Powrót na stronę wejściowš - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZałóż kontoporady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyZaloguj się
STRONA GŁÓWNA  |  AKTUALNOŚCI  |  MAPA KATEGORII  |  SZUKAJ  |  REGULAMIN  |  FAQ  |  JAK TO DZIAŁA  |  RANKING  |  KONTAKT  |
Serwis korzysta z plików cookies. Więcej informacji w Polityka plików cookies
PRZEGLĄDAJ DZIAŁY INSTRUKCJI:
DOM I OGRÓD
MOTORYZACJA
TECHNIKA
INTERNET I KOMPUTERY
SZKOŁA
KULINARIA
\- NAPOJE
\- Na ciepło
\- Na zimno
\- Inne
\- TRUNKI
\- NA SŁODKO
\- KUCHNIA POLSKA
\- KUCHNIE ŚWIATA
\- NA SPECJALNE OKAZJE
\- SZYBKIE / TANIE
\- DIETA
\- INNE
ONA I ON
HOBBY
CIEKAWOSTKI
PODOBNE INSTRUKCJE I WĄTKI:
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić poidło dla ptaków?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić rybę w occie?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zabezpieczyć rośliny doniczkowe na zimę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić sałatkę z kapusty, ogórków i papryki na zimę?
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak pić alkohol w miejscu publicznym i nie dostać mandatu?
    
porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić kompot z truskawek?
Dodany: 2013-06-23 08:15:18

 Jak zrobić kompot z truskawek? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy Jak zrobić kompot z truskawek? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
Już teraz, kiedy truskawki są najtańsze w ciągu całego roku, warto pomyśleć o zrobieniu z nich różnych przetworów, które w zimowe dni przypomną nam smaki lata. Dziś podpowiemy jak przygotować pyszny kompot. Pity na ciepło szybko rozgrzeje, a schłodzony da ukojenie w gorące dni. Tak więc zachęcamy do gotowania.

Składniki:
- truskawki (około 300-400 g na litrowy słoik)
- woda
- cukier (3 łyżki na litrowy słoik)

Przepis:
Truskawki płuczemy i usuwamy z nich zielone oraz nadpsute części. Przekładamy je do wyparzonych słoików. Nie ugniecione powinny zająć cały pojemnik (podczas pasteryzowania i tak się skurczą). Zasypujemy trzema łyżkami cukru i zalewamy wrzątkiem, zostawiając dwa centymetry wolnej przestrzeni. Zakręcamy słoiki i przekładamy je do garnka wyścielonego ściereczką. Dolewamy cieplej wody, aby sięgała ona do ¾ wysokości słoików i gotujemy przez 25 minut na wolnym ogniu.

Następnie wyciągamy je z garnka, dokręcamy i przewrócone do góry dnem, odstawiamy do wystygnięcia. Trzymamy w chłodnym miejscu, a postoją nawet kilka lat. Gdyby były zbyt słodkie, to przed podaniem rozcieńczamy je wodą, a zbyt kwaskowe dosładzamy.

W ten sposób możemy także zrobić inne kompoty - z rabarbaru, z wypestkowanych czereśni, z agrestu, z porzeczek i innych lub wymieszać ze sobą kilka typów owoców. Należy jedynie bardziej dosłodzić te kwaśniejsze.

Temat obejrzany 1975 razy   
  [ Dodaj nowy komentarz do tego tematu ]   [ porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy drukuj temat ]     


Podoba Ci się? Kliknij: 


porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy
KONTAKT  |  MAPA KATEGORII  |  REGULAMIN  |  JAK TO DZIAŁA  |  POLITYKA PRYWATNOŚCI  |  POLITYKA COOKIES  |  RANKING  |
© Jak-To-Zrobic.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl