Powrót na stronę wejściową - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- Zupy
\- Dania główne
\- Regionalne
\- Inne
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
Zobacz rewelacyjną najnowszą letnią kolekcję z RABATEM dla NOWEGO KLIENTA!
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić zupę pieczarkową?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić zupę z brokuła?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić wodzionkę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak wybrać wagę kuchenną?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić gołąbki?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić kapuśniak?
Dodany: 2012-08-29 07:53:01

 Jak zrobić kapuśniak? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić kapuśniak? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Z filmu o jakże apetycznym tytule – „Kapuśniaczek” dowiadujemy się, że najlepszy kapuśniak można ugotować na kapuście spod Bordeaux rosnącej na polu Claude zalanej wodą ze studni Francisa. Nawet kosmici docenili smak tej zupy, gdyż co chwila jeden z nich odwiedzał Claudea, aby móc zabrać ze sobą pełną kankę kapuśniaku do swoich pobratymców. A więc skoro cały Wszechświat zna kapuśniak to czemu nie zrobić go sobie samemu kiedy mamy ku temu możliwości? Przepis został przystosowany do warunków polskich, dlatego nie trzeba się wybierać do Francji na pole Claudea, aby zdobyć potrzebne składniki. Zapewniam, że na polskich produktach wyjdzie równie dobry.

Składniki:
- 0,5kg kapusty kiszonej
- 0,5kg wędzonki (najlepiej boczek, żeberka lub pół na pół)
- 5 średnich ziemniaków
- 2 pietruszki
- 3 marchewki
- kawałek selera
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- sól, pieprz, kminek,

Przepis:
Drobno pokrojony boczek podsmażamy na patelni (tłuszcz dodajemy tylko, jeśli korzystamy z jakiejś suchej wędzonki) i pod koniec dodajemy do niego posiekany czosnek i cebulę. Czekamy, aż warzywa się zeszklą i wyłączamy gaz. Do garnka wlewamy około dwóch litrów wody i dodajemy do niej pokrojone w talarki marchewki i pietruszkę, selera, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy do zmięknięcia warzyw. Kiedy to nastąpi to wrzucamy do garnka boczek z cebulką i czosnkiem, a także odcedzoną i posiekaną kapustę. Wodę spod kapusty warto zostawić i później dolać do zupy, jeśli uznamy, że jest za mało kwaśna. Jeżeli kapusta była z kminkiem to nie dodajemy go już do zupy, ale jeśli nie to warto wsypać płaską łyżeczkę do garnka, gdyż poprawi on trawienie i zmniejszy ilość gazów w jelitach. Po 20 minutach dodajemy do potrawy pokrojone w małą kostkę ziemniaki i doprawiamy zupę solą i pieprzem. Jeśli chcesz możesz dodać kostki rosołowe lub Vegetę do smaku. Po ugotowaniu się ziemniaków zupę można rozlewać na talerze.

Idealnie byłoby zrobić kapuśniak na bulionie np. z niedzielnego rosołu. Wtedy nie trzeba już do niego dodawać marchewki, pietruszki, selera, ziela angielskiego i liści laurowych. Wystarczy tylko wrzucić do garnka mięso z czosnkiem i cebulą, kapustę, ziemniaki i po ugotowaniu kartofli od razu można spożywać.

Temat obejrzany 8208 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl