Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- Zupy
\- Dania główne
\- Regionalne
\- Inne
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić solankę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić kiełbasę z kapustą kiszoną i piwem?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić zupę cebulową?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić zupę pieczarkową?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić zupę z brokuła?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić fasolkę po bretońsku?
Dodany: 2012-03-06 09:07:15

 Jak zrobić fasolkę po bretońsku? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić fasolkę po bretońsku? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Nie masz pomysłu na obiad? A może by tak zrobić sobie fasolkę po bretońsku? Proponujemy skorzystać z naszego, sprawdzonego przepisu.

Składniki
- Dwie puszki białej fasoli "Jaś". Możemy też użyć fasoli czerwonej, ale poza dodaniem odrobiny kolorytu do naszej potrawy nie zmieni to jej smaku.
- 0,5kg kiełbasy. Można użyć Śląskiej. Dobra jest też Toruńska.
- 200g wędzonego boczku.
- 4-5 pomidorów.
- średnia cebula.
- dwa listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, majeranek, ostra papryka, sól.

Jak zrobić
Pomidory zalewamy wrzątkiem, aby łatwiej usunąć z nich skórkę. Usuwamy także twarde części odchodzące od ogonka. A to co nam zostanie kroimy w drobną kostkę. Podobnie robimy z cebulą (tylko nie zalewajmy jej wrzątkiem). Kiełbasę obieramy, jeśli ma bardzo twardą skórkę i kroimy w plasterki. Boczek "ciachamy" na kawałki wielkością podobną do plasterków kiełbasy. Wrzucamy całe mięso wraz z cebulką na większą patelnię lub rondel i smażymy do czasu, aż cebula zmięknie, ale jeszcze nie zmieni swojego koloru. Nie trzeba dodawać oleju, ponieważ wycieknie on z kiełbasy i boczku. Następnie do mięsa dorzucamy pomidory, odcedzoną fasolkę, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego i gotujemy pod przykryciem do momentu, gdy pomidory całkowicie się rozpadną.

Sos powinien być dość gęsty, więc pod koniec gotowania dobrze jest ściągnąć pokrywkę. W razie potrzeby, gdyby pomidory były bardzo suche, możemy dolać odrobinę wody w celu rozcieńczenia całości. Natomiast, jeżeli sos po długim gotowaniu dalej będzie wodnisty to lepiej zagęścić go odrobiną mąki rozmieszanej z wodą, bo dalsze gotowanie może spowodować, że kiełbasa i fasola się rozlecą. Na koniec gotowania doprawiamy zupę przyprawami.

Zupę możemy także zrobić z suchej fasoli. Jednak wtedy zajmie nam to więcej czasu, ponieważ taką fasolę należy zalać wrzątkiem (wody powinno być dwa razy więcej niż fasoli) i odstawić na kilkanaście godzin. Najlepiej na noc. Po kąpieli odcedzamy fasolę i dalej postępujemy jak w przypadku fasoli z puszki.

Autor: Gość    
Temat obejrzany 4477 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl