Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- Zupy
\- Dania główne
\- Regionalne
\- Inne
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić solankę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak nauczyć się szybko pisać bez patrzenia na klawiaturę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić zupę cebulową?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić zupę pieczarkową?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić zupę z brokuła?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić krupnik?
Dodany: 2012-10-30 08:22:25

 Jak zrobić krupnik? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić krupnik? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Krupnik to tradycyjna, polska zupa, która jest bardzo smaczna i pożywna. Kasza i ziemniaki w niej zawarte gwarantują sytość po spożyciu, a mięso i warzywa dostarczają organizmowi wszelkich potrzebnych składników odżywczych. Robi się ją bardzo szybko i na pewno każdy laik sobie z tym poradzi.

Składniki:
- 2 litry wody,
- 100g kaszy jęczmiennej perłowej,
- 2-3 duże ziemniaki,
- dwie spore marchewki,
- pietruszka (korzeń lub natka),
- ćwierć selera,
- mała cebula,
- mięso na zupę (mogą być kości, uda kurcząt lub żeberka),
- sól, pieprz

Przepis
Jeśli korzystamy z natki pietruszki, to dodajemy ją do zupy na pięć minut przed końcem gotowania, a jeżeli z korzenia to obieramy go i kroimy w plasterki. Identycznie robimy z marchewką i oba warzywa wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy do nich również obranego selera i całość zagotowujemy pod przykryciem. Do wrzącej wody dorzucamy mięso, które należy wcześniej opłukać i wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu przez pół godziny. W międzyczasie zajmujemy się ziemniakami. Obieramy je, kroimy w centymetrową kostkę i zalewamy wodą, aby nie ściemniały. Następnie bierzemy cebulę, usuwamy z niej wierzchnią warstwę i opiekamy nad ogniem podobnie jak na rosół.

Kiedy mięso i warzywa już zmiękną dodajemy do nich ziemniaki i cebulę, a po kolejnych pięciu minutach wsypujemy kaszę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Możemy również dodać trochę maggi i kostkę rosołową, jeśli ktoś lubi. Sprawdzamy na opakowaniu jak długo powinna gotować się kasza i wyłączyć ogień pod garnkiem 2-3 minuty wcześniej.

Temat obejrzany 3659 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


KOMENTARZE tego tematu:      [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisymaly dodatek    
Edytowany: 2012-11-30 12:38:02
zupka jest latwa i naprawde smaczna. Ja dodalam lisc lubczyka, co dalo krupnikowi niepowtarzalny aromat.
Autor: Gość    
    [ edytuj powyższy komentarz ]     
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl