niej formujemy z każdej porcji długą kluskę grubości kciuka. Taką kluskę dzielimy na części (nacięcia co 2-3 centymetry). Tak przygotowane kopytka gotujemy na małym ogniu przez około 3 minuty od wypłynięcia. Sprawdzamy czy kopytka nie są zbyt miękkie, wtedy następne gotujemy krócej, lub twarde, wtedy gotujemy dłużej.

Ugotowane kopytka dobrze jest przesypać do miski i polać rozgrzanym tłuszczem z podsmażoną cebulką lub ze zrumienioną bułką tartą.

Temat obejrzany 220306 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl