[ Dodaj nowy temat do tego działu ] |
| od 1 do 30 | następne | wszystkie ( 249 ) | |
 | Bulion warzywny Dodany: 2018-12-13 17:31:52 |
|
Potrzebne składniki:
-3 marchewki
-4 pietruszki
-1 seler
-1 seler
- 1 seler naciowy
- 1 por
- 2 łyżki masła
- 4 liście laurowe
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
- 3 goździki
- 6 gałązek świeżego tymianku
- 3 gałązki pietruszki
- 3 gałązki koperku
- 6 ząbków czosnku
- 4l wody
- 2 cebule
- sól do smaku
Przygotowanie:
1. Pokrój warzywa.
2. W garnku rozpóść masło, po czym wsyp do niego wszystkie przyprawy. |
Temat założony przez: Klaudia :) |
|
 | Jak zrobić solankę? Dodany: 2015-01-03 08:18:26 w temacie - 1 komentarzy |
|
Solanka to popularna w Rosji i na Ukrainie zupa. Może występować w wersji mięsnej, rybnej lub grzybowej. My dziś zrobimy tą pierwszą, bo wiadomo, że co mięsne, to bardziej treściwe. W smaku przypomina nieco zupę ogórkową, ale ze względu na większą ilość różnych dodatków jest od niej bardziej aromatyczna i po prostu lepsza. |
|
 | Jak zrobić paszteciki z grzybami i kapustą? Dodany: 2014-12-24 08:07:33 w temacie - 2 komentarzy |
|
Paszteciki z grzybami to jedna z potraw, która z powodzeniem może się znaleźć na wigilijnym stole. Tym bardziej, że ich przygotowanie jest zdecydowanie mniej czasochłonne i prostsze niż lepienie pierogów, a w smaku zupełnie nie będą im ustępować.
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki
- 200 g masła
- duże jajko
- 0,5 szklanki śmietany (ciasto może zabrać więcej)
- 50 g świeżych drożdży
- łyżka cukru
- szczypta soli
Farsz
- 1 kg kapusty kiszonej
- dwie spore garści suszonych grzybów
- dwie cebule
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przepis
Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy do mąki, miękkiego masła, jajka, śmietany i soli. |
|
 | Jak zrobić buche de Noel? Dodany: 2014-12-20 08:06:18 |
|
Buche de Noel to ciasto rodem z Francji. Jeśli przetłumaczymy jego nazwę na język polski otrzymamy „polano bożonarodzeniowe”. I takie określenie mówi nam o tym wypieku dużo więcej niż jego oryginalne miano. Od razu jesteśmy w stanie określić, że będzie miało ono kształt drewnianego kołka oraz, że jest tradycyjnie powiązane ze świętami Bożego Narodzenia, oczywiście z tymi w wersji francuskiej. |
|
 | Jak zrobić rybę w occie? Dodany: 2014-12-16 05:48:59 |
|
Ryba ze słoika to danie, które z powodzeniem można położyć na wigilijnym stole. Jest niskokaloryczna, zdrowa, a przy tym bardzo smaczna i prosta do zrobienia. Przydaje się również wtedy, gdy na szybko szukamy czegoś konkretnego do jedzenia.
Składniki
- 1 kg ryby (najlepiej filetów, aby nie bawić się później z ościami; może być dorsz, mintaj, morszczuk itp. |
|
 | Jak jeść owoc granatu? Dodany: 2014-12-12 08:03:35 w temacie - 1 komentarzy |
|
Granaty to owoce bardzo smaczne i zdrowe. Dzięki zawartym w nich polifenolom mają właściwości przeciwnowotworowe, wzmacniające układ krążeniowy, a także opóźniają proces starzenia się komórek naszego ciała, obniżają ciśnienie krwi oraz działają antybakteryjnie i antywirusowo. Poza tym świetnie gaszą pragnienie! Naprawdę warto po nie sięgać.
Jak wybierać granaty
Owoce powinny być świeże. |
|
 | Jak zrobić gofry? Dodany: 2014-12-10 07:28:05 w temacie - 2 komentarzy |
|
Czy jest coś smaczniejszego niż gofry? Owszem, gofry z bita śmietaną, lodami, dżemem albo czekoladą! Chcesz wiedzieć jak je zrobić? To dobrze trafiłeś, bo poniżej znajdziesz przepis na pyszne, pulchniutkie, mięciutkie i delikatne gofry. A zatem - do pracy rodacy.
Składniki
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1/4 szklanki oleju lub tyleż samo roztopionego masła
- kopiata łyżka cukru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 płaskiej łyżeczki soli
No i oczywiście gofrownica
Przepis
Przygotowanie gofrów jest niezwykle proste. Wystarczy wszystkie składniki przełożyć do miski i dobrze je ze sobą zmiksować. |
|
 | Jak zrobić kiełbasę z kapustą kiszoną i piwem? Dodany: 2014-11-30 08:04:22 |
|
Poplątanie z pomieszaniem – tak można nazwać tę potrawę. Bo choć składa się z pięciu głównych składników, to jednak każdy z nich zdaje się nie pasować do drugiego. Tymczasem zmieszane razem dają bardzo smaczne danie, które zachwyci niejeden żołądek. Naprawdę warto spróbować!
Składniki
- 500 g kapusty kiszonej
- 300 g kiełbasy
- 1,5 jabłka
- 250 ml piwa jabłkowego lub cydru
- musztarda
- łyżeczka oleju
Przepis
Jabłka, wraz ze skórką, kroimy na małe cząstki. |
|
 | Jak zrobić kiszoną kapustę? Dodany: 2014-11-20 08:02:53 |
|
Kiszona kapusta to nasze jesienno-zimowe bogactwo. Jest niskokaloryczna (niecałe 20 Kcal na 100 g produktu), a przy tym zawiera bardzo dużo witaminy C i E, wapnia, fosforu, przeciwutleniaczy i innych ważnych dla organizmu pierwiastków. Świetnie działa przede wszystkim na jelita i wątrobę, przeciwdziała zaparciom, pomaga w chorobie wrzodowej i obniża poziom cukru we krwi. Dlatego warto ją jeść! Oczywiście nic nie przebije kapusty ukwaszonej własnoręcznie, bo to i smaczniejsze, i zdrowsze, i tańsze niż sklepowe produkty, tak więc poniżej opisujemy sposób na domowe kiszenie kapusty. |
|
 | Jak zrobić mini rogaliki z nadzieniem? Dodany: 2014-10-31 06:56:47 w temacie - 1 komentarzy |
|
Prezentujemy przepis na pyszne i ładnie wyglądające rogaliki z nadzieniem. Dzięki nim udekorujesz każdy bankietowy stół, urozmaicisz rodzinne spotkanie, czy chociażby zyskasz świetny dodatek do kawy.
Składniki
- 1 kg mąki
- 200 g masła lub margaryny
- 400 ml, czyli około 1,5 szklanki, śmietany (12 lub 18%)
- 0,5 szklanki cukru
-3/4 kostki drożdży, czyli około 75 g
- 16 g cukru waniliowego
- nadzienie (marmolada, dżem, nutella)
Przepis
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej śmietanę, cukier, cukier waniliowy, margarynę o temperaturze pokojowej i kruszymy drożdże. Całość mieszamy do połączenia się wszystkich składników. |
|
 | Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego? Dodany: 2014-10-23 07:39:16 |
|
Wiele jest kontrowersji na temat chińskiego czosnku. Co prawda jest on dopuszczony do handlu, jednak wciąż nie do końca wiadomo w jaki sposób się go uprawia, konserwuje i przechowuje. Nie brakuje głosów, że jest on pędzony chemikaliami, napromieniowywany, a nawet modyfikowany genetycznie. I trudno nie zgodzić się z tymi opiniami, kiedy sami widzimy, że każda główka jest identyczna z pozostałymi, ząbki są równo ułożone, czosnek po pewnym czasie gnije, a włożony do gleby bardzo opornie kiełkuje. |
|
 | Jak zrobić surówkę z modrej kapusty? Dodany: 2014-10-21 07:33:23 |
|
Surówka z modrej kapusty to jeden z ulubionych obiadowych dodatków na Górnym Śląsku. Najczęściej podaje się ją z kluskami śląskimi oraz roladą, ale świetnie smakuje także z innymi potrawami, a nawet jako samodzielne danie.
