Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- Zupy
\- Dania główne
\- Regionalne
\- Inne
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić solankę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić zupę pieczarkową?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić zupę z brokuła?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić wodzionkę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić ogórkowy chłodnik?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić zupę cebulową?
Dodany: 2014-09-11 07:08:12

 Jak zrobić zupę cebulową? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić zupę cebulową? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Zupa cebulowa jest dobra na wszystko. Przede wszystkim pomaga w leczeniu kaca, zaparć, odchudza i zabezpiecza nas przed przeziębieniem – to tylko najważniejsze jej zalety. Poza tym jest smaczna, prosta w przygotowaniu i tania. Warto dowiedzieć się jak ją przyrządzić, zwłaszcza teraz, gdy powoli zaczyna się jesień i naprawdę łatwo o katar czy kaszel – ta zupa pomoże nam ich uniknąć.

Składniki


- litr bulionu (może być na kościach, warzywny lub rosół)
- 0,5 kg cebuli
- 2 łyżki masła
- duży ząbek czosnku
- grzanki (np. kromki bagietki)
- żółty ser
- sól i pieprz
- opcjonalnie 3/4 szklanki wytrawnego białego wina oraz łyżka mąki do zagęszczenia

Przepis


Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Kiedy zacznie się złocić, to możemy do niej dodać mąkę, ale nie jest to konieczne. Smażymy jeszcze 2-3 minuty, często mieszając. Jeżeli korzystasz z wina, to właśnie nadszedł czas, aby dolać je do cebuli. Gotujemy całość 5-10 minut, a później dodajemy bulion i przeciśnięty przez praskę czosnek. Oczywiście, jeśli nie podprawiasz zupy winem, to od razu po wysmażeniu cebuli dodaj do niej bulion z czosnkiem.

Zalaną bulionem cebulę gotujemy pod przykryciem przez 20 minut, tak by ta zdążyła zmięknąć. W międzyczasie kroimy bagietkę na kromki lub kwadraciki i podsmażamy na suchej patelni. Kiedy dobrze się przypieką wyłączamy palnik.

Ugotowaną zupę można rozlać na talerze, udekorować grzankami, posypać startym żółtym serem i od razu jeść, ale jeszcze lepsza będzie, gdy takie porcje wstawimy na kilka chwil (do stopienia się sera) do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pamiętajmy by użyć żaroodpornych naczyń.

Temat obejrzany 1539 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl