Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- Zupy
\- Dania główne
\- Regionalne
\- Inne
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić kiszoną kapustę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić surówkę z modrej kapusty?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić sałatkę z kapusty, ogórków i papryki na zimę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić zupę cebulową?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić naleśniki z kwiatem akacji?
[ Dodaj nowy temat do tego działu ]     
| od 1 do 30 | następne | wszystkie ( 53 ) |
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić kiszoną kapustę?
Dodany: 2014-11-20 08:02:53
 Jak zrobić kiszoną kapustę? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić kiszoną kapustę? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Kiszona kapusta to nasze jesienno-zimowe bogactwo. Jest niskokaloryczna (niecałe 20 Kcal na 100 g produktu), a przy tym zawiera bardzo dużo witaminy C i E, wapnia, fosforu, przeciwutleniaczy i innych ważnych dla organizmu pierwiastków. Świetnie działa przede wszystkim na jelita i wątrobę, przeciwdziała zaparciom, pomaga w chorobie wrzodowej i obniża poziom cukru we krwi. Dlatego warto ją jeść! Oczywiście nic nie przebije kapusty ukwaszonej własnoręcznie, bo to i smaczniejsze, i zdrowsze, i tańsze niż sklepowe produkty, tak więc poniżej opisujemy sposób na domowe kiszenie kapusty.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić surówkę z modrej kapusty?
Dodany: 2014-10-21 07:33:23
 Jak zrobić surówkę z modrej kapusty? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić surówkę z modrej kapusty? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Surówka z modrej kapusty to jeden z ulubionych obiadowych dodatków na Górnym Śląsku. Najczęściej podaje się ją z kluskami śląskimi oraz roladą, ale świetnie smakuje także z innymi potrawami, a nawet jako samodzielne danie. Składniki - modra (czerwona) kapusta – dla czterech osób wystarczy kilogramowa główka - 10 dag boczku - mała cebula - 2 liście laurowe - 4 ziela angielskie - łyżeczka octu - łyżeczka cukru - sól - pieprz Przepis Z kapusty zdzieramy wierzchnie liście, które zazwyczaj są najbardziej brudne i zmarnowane. Główkę przecinamy na pół, płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie szatkujemy lub drobno kroimy.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić sałatkę z kapusty, ogórków i papryki na zimę?
Dodany: 2014-10-01 06:59:05
 Jak zrobić sałatkę z kapusty, ogórków i papryki na zimę? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić sałatkę z kapusty, ogórków i papryki na zimę? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Tym razem zachęcamy do zagotowania w słoikach sałatki z kapusty, ogórków i papryki. Będzie to świetny dodatek do obiadów, jak również smaczna i zdrowa przekąska dla zabicia głodu.

Składniki

(na około 10-12 litrowych słoików) Sałatka - 2 kg białej kapusty - 3 kg ogórków - 1 kg papryki (najlepiej czerwonej) - 1 kg cebuli - 0,5 kg marchwi - 5 ząbków czosnku - 2 łyżki soli Zalewa - 10 szklanek wody - 2 szklanki octu - 1 szklanka cukru - 2 łyżki soli - 12 ziarenek ziela angielskiego - 3 liście laurowe - 8 ziarenek pieprzu (lub plaska łyżka zmielonego)

Przepis

Warzywa myjemy i kroimy na mniejsze kawałki – kapustę i cebulę szatkujemy, ogórki (nieobrane) kroimy w plasterki, paprykę w słupki, marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach lub też kroimy w krążki, a czosnek dzielimy na 2-3 części. Najlepiej zacząć od kapusty, bo następnie trzeba ją przełożyć do miski i zasypać solą, aby puściła sok.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić zupę cebulową?
Dodany: 2014-09-11 07:08:12
 Jak zrobić zupę cebulową? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić zupę cebulową? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Zupa cebulowa jest dobra na wszystko. Przede wszystkim pomaga w leczeniu kaca, zaparć, odchudza i zabezpiecza nas przed przeziębieniem – to tylko najważniejsze jej zalety. Poza tym jest smaczna, prosta w przygotowaniu i tania. Warto dowiedzieć się jak ją przyrządzić, zwłaszcza teraz, gdy powoli zaczyna się jesień i naprawdę łatwo o katar czy kaszel – ta zupa pomoże nam ich uniknąć.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić naleśniki z kwiatem akacji?
Dodany: 2014-05-08 07:00:32
 Jak zrobić naleśniki z kwiatem akacji? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić naleśniki z kwiatem akacji? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Czy wiesz, że naleśniki smakują wybornie nie tylko z czekoladą, serem czy też owocami, ale również i z kwiatami? Mogą to być kwiaty czarnego bzu, cukinii, lipy, robinii akacjowej (bardziej znanej jako akacji) i wiele innych. My podamy przepis na naleśniki z kwiatem akacji, które są jednymi z najlepszych, ale w ten sam sposób możesz także przygotować pozostałe kwietne placki. Składniki - kilka kiści kwiatów akacji (jedna kiść to jeden placek) - 2 jajka - 1,5 szklanki mleka - 1,5 szklanki mąki - pół łyżeczki soli - łyżeczka oleju Do ciasta dodajemy również cukier waniliowy lub placki posypujemy na koniec cukrem pudrem. Przepis Wszystkie składniki (oprócz kwiatków) dokładnie ze sobą mieszamy.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić zupę pieczarkową?
Dodany: 2014-03-31 07:05:42
 Jak zrobić zupę pieczarkową? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić zupę pieczarkową? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Pieczarkowa to proste do przygotowania danie, które z powodzeniem może konkurować z zupą grzybową na bazie popularnych kurek, prawdziwków, podgrzybków czy też kozaków. Jest równie smaczna, a przy tym, w przeciwieństwie do zwykłej grzybowej, możemy ją zrobić o każdej porze roku, gdyż pieczarki są dostępne w warzywniakach nawet w zimie. Ba! Można je nawet samodzielnie hodować. Składniki - 750 g pieczarek - włoszczyzna na bulion (trzy marchewki, dwie pietruszki, kawałek selera, por) - 2 kurze nogi lub 4 podudzia albo skrzydełka (mięso nie jest konieczne, ale dodają zupie treści) - mała cebula - 4-5 średnich ziemniaków - 4 ziela angielskie - 2 liście laurowe - sól, pieprz - dwie łyżki oliwy - śmietana 12% - 2-3 litry wody Przepis Włoszczyznę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki – marchewkę i pietruszkę w słupki lub talarki, selera na dwie części, a pora używamy w całości.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić gołąbki?
Dodany: 2014-01-22 07:42:04
 Jak zrobić gołąbki? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić gołąbki? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Dzisiaj przepis na pyszne gołąbki wypełnione mięsem, ryżem i pieczarkami. Potrawa jest dość czasochłonna i wymaga zręcznych rąk, ale naprawdę warto ją przygotować. Nadmiar gołąbków można z powodzeniem zamrozić i wykorzystać w przyszłości. Składniki - mięsna konserwa o wadze 600 g (np.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić omlet z kaszą gryczaną?
Dodany: 2013-10-22 08:08:06
 Jak zrobić omlet z kaszą gryczaną? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić omlet z kaszą gryczaną? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Jajka z kaszą gryczaną? Dziwnie brzmi połączenie tych dwóch składników ze sobą, ale zaręczam, że danie jest bardzo smaczne, sycące i banalnie proste do zrobienia. Gdy tylko przepis ten wpadł mi w ręce, niespecjalnie rozbudził mój apetyt, jednak po pierwszej degustacji stał się obowiązkową potrawą i przyrządzam ją zawsze, gdy tylko mam wszystkie potrzebne składniki. Ciebie również zachęcam do spróbowania – w końcu nic nie ryzykujesz, a możesz zyskać kolejne danie w swoim domowym menu. Składniki: - jajko - łyżka prażonej kaszy gryczanej - zioła prowansalskie - sól, pieprz - ketchup (polecam spróbować z dodatkiem wędzonego łososia – pycha) Przepis Kaszę gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić ogórkowy chłodnik?
Dodany: 2013-07-11 08:16:19
 Jak zrobić ogórkowy chłodnik? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić ogórkowy chłodnik? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Wszystkie chłodniki to świetne dania na gorące, letnie dni. Szybko chłodzą, są smaczne i zawierają mnóstwo witamin oraz składników mineralnych. Dzisiaj proponujemy chłodnik ogórkowy (nieco inny niż litewski), który posmakuje nie tylko amatorom ogórków kiszonych. Składniki - 2 kurze uda lub kości na zupę - 2 marchewki - pietruszka - por - kawałek selera - 300 g buraków - 200 g ogórków kiszonych i szklanka wody spod nich - śmietana 18% - sól Przepis Mięso wkładamy do dwóch litrów wody i zagotowujemy.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić zupę z pokrzywy?
Dodany: 2013-05-14 08:20:26
 Jak zrobić zupę z pokrzywy? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić zupę z pokrzywy? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Pokrzywa to dość pospolity chwast, który zazwyczaj rośnie na gruzowiskach i w przydrożnych rowach, ale czasami pojawia się również na naszych działkach i ogródkach. Najczęściej tępimy go wtedy mechanicznie, a ścinki wyrzucamy na kompostownik jako do niczego nie potrzebne. A szkoda, bo jest to roślina, którą możemy wykorzystać na wiele sposobów – jako panaceum na różne schorzenia, w kosmetyce, no i po prostu do jedzenia. Dlatego dziś zachęcamy do zrobienia zupy pokrzywowej.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić pyzy z mięsem?
Dodany: 2013-02-21 08:24:16
 Jak zrobić pyzy z mięsem? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić pyzy z mięsem? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Pyzy, znane również jako kartacze i cepeliny, to mączno-ziemniaczane kluski, które najczęściej faszeruje się mięsnym nadzieniem. Jest z nimi trochę zabawy, ale naprawdę, lepiej zrobić je własnoręcznie niż kupować gotowe z supermarketu. Dlatego też zachęcam do zgromadzenia potrzebnych składników. Składniki: - 1,5kg ziemniaków - 0,5kg mięsa wieprzowego (np.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić wątróbkę z kurkami w winie?
Dodany: 2013-02-11 08:11:13
 Jak zrobić wątróbkę z kurkami w winie? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić wątróbkę z kurkami w winie? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Sporo jest ludzi, którzy twierdzą, że nie lubią wątróbki, choć, tak naprawdę, połowa z nich nigdy jej nie jadła. Odrzuca ich już sam fakt spożywania takiego organu, a także wygląd surowej wątroby. Takie podejście może zmienić jedynie poniższa potrawa. Składniki: - 0,5kg wątróbek drobiowych - 2 garści kurek (w sezonie zimowym można użyć pieczarek) - ¾ szklanki wina półwytrawnego - duża cebula - sól, pieprz, tymianek - olej do smażenia Przepis: Wątróbki oczyszczamy z włókienek, płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy na małe kawałki.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić makiełki?
Dodany: 2012-12-19 05:59:09  w temacie - 2 komentarzy
 Jak zrobić makiełki? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić makiełki? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Makiełki, to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych, która uznanie zyskała sobie głównie w granicach Wielkopolski. Z wyglądu jest bardzo podobna do kutii, ale to tylko pozory, ponieważ różni się od niej składnikami i samym smakiem, który nie jest tak słodki. Składniki - 300g makaronu (najlepiej świderki lub rurki, które dobrze się okleją masą) - 200g maku (można użyć także gotowej masy makowej, której nie będziemy już musieli namaczać i mielić) - 200g bakalii (według uznania np. orzechy włoskie, suszone owoce, rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa itp.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić rybę w galarecie?
Dodany: 2012-12-17 08:46:10
 Jak zrobić rybę w galarecie? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić rybę w galarecie? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Galareta, to dobra przekąska nie tylko na wigilijny stół. Choć jej przygotowanie zajmuje trochę czasu, to jednak robi się to bardzo łatwo i rybka nabiera bardzo przyjemnego smaku. Na święta można do tego przepisu użyć tradycyjnego karpia, ale wtedy czeka nas zabawa z wydłubywaniem ości podczas jedzenia lub przyrządzania potrawy. O wiele lepiej skorzystać z filetów np.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić grzybowe kopytka?
Dodany: 2012-11-19 09:20:30
 Jak zrobić grzybowe kopytka? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić grzybowe kopytka? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Lubisz kopytka? Jeśli tak, to zachęcamy do zrobienia sobie innej wersji tradycyjnych kopytek, które na pewno Ci zasmakują, a jeśli nie, to zaraz je polubisz. Składniki - kilogram ziemniaków, - mąka, - 2 jajka, - co najmniej pół kilograma grzybów, - średnia cebula, - sól, pieprz, liść laurowy i olej Przepis Grzyby mogą być mrożone lub świeże. Kroimy je na małe kawałki i obgotowujemy przez przynajmniej pół godziny w osolonej wodzie. W międzyczasie gotujemy, również w osolonej wodzie, ziemniaki, a gdy będą już miękkie, to je odcedzamy i od razu dokładnie rozbijamy na puree.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić ciapkapustę (panczkraut)?
Dodany: 2012-11-09 08:24:47  w temacie - 1 komentarzy
 Jak zrobić ciapkapustę (panczkraut)? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić ciapkapustę (panczkraut)? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Ciapkapusta to danie znane głównie na Śląsku i jak sama nazwa wskazuje jest to kapusta, która przy nakładaniu robi charakterystyczne „ciap”. Smakuje całkiem nieźle, a przy tym niskim nakładem sił i funduszy możemy sobie zrobić pożywny obiad. Składniki (na cztery osoby, a i tak jeszcze trochę powinno zostać) - 800g kapusty kiszonej - 1kg ziemniaków - 300g boczku (polecam wędzony). Zamiennie można użyć kiełbasy.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić krupnik?
Dodany: 2012-10-30 08:22:25  w temacie - 1 komentarzy
 Jak zrobić krupnik? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić krupnik? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Krupnik to tradycyjna, polska zupa, która jest bardzo smaczna i pożywna. Kasza i ziemniaki w niej zawarte gwarantują sytość po spożyciu, a mięso i warzywa dostarczają organizmowi wszelkich potrzebnych składników odżywczych. Robi się ją bardzo szybko i na pewno każdy laik sobie z tym poradzi. Składniki: - 2 litry wody, - 100g kaszy jęczmiennej perłowej, - 2-3 duże ziemniaki, - dwie spore marchewki, - pietruszka (korzeń lub natka), - ćwierć selera, - mała cebula, - mięso na zupę (mogą być kości, uda kurcząt lub żeberka), - sól, pieprz Przepis Jeśli korzystamy z natki pietruszki, to dodajemy ją do zupy na pięć minut przed końcem gotowania, a jeżeli z korzenia to obieramy go i kroimy w plasterki.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić gołąbki z papryki?
Dodany: 2012-10-10 07:37:08
 Jak zrobić gołąbki z papryki? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić gołąbki z papryki? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Choć utarło się nazywać to danie gołąbkami z papryki, to jednak bardziej pasowałoby tu określenie – papryka z gołąbkowym nadzieniem lub po prostu faszerowana papryka. I, o ile kwestia nazewnictwa potrawy może podlegać dyskusji, o tyle jej walory smakowe na pewno zostaną docenione przez wszystkich biesiadników. Można to łatwo sprawdzić przygotowując takie gołąbki samemu. Do tego potrzebujesz: Składniki - 5 większych papryk (kolor do wyboru) - 0,5kg świeżych pomidorów (lub 2 puszki krojonych) - 300g ryżu (może być rozgotowujący się) - 200g mięsa mielonego (proponuję wieprzowo-wołowe) - 2 ząbki czosnku - duża cebula - sól, pieprz Zanim przejdziemy do pracy Wymienione składniki są dopasowane do pięciu większych papryk i spokojnie można liczyć, że jedna osoba naje się jedną sztuką.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić kapuśniak?
Dodany: 2012-08-29 07:53:01
 Jak zrobić kapuśniak? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić kapuśniak? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Z filmu o jakże apetycznym tytule – „Kapuśniaczek” dowiadujemy się, że najlepszy kapuśniak można ugotować na kapuście spod Bordeaux rosnącej na polu Claude zalanej wodą ze studni Francisa. Nawet kosmici docenili smak tej zupy, gdyż co chwila jeden z nich odwiedzał Claudea, aby móc zabrać ze sobą pełną kankę kapuśniaku do swoich pobratymców. A więc skoro cały Wszechświat zna kapuśniak to czemu nie zrobić go sobie samemu kiedy mamy ku temu możliwości? Przepis został przystosowany do warunków polskich, dlatego nie trzeba się wybierać do Francji na pole Claudea, aby zdobyć potrzebne składniki. Zapewniam, że na polskich produktach wyjdzie równie dobry.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić grochówkę wojskową?
Dodany: 2012-08-19 08:18:02
 Jak zrobić grochówkę wojskową? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić grochówkę wojskową? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Grochówka wojskowa to nieodłączny element wszystkich festynów. Nie dość, że jest smaczna i treściwa, to jeszcze bardzo łatwo można ją zrobić samemu. Składniki: - 400g grochu (łuskany, w połówkach) - 300g wędzonego boczku - 300g wędzonej kiełbasy - Pięć dużych ziemniaków - Dwie/trzy średnie marchewki - Jedna średnia pietruszka - Średnia cebula - Dwa ząbki czosnku - Duża łyżka mąki pszennej - 5 ziarenek ziela angielskiego - 2 liście laurowe - Sól, pieprz, majeranek - Dwie kostki rosołowe warzywne (do smaku) Jak zrobić Groch płuczemy na sitku pod bieżącą wodą i następnie przekładamy go do garnka, w którym będziemy gotować zupę. Zalewamy co najmniej litrem wrzącej wody i zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić buraczki z papryką w słoiczkach?
Dodany: 2012-08-09 07:57:28  w temacie - 1 komentarzy
 Jak zrobić buraczki z papryką w słoiczkach? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić buraczki z papryką w słoiczkach? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Marynowane buraczki to idealny dodatek do różnego rodzaju potraw, ponieważ nie dość, że uzupełniają naszą dietę w potrzebne witaminy i mikroelementy, to jeszcze są bardzo smaczne. Gotowe weki możemy dostać w sklepach, ale na pewno taniej i zdrowiej będzie, gdy zrobimy je sobie sami. Składniki (na około 8 słoików półlitrowych) - 3kg buraków - 60dag papryki (kolor bez znaczenia, bo i tak od buraków zabarwi się na czerwono) - Szklanka wody - Szklanka octu - Pół szklanki oleju - Szklanka cukru - 4 ząbki czosnku - 6 łyżeczek soli - 12 ziarenek ziela angielskiego - 4 liście laurowe Można jeszcze dodać trochę ostrej papryki, a zamiast czosnku użyć trzech dużych cebul pokrojonych w piórka. Jak zrobić Buraki (nieobrane i niepokrojone!) gotujemy w wodzie bez żadnych dodatków.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić roladki z serem i ogórkiem?
Dodany: 2012-06-20 08:24:42
 Jak zrobić roladki z serem i ogórkiem? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić roladki z serem i ogórkiem? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Składniki: - schab lub piersi kury - ogórki korniszony - żółty ser w plasterkach - musztarda - 2 jajka - bułka tarta - delikat do mięs lub inne przyprawy - olej do smażenia - wykałaczki Jak zrobić Mięso oporządzamy i dzielimy na porcje jak na zwykłe kotlety schabowe. Nie powinny one być ani za grube ani za małe, gdyż później trudno będzie nam je zawinąć. Ogórki i ser kroimy w paski nie dłuższe niż średnica kotleta i na tyle grube żeby dały się zawinąć w mięso i nie wylatywały. Każdego kotleta smarujemy z jednej strony musztardą i na tę samą stronę kładziemy kawałek sera i ogórka.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić botwinę?
Dodany: 2012-05-21 08:43:36
 Jak zrobić botwinę? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić botwinę? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Botwina to jedna z pierwszych zup wskazujących rozpoczęcie nowego sezonu letniego i możemy ją zrobić kiedy tylko na ogródku pojawią się pierwsze wschody potrzebnych warzyw. Robi się ją jak większość zup – szybko, łatwo i tanio. Składniki: - 2 litry wody - 2 pęczki botwiny z buraczkami - marchewka, kawałek selera, mały por - zielenina (szczypiorek, koperek, natka pietruszki) - kości na zupę np. dwa udka - 3 większe ziemniaki - śmietana 18% - przyprawy (sól, pieprz, kostka rosołowa, liść laurowy, trzy ziarenka ziela angielskiego) Przepis Botwinkę przebieramy z nadpsutych liści i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić gołąbki ziemniaczane?
Dodany: 2012-03-26 08:18:59
 Jak zrobić gołąbki ziemniaczane? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić gołąbki ziemniaczane? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Składniki: - Średnia główka białej kapusty - 2,5kg ziemniaków - jajko - pół szklanki kaszy jęczmiennej - średnia cebula - sól, pieprz - dwie łyżki margaryny - można dodać ze dwie łyżki skwarków Przepis: Kapustę pozbawiamy wierzchnich liści i wycinamy głąba. Wrzucamy ją do garnka, w całości zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Podczas gotowania od główki będą się odrywać pojedyncze liście. Należy je odłowić, aby się nie rozgotowały.
Autor: Gość    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić fasolkę po bretońsku?
Dodany: 2012-03-06 09:07:15
 Jak zrobić fasolkę po bretońsku? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić fasolkę po bretońsku? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Nie masz pomysłu na obiad? A może by tak zrobić sobie fasolkę po bretońsku? Proponujemy skorzystać z naszego, sprawdzonego przepisu. Składniki - Dwie puszki białej fasoli "Jaś". Możemy też użyć fasoli czerwonej, ale poza dodaniem odrobiny kolorytu do naszej potrawy nie zmieni to jej smaku. - 0,5kg kiełbasy.
Autor: Gość    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić zupę szczawiową?
Dodany: 2012-02-03 08:58:58
 Jak zrobić zupę szczawiową? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić zupę szczawiową? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Zupy jedno z lepszych dań jakie możemy sobie zaserwować w czasie najzimniejszych tygodni w ciągu roku. Nie dość, że szybko nas rozgrzewają i mogą dłużej postać to jeszcze nie powiększają naszego obwodu w pasie zaspokajając uczucie głodu. Na dziś proponujemy ugotowanie szczawiowej. Składniki: Kości na zupę lub dwie ćwiartki z kurczaka 5 większych ziemniaków 3 marchewki Korzeń pietruszki i trochę natki Ćwierć selera Por 5 liści laurowych 8 ziarenek ziela angielskiego 100g ryżu (woreczek) Słoiczek szczawiu lub dwie spore garści świeżego Pieprz, sól + ewentualnie kostka rosołowa Śmietana 18% W sezonie możemy dorzucić kilka gałązek lubczyku Gotowanie Na około 4 litry wody wrzucamy opłukane kości, liście laurowe, ziele angielskie i obranego selera.
Autor: Gość    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić kotlety mielone z pieczarkami?
Dodany: 2011-11-13 10:59:34
 Jak zrobić kotlety mielone z pieczarkami? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić kotlety mielone z pieczarkami? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Składniki (na około 20 kotletów średniej wielkości) - 1kg mięsa mielonego (najlepiej mieszane wieprzowo-wołowe) - 5 dużych pieczarek - 1 średnia cebula - 3 jajka "L" - 100g tartej bułki - pół łyżeczki pieprzu - dwie łyżeczki soli (zamiennie delikat do mięs) - olej do smażenia - według uznania koperek, natka pietruszki, szczypiorek (zamiast cebuli) inne przyprawy, maggi, czosnek. Co kto lubi :) Kotlety Sposób przyrządzenia kotletów jest bardzo prosty i każdy sobie z tym poradzi. Na początek kroimy cebulkę i pieczarki w drobną kostkę. Jeśli chcemy iść na łatwiznę to możemy zmielić grzyby razem z mięsem.
Autor: Gość    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić pierogi z jagodami?
Dodany: 2009-08-06 11:12:05
Pierogi z jagodami należą do tych najsmaczniejszych, ale również i do tych najtrudniejszych w lepieniu. Aby się o tym przekonać wystarczy samemu zasiąść do ich robienia, a pomoże w tym poniższy przepis. Składniki: - 0,5g mąki - jajko - woda (ile zabierze ciasto ~ szklanka) - łyżeczka oliwy - łyżeczka soli - 1l jagód - cukier - bułka tarta Jak zrobić pierogi: Mąkę, jajko, wodę, oliwę i sól dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto nie powinno przywierać do rąk i do miski ani też nie powinno się ściągać podczas wałkowania.
Autor: Gość    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić sałatkę z buraczków?
Dodany: 2009-06-03 17:56:39
 Jak zrobić sałatkę z buraczków? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić sałatkę z buraczków? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Sałatka z buraczków to bardzo dobry dodatek do obiadu. Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie buraków. Samą sałatkę robi się szybko i łatwo. Składniki potrzebne do zrobienia sałatki: - 3-4 buraki, - mała cebula lub pół dużej cebuli, - sok z połowy cytryny, - 1 łyżka oliwy z oliwek, - sól, pieprz.
Temat założony przez: olga    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić roladki ze szpinakiem i serem feta?
Dodany: 2009-04-19 22:28:07
 Jak zrobić roladki ze szpinakiem i serem feta? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić roladki ze szpinakiem i serem feta? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Roladki takie robimy z mięsa drobiowego, a konkretnie z filetów z kury. Można też spróbować opcji z mięsem schabowych, mi jednak bardzo smakują roladki z kurczaka i dlatego zawsze robię je z filetów z kurczaka. Co będzie potrzebne: • 2 pojedyncze piersi z kurczaka (porcja dla 2 osób) • Szpinak – ja zawsze daję taki rozdrobniony, mrożony w kulkach, 3-4 kulki w zupełności wystarczą • Mały kawałek sera feta – ja na każdy filet daję po 2-3 kawałki sera feta w kostkach 1cm na 1cm • 1-2 ząbki czosnku • Łyżka masła • Przyprawy: pieprz, papryka, warzywko lub vegeta, przyprawa do kurczaka • Rękaw do pieczenia • Wykałaczki lub nitka do związania Jak je zrobić? Szpinak podsmażamy na maśle, dodajemy drobno pokrojony czosnek i trochę warzywka do smaku, podsmażamy jakieś 5 minut. W międzyczasie, kiedy szpinak stygnie, myjemy i rozbijamy filety tłuczkiem tak jak na kotlety, trzeba przy tym uważać, bo mięso takie łatwo się rwie przy traktowaniu go tłuczkiem.
Temat założony przez: olga    
| poprzednie | od 3 do 32 | następne | wszystkie ( 53 ) |
[ Dodaj nowy temat do tego działu ]     
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl