Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- Na ciepło
\- Na zimno
\- Inne
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak obchodzić katarzynki?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak wybrać wentylator?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak poradzić sobie z nadwrażliwymi zębami?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak spakować prezent, aby wkręcić obdarowywanego?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak się rano rozbudzić bez konieczności picia kawy?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zaparzyć kawę?
Dodany: 2007-12-20 21:21:52

 Jak zaparzyć kawę? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zaparzyć kawę? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Kawę można przyrządzić na kilka sposobów:

1. Kawa rozpuszczalna: do szklanki lub kubka(ok.250ml) wsypać 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, zalać gorącą (nie wrzącą!) wodą, do smaku dodać cukier i/lub mleko.

2. Kawa mielona zalewana wrzątkiem: do szklanki lub kubka(ok.250ml) wsypać co najmniej 2 łyżeczki kawy drobno mielonej, zalać cienkim strumieniem świeżo przegotowanej, gorącej wody z wysokości około 25 cm, po około 3-5 min można dodać do smaku cukier i/lub mleko.

3. Kawa mielona zalewana wrzątkiem (bez fusów): papierowy filtr (taki jak do parzenia w ekspresie) umieścić w szklance lub kubku (ok.250ml), wsypać co najmniej 2 łyżeczki kawy drobno mielonej, zalać cienkim strumieniem świeżo przegotowanej, gorącej wody z wysokości około 25 cm, po około 3-5 min delikatnie wyjąć filtr, można dodać do smaku cukier i/lub mleko.

4. Kawa po włosku (z użyciem zaparzaczki): do dolnej części wlać wodę, następnie umieść w niej nakładkę, do której należy wsypać odpowiednią ilość kawy mielonej, przykręcić górną część i postawić na ogniu. Podczas podgrzewania na skutek różnicy ciśnień między dolną a górną częścią woda "przechodzi" przez kawę i gromadzona jest w postaci naparu w górnej części. W wyniku tego powstaje bardzo aromatyczna i mocna kawa, jednak nie jest to typowe espresso (brak odpowiedniego ciśnienia w czasie parzenia uniemożliwia powstanie na powierzchni typowej dla idealnego espresso pianki).

5. Kawa mielona parzona w kafetierce: drobno zmieloną kawę wsyp do naczynia i zalej świeżo przegotowaną, gorącą wodą. Po 3-5 min opuść sitko w dół. Przelej kawę do szklanki, kubka lub filiżanki. Do smaku można dodać cukier i/lub mleko.

6. Kawa z ekspresu przelewowego: umieść filtr w ekspresie, średnio mieloną kawę należy wsypać do filtra, do zbiornika na wodę wlać odpowiednią ilość zimnej wody, ostatni krok, to włączyć urządzenie. Dzięki stałej temperaturze parzenia i ilości przepuszczanej wody, ekspres gwarantuje zawsze taką samą jakość parzonej kawy. Świetnie nadaje się do parzenia kawy dla większej grupy osób.

7. Kawa z ekspresu ciśnieniowego: kawę mieloną lub ziarnistą (zależnie od modelu) wsyp do pojemnika, do zbiornika na wodę wlać odpowiednią ilość zimnej wody i włącz urządzenie. Woda o stałej temperaturze i pod ciśnieniem 9 do 15 barów przepuszczana jest przez kawę. Dzięki temu kawa będzie niezwykle aromatyczna i mocna. Często ekspresy posiadają specjalną nakładkę do spieniania mleka. Dzięki czemu można przyrządzić oryginalne cappuccino.

Temat obejrzany 76178 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


KOMENTARZE tego tematu:      [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyPytanie    
Edytowany: 2013-04-09 08:21:17
Czemu zalecacie zalewać kawę z 25 cm. To że cukier po 3-5 minutach to rozumiem dzięki temu kawa lepiej się zaparza
Autor: Gość    
    [ edytuj powyższy komentarz ]     
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyKawaa    
Edytowany: 2016-07-28 08:41:29
Jeśli chcecie przetestować kawy to polecam z espressoart.pl
Są tam nietypowe kawy warte spróbowania
Autor: Gość    
    [ edytuj powyższy komentarz ]     
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl