Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- Na ciepło
\- Na zimno
\- Inne
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić karmnik dla ptaków z kokosa?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak i kto powinien odśnieżać chodnik wokół posesji?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zabezpieczyć rośliny doniczkowe na zimę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak wybrać lodówkę turystyczną?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak przygotować trawnik do nowego sezonu?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić grzane wino?
Dodany: 2014-01-02 08:11:00

 Jak zrobić grzane wino? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić grzane wino? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Grzane wino to idealny trunek na zimowe dni – szybko rozgrzewa, wybornie smakuje i swoim zapachem potrafi przepędzić niejeden katar. Świetnie sprawdza się, gdy zziębnięci wracamy do domu, a także umila nam wieczory przy książce. Jak je zrobić? Banalnie prosto!

Składniki
- czerwone wino (najlepiej półwytrawne; spokojnie można użyć najtańszych trunków)
- pomarańcza
- goździki (5)
- cynamon (pół łyżeczki)
- imbir (3/4 łyżeczki)
- gałka muszkatołowa (1/4 łyżeczki)
- miód wielokwiatowy (2 łyżki)

Przepis
Wino przelewamy do garnka, dodajemy do niego zioła, pokrojony na plasterki owoc oraz miód i całość podgrzewamy pod przykryciem na wolnym ogniu. Trunku nie należy doprowadzać do wrzenia, dlatego wyłączamy gaz kiedy tylko grzaniec zacznie mocno parować. A jeśli mamy kuchenny termometr, to pilnujemy aby temperatura nie przekroczyła 70-80 stopni. Jeszcze gorący rozlewamy do kubków i pijemy. Gdyby wystygł, to spokojnie można go podgrzać nawet w mikrofalówce.

Gusta są różne dlatego każdy powinien ustalić proporcje poszczególnych składników według własnego podniebienia. W nawiasach ilości stosowane przeze mnie na litr wina, ale ponieważ dla niektórych takie wino może być za bardzo lub nawet za mało aromatyczne, proponuję stopniowo dodawać kolejnych ziół i samemu próbować. Osobiście sparzam pomarańczę wrzątkiem, kroję ją na plasterki i dodaję po 1-2 plasterki dopiero do kubka czy też szklanki, lecz większość osób woli wrzucić tak pokrojony owoc do garnka z podgrzewanym winem. Ponadto, oprócz wymienionych ziół, można do grzańca dorzucić także wanilię, kardamon, cytrynę, ziarenka czarnego pieprzu, rum (lub inny wysokoprocentowy trunek), a miód zastąpić cukrem albo sokiem owocowym.

Co prawda w sklepach można dostać gotowe mieszanki ziół do zrobienia domowego grzańca, jednak o wiele lepiej zrobić ją samemu, a jedynie w razie potrzeby wspomóc się taką mieszanką. Całkiem nieźle sprawdza się także przyprawa do piernika.

Temat obejrzany 2031 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl