Powrót na stronę wejściową - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- Zupy
\- Dania główne
\- Regionalne
\- Inne
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak i czym zastąpić cukier?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak nie przytyć w Wielkanoc?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić pasztet z indyka?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić nietypowe jajka wielkanocne?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić domowy majonez?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić żur staropolski?
Dodany: 2008-02-25 14:38:39

Żurek to tradycyjne danie wielkanocne, podawane na świąteczne śniadanie lub obiad. Sporządzony na domowym zakwasie ma niepowtarzalny i charakterystyczny kwaskowy smak. Zamiast zakwasu własnoręcznie zrobionego, można też posłużyć się gotowym zakwasem zakupionym w sklepie – zazwyczaj w plastikowej butelce lub w postaci sproszkowanej w torebkach. Jednak żur zrobiony od początku do końca przez nas zawsze smakuje lepiej, więc zachęcam do własnoręcznego przygotowania zakwasu.

Jak zakisić żur?

Żur najlepiej zakisić w kamiennym garnku lub w dużym, szklanym słoju. W garnku: 20 dkg mąki żytniej razowej (może być też mąka żytnia pytlowa lub owsiana) zalewamy 1 litrem przegotowanej, ciepłej wody i mieszamy. Dodajemy 2 ząbki roztartego czosnku i skórkę razowego chleba. Garnek przykrywamy płótnem lub gazą i odstawiamy do ciepłego miejsca. Po ok. 4 dniach żur powinien być gotowy, będzie miał kwaskowy smak i przyjemny zapach (im dłużej pozostawisz żur do kiśnięcia, tym będzie kwaśniejszy).

Zakwas gotowy, czas przyrządzić żurek.

Potrzebne składniki:
- 1,5 litra wody,
- 0,5 litra zakwasu,
- pęczek włoszczyzny,
- 15 dkg boczku wędzonego,
- 4 – 5 pętek białej kiełbasy,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 4 ziarna pieprzu czarnego,
- 1 liść laurowy,
- 3 – 4 ząbki czosnku
- 1 korzeń chrzanu,
- łyżka suszonego majeranku,
- sól, pieprz do smaku,
- kilka jajek ugotowanych na twardo.

Jak zrobić żurek?

W wodzie przez ok. 40 minut gotować boczek z włoszczyzną oraz przyprawami: ziele angielskie, pieprz, sól, liść laurowy. Wywar przecedzić, warzywa odrzucić, boczek pokroić w kostkę i wsypać z powrotem do wywaru. Dodać pętka białej kiełbasy, gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Następnie wlać ok. 0,5 litra zakwasu, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek i świeżo potarty na tarce chrzan. Wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu gotować jeszcze ok. 5 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli żur jest za rzadki podprawić go odrobiną mąki ze śmietaną. Jajka pokroić na połówki lub ćwiartki i nałożyć na talerze (pół jajka na talerz), zalać gorącym żurem koniecznie z porcją boczku i kiełbasy.

Temat obejrzany 76897 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl