Powrót na stronę wejściową - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- Zupy
\- Dania główne
\- Regionalne
\- Inne
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić domowy makaron?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić gołąbki?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak wybrać odpowiednią kaszę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić hreczniaki?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić syrop z sosny?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić rosół?
Dodany: 2008-01-13 14:33:07

Przepis na królową polskich zup – rosół.

Składniki:
pół kurczaka
duża marchewka - 1szt.
średnia pietruszka - 1szt.
pół małego pora
zielona natka pietruszki
kawałek selera
kostka rosołowa – 2 szt.
woda - 3 litry
liść laurowy – 1 szt.
ziele angielskie - 2 ziarenka
mała cebula
sól, pieprz, maggi.

Jak to zrobić:

Do garnka z wodą wrzuć umyte i obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę (korzeń a nie natkę) i selera (marchewkę przekrój na pół lub na cztery części).
Dodaj liść laurowy i ziele angielskie i postaw na ogniu. W międzyczasie dokładnie umyj i oczyść kurczaka. Na wrzącą wodę wrzuć kurczaka (możesz również dodać kawałek wołowiny lub wieprzowiny – co uczyni smak rosołu pełniejszym) i zmniejsz ogień pod garnkiem na najmniejszy. Gotuj to wszystko przez minimum 45 min (im dłużej tym lepiej). Jeśli na powierzchni pływa mętny osad – zbierz go łyżką i wyrzuć. Pora i natkę pietruszki zwiąż nitką (żeby łatwiej je było później wyciągnąć) i wrzuć do garnka. Na palniku opal z każdej strony cebulę (nabij ją na nóż lub inny ostry przedmiot i trzymaj na ogniu aż zrobi się czarna). Tak przygotowaną cebulę wrzuć do garnka z rosołem – nada ona specyficzny posmak i kolor naszej zupie. Teraz dodaj kostki rosołowe i gotuj całość jeszcze 15 – 20 minut. Na końcu dodaj soli, pieprzu i maggi do smaku.

Jak podawać:

Rosół podawaj z makaronem (najlepiej też własnej roboty) i posiekaną natką pietruszki.


Temat obejrzany 49608 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


KOMENTARZE tego tematu:      [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyOdnosie do tematu jak zrobic rosol?    
Edytowany: 2009-08-16 22:41:03
Do rosolu nie dodaje sie wieprzewiny poniewaz powstaja burzyny i rosol staje sie metny, rosol gotuje sie przez mruganie a mieso jezeli bedzie wykorzystywane do jedzenie po ugatowaniu wklada sie do wrzacej wody zeby wszystkie skladniki odzywcze i soki komorkowe zostaly w miesie a jezeli nie wykorzystujemy pozniej miesa gotujemy je od zimniej wody(kosci)
Komentarz założony przez: Essence    
      
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyBurzyny w rosole    
Edytowany: 2009-08-16 22:40:24
jezeli rosol zmetnieje a chcemy zeby byl klarowny nalezy wlac troszke octu i wlac bialko jajka wtedy ono zwiaze i wyciagnie burzyne po czym trzeba przecedzic rosol
Komentarz założony przez: Essence    
      
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyjak zrobic rosół - kucharz    
Edytowany: 2011-11-09 10:27:50
w przypadku rosołu gotujemy wszystko od zimnej wody wtedy mieso pusci soki i wywar bedzie "konkretniejszy", oczywiscie metoda mrugania czyli bardzo wolnego gotowania sie jezeli zmentnie je klarujemy wrzatek zimna woda pozdro z Leszna
Autor: Gość    
      
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl