Zupa cebulowa jest dobra na wszystko. Przede wszystkim pomaga w leczeniu kaca, zaparć, odchudza i zabezpiecza nas przed przeziębieniem – to tylko najważniejsze jej zalety. Poza tym jest smaczna, prosta w przygotowaniu i tania. Warto dowiedzieć się jak ją przyrządzić, zwłaszcza teraz, gdy powoli zaczyna się jesień i naprawdę łatwo o katar czy kaszel – ta zupa pomoże nam ich uniknąć.
Składniki
- litr bulionu (może być na kościach, warzywny lub rosół)
- 0,5 kg cebuli
- 2 łyżki masła
- duży ząbek czosnku
- grzanki (np. kromki bagietki)
- żółty ser
- sól i pieprz
- opcjonalnie 3/4 szklanki wytrawnego białego wina oraz łyżka mąki do zagęszczenia
Przepis
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Kiedy zacznie się złocić, to możemy do niej dodać mąkę, ale nie jest to konieczne. Smażymy jeszcze 2-3 minuty, często mieszając. Jeżeli korzystasz z wina, to właśnie nadszedł czas, aby dolać je do cebuli. Gotujemy całość 5-10 minut, a później dodajemy bulion i przeciśnięty przez praskę czosnek. Oczywiście, jeśli nie podprawiasz zupy winem, to od razu po wysmażeniu cebuli dodaj do niej bulion z czosnkiem.
Zalaną bulionem cebulę gotujemy pod przykryciem przez 20 minut, tak by ta zdążyła zmięknąć. W międzyczasie kroimy bagietkę na kromki lub kwadraciki i podsmażamy na suchej patelni. Kiedy dobrze się przypieką wyłączamy palnik.
Ugotowaną zupę można rozlać na talerze, udekorować grzankami, posypać startym żółtym serem i od razu jeść, ale jeszcze lepsza będzie, gdy takie porcje wstawimy na kilka chwil (do stopienia się sera) do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pamiętajmy by użyć żaroodpornych naczyń.
|