Powrót na stronę wejściową - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- Zupy
\- Dania główne
\- Regionalne
\- Inne
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić calzone?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić pierogi z jagodami?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić quiche lorraine?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić pierogi ruskie?
Dodany: 2008-04-20 20:25:30

 Jak zrobić pierogi ruskie? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić pierogi ruskie? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Potrzebne składniki:
Na farsz.
- 1 kg ziemniaków,
- ½ kg chudego twarogu,
- 1 duża cebula,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli.
Na ciasto.
- ½ kg mąki,
- 1 jajko,
- ok. 200 ml ciepłej wody (w zależności ile ciasto zabierze),
- sól (ok. 1 łyżeczka).

Jak robimy pierogi?
Ziemniaki trzeba porządnie wymyć i nie obrane ugotować . Ciepłe ugotowane ziemniaki obieramy z łupinek i mielimy razem z serem, maszynką na sitku o drobnych oczkach. Cebulę drobno siekamy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu na złoty kolor. Do zmielonych ziemniaków z serem dodajemy podsmażoną cebulkę, pieprz i sól do smaku. Koniecznie trzeba spróbować farszu, żeby dodać przypraw jeśli wyjdzie zbyt mdły.

Mąkę przesiewamy na stolnicę i w środku robimy zagłębienie, w które wbijamy jajko i dodajemy sól. Stopniowo dolewamy wody, zagniatamy ciasto i wyrabiamy na gładko. Wyrobione ciasto dzielimy na części, przykrywamy miseczką, aby nie obsychało i kolejno rozwałkowujemy na stolnicy (podsypując mąką, żeby się nie przykleiło). W rozwałkowanym dosyć cienko placku wycinamy okrągłe placuszki np. szklanką odwróconą do góry denkiem (jeśli chcesz by pierogi były większe użyj większej foremki). Na środek każdego placuszka nakładamy łyżeczką farsz, składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi pieroga (ręcznie, bądź maszynką do klejenia pierogów). Pierogi wrzucamy partiami na wrzącą, osoloną wodę, trzeba je zamieszać , żeby się nie posklejały, do wody można dodać też odrobinę oleju, wtedy pierogi nie będą się sklejały. Kiedy pierogi wypłyną na wierzch, gotujemy je jeszcze jakieś 3 minuty. Ugotowane pierogi wybieramy z wody łyżką cedzakową do miski. Podajemy polane tłuszczem z podsmażoną cebulką, można też dodać kleks kwaśnej śmietany lub podsmażone kawałki boczku.

Temat założony przez: maria    
Temat obejrzany 42849 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl