Powrót na stronę wejściową - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- Zupy
\- Dania główne
\- Regionalne
\- Inne
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić surówkę z modrej kapusty?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić sałatkę z kapusty, ogórków i papryki na zimę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić łazanki z młodej kapusty?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić gołąbki?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić bigos?
Dodany: 2008-06-19 19:49:27

 Jak zrobić bigos? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić bigos? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Potrawa czasochłonna, ale genialna w swojej prostocie. Już Adam Mickiewicz doceniał walory bigosu pisząc w „Panu Tadeuszu”:
„W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno
bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną.”


Przepisów na bigos jest wiele i na słodko i na pikantnie. To wersja bardziej pikantna. Przepis na imprezową porcję, czyli na około 8 osób, a może i więcej. Zawsze przygotowuję bigos w dużych ilościach, porcjuję do woreczków i mrożę, w ten sposób mam gotowy bigosik w razie niespodziewanych gości.

Potrzebne składniki.
- 2 kg kiszonej kapusty (z marchewką),
- pół garści suszonych grzybów,
- 200 g wołowiny,
- 400 g wieprzowiny (np. łopatka),
- 200 g wędzonego chudego boczku,
- 2-3 małe pętka kiełbasy śląskiej,
- 1 duża cebula,
- 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina,
- 1-2 liście laurowe,
- 2-3 ziarna ziela angielskiego,
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego,
- sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa do bigosu,
- olej do smażenia.

Bigos czas zacząć…
Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą i odciskamy. Następnie odciśniętą kapustę kroimy, żeby przy jedzeniu się nie ciągnęła i pokrojoną przekładamy do dużego garnka. Zalewamy wrzątkiem do wysokości kapusty, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie i wstawiamy na mały ogień. Gotujemy do miękkości, przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając.

Kapusta dochodzi a my w międzyczasie…
- suszone grzyby rozkruszamy i zalewamy wrzątkiem żeby zmiękły. Po około godzinie grzyby odcedzamy.
- boczek, mięso wieprzowe i wołowe kroimy w kostkę, przyprawiamy solą pieprzem i papryką. W garnku nastawiamy wodę (mniej więcej do połowy wysokości garnka), gdy woda zagotuje się wkładamy mięso i boczek, mieszamy i gotujemy około 20 minut. Po 20 minutach odcedzamy, przy czym wodę z gotowania zostawiamy sobie do podlewania kapusty.
- cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, do zeszklonej cebuli dorzucamy kiełbasę pokrojoną w półksiężyce i całość podsmażamy około 10 minut na wolnym ogniu.

Żeby nosem i zębem poczuć…
Kiedy kapusta jest już miękka chochelką wybieramy nadmiar wody z garnka. Następnie wrzucamy do kapusty: grzyby, obgotowane mięso i boczek, podsmażoną kiełbasę z cebulką. Całość podlewamy wodą w której gotowało się mięso, mieszamy i gotujemy na małym ogniu. Po jakimś kwadransie odcedzamy nadmiar wody chochelką i zalewamy całość winem i gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy przyprawy: sól, pieprz, paprykę, przyprawę do bigosu, mieszamy i gotujemy jeszcze jakieś pół godziny. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i gotowe.

Co by bigos był treściwy…
Bigos będzie bogatszy w treść jeśli dodamy kilka porcji żeberek. Takie żeberka wcześniej obsmażamy na oleju i dusimy około godzinę pod przykryciem, podlewając w razie potrzeby wodą lub winem. Tak podduszone żeberka wkładamy do garnka z bigosem i na wolnym ogniu podgrzewamy jakieś pół godziny, żeby i żeberka i bigos przeszły swoimi aromatami.

Temat obejrzany 503119 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


KOMENTARZE tego tematu:      [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyBardzo pyszny bigos!    
Edytowany: 2009-08-16 22:40:06
Robilam...bigos fantastyczny wyszedl.Palce lizac.Polecam wszystkim!
Autor: Gość    
      
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisychce podziekowac    
Edytowany: 2011-11-09 10:17:45
jestem litwinka,od szesciu lat mieszkam w polsc i probowalam duzo przepisow na bigos ale ten jest najlepszy,dziekuje!
Autor: Gość    
      
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisywitam    
Edytowany: 2011-11-09 10:18:59
super pyszny dziekuje palce lizac :)
Autor: Gość    
      
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyPo dwóch dniach....    
Edytowany: 2011-11-09 10:39:45
Po dwóch dniach będzie jeszcze lepszy....!!!!
Autor: Gość    
      
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyBigos jak u mamy ;)    
Edytowany: 2012-06-09 13:52:34
Właśnie zrobiłam po raz pierwszy w życiu, według tego przepisu i wyszedl przepyszny. Dziękuję i pozdrawiam !
Autor: Gość    
      
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisymniam...    
Edytowany: 2012-06-09 13:52:58
jestem wlasnie w trakcie gotowania bigosiku wedlug tego przepisu.... wogole gotuje sama po raz pierwszy bigos... pachnie cudownie i za chwile bedzi gotowy... pychotka!
Autor: Gość    
      
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyPYSZNIASTY    
Edytowany: 2012-06-09 13:53:05
Chcę podziękować przepis bardzo dobry, zrobiłem raz i już rodzinka nie chce jeść innego tylko ten:) jeszcze raz dziękujję
Autor: Gość    
      
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyWlasnie zrobilam!    
Edytowany: 2012-06-09 13:53:12
Wyszedl doskonale !!! Przepyszny, jutro zapewne bedzie jeszcze lepszy! Dziekuje!
Autor: Gość    
      
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyOstrożnie z winem    
Edytowany: 2012-06-09 13:53:20
Wino powinno oddychać. W myśl tej zasady, otworzyłem je na samym początku gotowania i... i o mało nie zabrakło mi tej jednej szklanki na sam koniec ;-) Polecam do duszonego mięsa dodać dwie łyżeczki powideł śliwkowych. Uzyskamy lekko gesty sosik, który dodamy do bigosu. Zostawcie, też wodę, którą zalewaliście grzyby, można ją dodać do duszenia bigosu. Zdrowych i Smacznych Świąt!!
trener szewczyk
Autor: Gość    
      
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyPycha!    
Edytowany: 2012-06-09 13:53:27
Cebulę wrzuciłam w całości + jeden ząbek czosnku... i dosłodziłam 2 łyżeczkami powidła śliwkowego i wyszło genialnie. Pierwszy bigos i od razu przepyszny !:)
Autor: Gość    
      
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisykapusta z mięsem    
Edytowany: 2012-08-18 07:48:32
podany niewątpliwie smakowity przepis jest na kapuche z mięsem, żeby osiągnąć bigos trzeba tążę kapuche z mięsem podgotowywać i ochładzać przez kolejne 2-3 dni
Autor: Gość    
    [ edytuj powyższy komentarz ]     
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisybigos    
Edytowany: 2012-11-30 12:36:21
takie ciągłe odlewanie wody to bigos jest mniej smaczny, nie polecam przepisu tej osoby! Trzeba tak dusic by woda odparowała i cały ten smak został w garnku>
Autor: Gość    
    [ edytuj powyższy komentarz ]     
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisysuszone pomidory    
Edytowany: 2012-11-30 12:42:40
zamiast koncentratu polecam suszone pomidory
Autor: Gość    
    [ edytuj powyższy komentarz ]     
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyBigos    
Edytowany: 2012-11-30 12:42:33
Robiłam ten bigos już tyle razy że nie pamiętam:)ile.Za każdym razem wychodzi bajecznie smaczny ja daję szponder i brzuch z mięs.reszta jak w przepisie.Rodzina znajomi zachwyceni.Ogromne dzięki za przepis i POLECAM WSZYSTKIM nie da się go spaprać.Aga
Autor: Gość    
    [ edytuj powyższy komentarz ]     
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyBigos    
Edytowany: 2012-11-30 12:42:19
Nie wolno nic odlewać !!! Tak wyliczyć ilość wody i innych płynów ( woda po moczeniu grzybów i śliwek suszonych ) by było w sam raz. Ewentualnie , kiedy będzie nadmiar , to stać przy gotującym się bigosie z otwartą pokrywą i ciągle mieszać by nie przypalił się przy jednoczesnym odparowaniu nadmiaru płynu. No i żadnych przypraw gotowych czy kostek rosołowych. Ja dodaję jeszcze kilka kulek jałowca i suszonej borowiny i jak kapusta jest mało kwaśna to trę na tarce z dużymi okami kilka jabłek , najlepiej antonówek. Grzyby najlepiej borowiki a jeśli nie ma takowych no to co jest , czyli najpopularniejsze podgrzybki , byle nie pieczarki hodowlane. I rzecz najważniejsza ; uważać jaką kapustę się kupuje . Na rynku jest kapusta kiszona i kwaszona . Do kapusty kwaszonej używa się octu spirytusowego. Często czytam na forach , że to nie ma różnicy. Ja uważam ,że jest kolosalna .
Podobnie jak pomiędzy ogórkami kiszonymi a konserwowymi. Ja nie mam z tym problemu bo sam kiszę kapustę i gitara.
Autor: Gość    
    [ edytuj powyższy komentarz ]     
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisysuper    
Edytowany: 2012-11-30 12:39:19
Witam
powiem krótko
robiłem pierwszy raz !!
to moja Mama powiedziała że ten bigos kupiłem a nie zrobiłem
wyszedł wyśmienity

pozdrawiam
Sylwek
Autor: Gość    
    [ edytuj powyższy komentarz ]     
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyto nie jest prawdziwy bigos    
Edytowany: 2012-11-30 12:40:10
ten przepis to można nazwać kapustę z mięsem, a na pewno nie bigosem, nie twierdzę, że jest nie dobre,ale prawdziwy bigos musi być z kapusty mieszanej, a grzyby gotujemy razem z kapustą dla aromatu i koloru, mięso podsmażamy razem z kiełbasą pokrojoną, a nie gotujemy, powinny być dodane powidła, najlepiej własne oraz koncentrat pomidorowy. Jeżeli ktoś woli śliwki, a nie powidła to na pewno nie gotowane osobno tylko wrzucone do kapusty, am same sie namoczą i oddadzą swój aromat
Autor: Gość    
    [ edytuj powyższy komentarz ]     
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisySUPERRR    
Edytowany: 2013-01-20 13:54:57
Pierwszy raz w mojim zyciu robilem bigos, trzymalem sie przepisu i wyszedl SUPERRRR, wiem co pisze bo nie z jednego stolu jadlem :)
Autor: Gość    
    [ edytuj powyższy komentarz ]     
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyOlej    
Edytowany: 2013-01-20 13:55:26
Jedyne z czym sie tu nie zgodze to smażenie na oleju ... Użyjcie smalcu bedzie jeszcze lepszy ;))
Autor: Gość    
    [ edytuj powyższy komentarz ]     
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyjnj    
Edytowany: 2013-04-09 08:26:05
poleczam bigos poniewarz tez taki robie i pyha
Autor: Gość    
    [ edytuj powyższy komentarz ]     
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisymalik09    
Edytowany: 2013-04-09 08:23:05
Duże piwo za ten przepis.
Autor: Gość    
    [ edytuj powyższy komentarz ]     
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyBIGOS    
Edytowany: 2013-04-23 15:55:27
BARDZO SMACZNY TEN BIGOS,JA DODAŁAM POWIDEŁ BEZPOŚREDNIO DO BIGOSU WYSZEDŁ FANTASTYCZNIE.DZIĘKUJĘ
Autor: Gość    
    [ edytuj powyższy komentarz ]     
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyBigos    
Edytowany: 2013-10-13 08:47:10
tak , podstawowym składnikiem bigosu jest przyprawa do bigosu :), jak rosól gotowac to tylko na kostce rosolowej, a do purre koniecznie trzeba wrzucic puree z kartonika.....
Autor: Gość    
    [ edytuj powyższy komentarz ]     
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyNIE PLUCZEMY!!!!    
Edytowany: 2013-10-30 06:02:57
Nigdy kiszonej kapusty nie płuczemy, będzie jak wyprana i żadne przyprawy nie pomogą.
Autor: Gość    
    [ edytuj powyższy komentarz ]     
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyCzego robić się nie powinno?    
Edytowany: 2014-03-27 17:21:13
Nie płukać kapusty,nie gotować mięsa tylko smażyć,nie dodawać żadnych gotowych mieszanek do przyprawienia,nie odlewać wywaru!!!
Autor: Gość    
    [ edytuj powyższy komentarz ]     
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl