Powrót na stronę wejściową - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- Zupy
\- Dania główne
\- Regionalne
\- Inne
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić zupę cebulową?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić zupę pieczarkową?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić zupę z brokuła?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić wodzionkę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić ogórkowy chłodnik?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić grochówkę wojskową?
Dodany: 2012-08-19 08:18:02

 Jak zrobić grochówkę wojskową? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić grochówkę wojskową? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Grochówka wojskowa to nieodłączny element wszystkich festynów. Nie dość, że jest smaczna i treściwa, to jeszcze bardzo łatwo można ją zrobić samemu.

Składniki:
- 400g grochu (łuskany, w połówkach)
- 300g wędzonego boczku
- 300g wędzonej kiełbasy
- Pięć dużych ziemniaków
- Dwie/trzy średnie marchewki
- Jedna średnia pietruszka
- Średnia cebula
- Dwa ząbki czosnku
- Duża łyżka mąki pszennej
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- Sól, pieprz, majeranek
- Dwie kostki rosołowe warzywne (do smaku)

Jak zrobić
Groch płuczemy na sitku pod bieżącą wodą i następnie przekładamy go do garnka, w którym będziemy gotować zupę. Zalewamy co najmniej litrem wrzącej wody i zostawiamy pod przykryciem na godzinę. Po tym czasie dolewamy kolejny litr wody i włączamy gaz pod garnkiem. Gotujemy również przez godzinę. W czasie gotowania grochu przygotowujemy sobie resztę składników. Boczek i cebulę kroimy tak jak nam wygodnie i, nie podlewając tłuszczem, smażymy przez dwie minuty. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki. Podobnie robimy z kiełbasą, z tym wyjątkiem, że oczywiście jej nie obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę i zalewamy wodą, aby nie zrobiły się czarne. W połowie gotowania grochu do garnka dorzucamy marchewkę, pietruszkę, ziele angielskie, liście laurowe i posiekany czosnek. Kiedy minie już godzina od czasu nastawienia grochu dodajemy resztę składników: podsmażony z cebulką boczek, kiełbasę, odcedzone ziemniaki, kostki rosołowe, sól i pieprz. Teraz gotujemy zupę do czasu, aż ziemniaki zmiękną. Gdy to nastąpi dosypujemy do zupy dwie duże łyżki majeranku i zabielamy ją mąką, czyli: do szklanki zlewamy trochę wody z zupy i dosypujemy mąkę, energicznie mieszamy widelcem, aby rozbić wszystkie grudki i wlewamy do garnka mieszając chochlą.

Najlepiej podawać ze świeżymi bułeczkami.

Temat obejrzany 11380 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl