Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- Zupy
\- Dania główne
\- Regionalne
\- Inne
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić solankę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić zupę cebulową?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić zupę z brokuła?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić wodzionkę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić ogórkowy chłodnik?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić zupę pieczarkową?
Dodany: 2014-03-31 07:05:42

 Jak zrobić zupę pieczarkową? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić zupę pieczarkową? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Pieczarkowa to proste do przygotowania danie, które z powodzeniem może konkurować z zupą grzybową na bazie popularnych kurek, prawdziwków, podgrzybków czy też kozaków. Jest równie smaczna, a przy tym, w przeciwieństwie do zwykłej grzybowej, możemy ją zrobić o każdej porze roku, gdyż pieczarki są dostępne w warzywniakach nawet w zimie. Ba! Można je nawet samodzielnie hodować.

Składniki
- 750 g pieczarek
- włoszczyzna na bulion (trzy marchewki, dwie pietruszki, kawałek selera, por)
- 2 kurze nogi lub 4 podudzia albo skrzydełka (mięso nie jest konieczne, ale dodają zupie treści)
- mała cebula
- 4-5 średnich ziemniaków
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- dwie łyżki oliwy
- śmietana 12%
- 2-3 litry wody

Przepis
Włoszczyznę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki – marchewkę i pietruszkę w słupki lub talarki, selera na dwie części, a pora używamy w całości. Przekładamy je wraz z mięsem, zielem angielskim oraz listkami laurowymi do wody i gotujemy pod przykryciem przez 45 minut. Kto leniwy może użyć bulionu z kostki.

W międzyczasie obieramy cebulę, siekamy ją w kostkę, wrzucamy patelnię polaną oliwą i podsmażamy przez 2-3 minuty. Po tym czasie dorzucamy do niej obrane i pokrojone w paski pieczarki. Wkrótce puszczą one sok. Mieszamy co jakiś czas, aż cała woda odparuje. Zanim to nastąpi możemy obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Należy przełożyć je do miseczki z wodą, aby nie zrobiły się czarne.

Kiedy pieczarki już dojdą, to przekładamy je do bulionu. Dodajemy do niego także odcedzone ziemniaki i całość gotujemy do czasu zmięknięcia kartofli. Dosalamy i dopieprzamy do smaku.

Gotową zupę rozlewamy na talerze. Do każdej porcji dodajemy łyżkę śmietany. Można także dodać całą śmietanę do garnka, jednak taka zupa szybciej się potem psuje, więc lepiej jak każdy sam ją sobie uszlachetni. Po wierzchu warto posypać świeżą natką pietruszki.

Temat obejrzany 1463 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl