Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- Na ciepło
\- Na zimno
\- Inne
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić rybę w occie?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zabezpieczyć rośliny doniczkowe na zimę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić sałatkę z kapusty, ogórków i papryki na zimę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak pozbyć się muszek owocówek?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić domowe jagodzianki?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić kompot z czarnych jagód?
Dodany: 2012-07-30 08:13:16

 Jak zrobić kompot z czarnych jagód? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić kompot z czarnych jagód? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Owoce czarnej jagody zawierają w sobie wiele składników pozytywnie wpływających na nasze zdrowie m. in. witaminy C i B, garbniki, pektyny, a dodatkowo działają przeciwbiegunkowo, obniżają gorączkę i są bardzo smaczne. Warto więc pomyśleć o przechowaniu ich na zimę, kiedy ciężko będzie je dostać. Jednym z lepszych na to sposób jest zrobienie z nich kompotu, bo nie dość, że uzyskamy z tego dobry napój to jeszcze owoce świetnie się nadadzą do ciast, pierogów czy różnych deserów.

Składniki
- Jagody
- 0,5 litra wody
- ¾ szklanki cukru

Jak zrobić
Zazwyczaj jagody są sprzedawane lub zbierane na półlitrowe słoiczki, ale jeśli znajdziesz gdzieś przelicznik wagowy to wiedz, że kilogram jagód zajmuje mniej więcej 3 takie półlitrowe słoiczki. Kiedy już zdobędziemy owoce to płuczemy je pod bieżącą wodą i oczyszczamy z liści. Następnie przekładamy je do wyparzonych słoików. Można pakować pod same wieczko, bo i tak podczas pasteryzacji znacznie zmniejszą swoją objętość. Wodę doprowadzamy do wrzenia i rozpuszczamy w niej cukier. Jeśli jagody są kwaśne, to wodę należy mocniej posłodzić. Jeszcze gorącą zalewą zalewamy słoiki zostawiając w nich około 1-2cm powietrza. Ręcznikiem wycieramy ranty słoików i pokrywki. Zakręcamy weki i wkładamy do garnka wyścielonego szmatką. Zalewamy je wodą prawie pod nakrętkę i gotujemy pod przykryciem 15 minut. Gdy tylko woda zacznie bulgotać (oznaka gotowania) zmniejszamy gaz na jak najmniejszy. Po kwadransie wyciągamy słoiki i odstawiamy je do góry dnem do wystygnięcia. Później przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Temat obejrzany 7922 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl