Powrót na stronę wejściową - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- Zupy
\- Dania główne
\- Regionalne
\- Inne
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak domowymi sposobami usunąć kamień z pralki?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak i czym zastąpić cukier?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak nie przytyć w Wielkanoc?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić pasztet z indyka?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić nietypowe jajka wielkanocne?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić żur staropolski?
Dodany: 2008-02-25 14:38:39

Żurek to tradycyjne danie wielkanocne, podawane na świąteczne śniadanie lub obiad. Sporządzony na domowym zakwasie ma niepowtarzalny i charakterystyczny kwaskowy smak. Zamiast zakwasu własnoręcznie zrobionego, można też posłużyć się gotowym zakwasem zakupionym w sklepie – zazwyczaj w plastikowej butelce lub w postaci sproszkowanej w torebkach. Jednak żur zrobiony od początku do końca przez nas zawsze smakuje lepiej, więc zachęcam do własnoręcznego przygotowania zakwasu.

Jak zakisić żur?

Żur najlepiej zakisić w kamiennym garnku lub w dużym, szklanym słoju. W garnku: 20 dkg mąki żytniej razowej (może być też mąka żytnia pytlowa lub owsiana) zalewamy 1 litrem przegotowanej, ciepłej wody i mieszamy. Dodajemy 2 ząbki roztartego czosnku i skórkę razowego chleba. Garnek przykrywamy płótnem lub gazą i odstawiamy do ciepłego miejsca. Po ok. 4 dniach żur powinien być gotowy, będzie miał kwaskowy smak i przyjemny zapach (im dłużej pozostawisz żur do kiśnięcia, tym będzie kwaśniejszy).

Zakwas gotowy, czas przyrządzić żurek.

Potrzebne składniki:
- 1,5 litra wody,
- 0,5 litra zakwasu,
- pęczek włoszczyzny,
- 15 dkg boczku wędzonego,
- 4 – 5 pętek białej kiełbasy,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 4 ziarna pieprzu czarnego,
- 1 liść laurowy,
- 3 – 4 ząbki czosnku
- 1 korzeń chrzanu,
- łyżka suszonego majeranku,
- sól, pieprz do smaku,
- kilka jajek ugotowanych na twardo.

Jak zrobić żurek?

W wodzie przez ok. 40 minut gotować boczek z włoszczyzną oraz przyprawami: ziele angielskie, pieprz, sól, liść laurowy. Wywar przecedzić, warzywa odrzucić, boczek pokroić w kostkę i wsypać z powrotem do wywaru. Dodać pętka białej kiełbasy, gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Następnie wlać ok. 0,5 litra zakwasu, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek i świeżo potarty na tarce chrzan. Wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu gotować jeszcze ok. 5 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli żur jest za rzadki podprawić go odrobiną mąki ze śmietaną. Jajka pokroić na połówki lub ćwiartki i nałożyć na talerze (pół jajka na talerz), zalać gorącym żurem koniecznie z porcją boczku i kiełbasy.

Temat obejrzany 77107 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl