| | |  | Jak zrobić kopytka? | Dodany: 2008-09-22 11:50:18 | | Składniki:
- Ziemniaki (około kilograma)
- Mąka pszenna
- 2 jajka
- Oliwa
- Sól
Sposób przyrządzenia:
Zaczynamy od ugotowania (obranych) ziemniaków w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki nie będą już surowe musimy je rozgnieść. Najlepiej tłuczkiem, choć możemy je także zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub zgnieść ręką. Ważne, aby były ciepłe, bo zimne ciężej przerobić na papkę, a co za tym idzie, będziemy mieli więcej grudek twardych ziemniaków w kopytkach. Rozgniecione ziemniaki odkładamy do wystygnięcia.
Następnie (najlepiej w misce) do ziemniaków dodajemy mąkę. Proponujemy: Papkę wyrównać do dna i podzielić ją na 4 części. Potem jedną z tych części odkładamy na bok (jednak jej nie wyrzucamy!), a w jej miejsce sypiemy tyleż samo mąki, dodajemy odłożoną część purre. Do całości wbijamy jajka, odpowiednio solimy i wlewamy łyżeczkę oleju. Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. W miarę potrzeb dodajemy mąki, jeżeli czujemy, że ciasto lepi się nam do rąk.
Gotowe ciasto dzielimy na porcje wielkości garści. Na stolnicy lub, po prostu, na stole rozsypujemy odrobinę mąki i na niej formujemy z każdej porcji długą kluskę grubości kciuka. Taką kluskę dzielimy na części (nacięcia co 2-3 centymetry). Tak przygotowane kopytka gotujemy na małym ogniu przez około 3 minuty od wypłynięcia. Sprawdzamy czy kopytka nie są zbyt miękkie, wtedy następne gotujemy krócej, lub twarde, wtedy gotujemy dłużej.
Ugotowane kopytka dobrze jest przesypać do miski i polać rozgrzanym tłuszczem z podsmażoną cebulką lub ze zrumienioną bułką tartą.
| | Temat obejrzany 235894 razy | | [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ] [ drukuj temat ] |
+ dodaj do ulubionych/PUBLIKUJ |
| |
| | | | | | | KOMENTARZE tego tematu: [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ] | | |  | Kopytka | Edytowany: 2015-03-20 18:17:57 |
| Zrobiłam kopytka wg. tego przepisu. Wyszły wspaniałe , " palce lizać" . Polecam. | Autor: Gość | | | |
|
|