Składniki
- modra (czerwona) kapusta – dla czterech osób wystarczy kilogramowa główka
- 10 dag boczku
- mała cebula
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- łyżeczka octu
- łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Przepis
Z kapusty zdzieramy wierzchnie liście, które zazwyczaj są najbardziej brudne i zmarnowane. Główkę przecinamy na pół, płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie szatkujemy lub drobno kroimy. |
|
 | Jak zrobić ciasto Rafaello? Dodany: 2014-10-11 07:07:06 |
|
Kojarzysz Rafaello? Głupie pytanie, prawda? Każdy zna te małe, białe kulki, które dają podniebieniu ogrom przepysznych doznań. Kto choć raz je jadł będzie pamiętał ich smak do końca życia lub początków sklerozy. Wystarczy zamknąć oczy, pomyśleć „Rafaello” i od razu poczujemy smakowity aromat kokosa zmieszany z zawadiacko chrupiącym migdałem. A czy wiesz, że takie delicje możesz przygotować samodzielnie w domu? Co prawda zamiast kulek zrobimy ciasto, ale smak pozostanie niemal ten sam. |
|
 | Jak zrobić sałatkę z kapusty, ogórków i papryki na zimę? Dodany: 2014-10-01 06:59:05 |
|
Tym razem zachęcamy do zagotowania w słoikach sałatki z kapusty, ogórków i papryki. Będzie to świetny dodatek do obiadów, jak również smaczna i zdrowa przekąska dla zabicia głodu.
Składniki
(na około 10-12 litrowych słoików)
Sałatka
- 2 kg białej kapusty
- 3 kg ogórków
- 1 kg papryki (najlepiej czerwonej)
- 1 kg cebuli
- 0,5 kg marchwi
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki soli
Zalewa
- 10 szklanek wody
- 2 szklanki octu
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli
- 12 ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 8 ziarenek pieprzu (lub plaska łyżka zmielonego)
Przepis
Warzywa myjemy i kroimy na mniejsze kawałki – kapustę i cebulę szatkujemy, ogórki (nieobrane) kroimy w plasterki, paprykę w słupki, marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach lub też kroimy w krążki, a czosnek dzielimy na 2-3 części. Najlepiej zacząć od kapusty, bo następnie trzeba ją przełożyć do miski i zasypać solą, aby puściła sok. |
|
 | Jak zrobić placek po węgiersku? Dodany: 2014-09-21 07:00:45 |
|
Placek ziemniaczany serwowany z pysznym gulaszem, to nic innego jak placek po węgiersku. Danie nieco czasochłonne w przygotowaniu, ale za to jakże smaczne i sycące. Zachęcamy do spróbowania. Naprawdę warto!
Gulasz
Składniki
- 0,5 kg mięsa wieprzowego w kawałkach (np. |
|
 | Jak zrobić zupę cebulową? Dodany: 2014-09-11 07:08:12 |
|
Zupa cebulowa jest dobra na wszystko. Przede wszystkim pomaga w leczeniu kaca, zaparć, odchudza i zabezpiecza nas przed przeziębieniem – to tylko najważniejsze jej zalety. Poza tym jest smaczna, prosta w przygotowaniu i tania. Warto dowiedzieć się jak ją przyrządzić, zwłaszcza teraz, gdy powoli zaczyna się jesień i naprawdę łatwo o katar czy kaszel – ta zupa pomoże nam ich uniknąć. |
|
 | Jak mrozić produkty żywnościowe? Dodany: 2014-09-07 08:43:40 |
|
Lato chyli się ku końcowi, a więc pora szykować zapasy na zimę. Dzięki temu, nawet w najmroźniejsze dni będziemy mogli cieszyć swe podniebienia pysznymi grzybami lub owocami, które wcześniej sami zebraliśmy albo wyhodowaliśmy we własnym ogródku. Domowe przedłużanie zdatności do spożycia różnych produktów najczęściej polega na ich konserwowaniu w słoikach, suszeniu lub mrożeniu. Wszystkie te metody świetnie się sprawdzają, ale wydaje się, że najlepsze efekty uzyskamy dzięki mrożeniu. |
|
 | Jak zrobić łazanki z młodej kapusty? Dodany: 2014-09-01 06:01:32 |
|
Wiadomo – nie ma nic zdrowszego niż nieprzetworzone dary natury. Dlatego też zachęcając do korzystania z każdego rodzaju zieleniny, tym razem podpowiadamy jak przygotować łazanki z młodej kapusty.
Składniki
- główka lub pół główki białej kapusty – tak, by wagowo wyszło około kilograma
- 500 g makaronu typu łazanki
- 2 pętka kiełbasy
- duża cebula
- sól, pieprz
Przepis
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą. |
|
 | Jak zrobić domowe jagodzianki? Dodany: 2014-06-27 07:01:52 |
|
Sezon na jagody właśnie się rozpoczął. Trzeba z niego korzystać póki tylko można, gdyż owoce te są bardzo zdrowe – regulują pracę jelit, poprawiają wzrok oraz zawierają wiele witamin i minerałów. Dlatego w wolnej chwili warto wybrać się na zdrowotny spacer do lasu, zabrać ze sobą litrowy słoik i nazbierać trochę tych czarnych borówek. W domu zrobimy z nich masę pysznych dań i deserów, a jednym z nich na pewno będą jagodzianki! I właśnie na te bułeczki znajdziesz tutaj przepis. |
|
 | Jak zrobić milkshake (shake jak z McDonald’s)? Dodany: 2014-06-17 07:04:09 |
|
Temperatura na zewnątrz stale rośnie. Względem tego warto schłodzić się, na przykład, pijąc przepyszny mleczny shake. Taki deser na pewno przypadnie do gustu każdemu szkrabowi, a przy tym będzie zdecydowanie zdrowszy niż zwykle lody, bo zostanie zrobiony z prawdziwego mleka. Wystarczy tylko pięć minut, aby doprowadzić własne podniebienie do istnej euforii i przyjemniej znieść każdy upał, dlatego od razu zabieramy się do roboty. |
|
 | Jak zrobić krówki? Dodany: 2014-06-07 07:02:24 w temacie - 1 komentarzy |
|
Krówki to cukierki i każdy o tym wie. Jednakże nie każdy wie, że niezwykle prosto da się je zrobić samemu! Potrzeba do tego jedynie trzech składników i wolnej godzinki. Dlatego nie ma co zwlekać i najlepiej od razu założyć własną hodowlę krówek.
Składniki
- szklanka śmietany 30%
- szklanka cukru
- 50 g masła
Przepis
Co tu dużo gadać? Po prostu wrzucamy wszystko do garnka i gotujemy na małym ogniu, często mieszając. |
|
 | Jak zrobić pinacoladę? Dodany: 2014-05-28 07:06:38 |
|
Pinacolada to alkoholowy trunek, który świetnie nadaje się do zaspokojenia pragnienia w upalne lato. Wybornie smakuje, a gdy się go pije, od razu przed oczami mamy widok karaibskiej plaży pełnej słońca i rosnących nad brzegiem oceanu palm. Naprawdę warto go spróbować i samemu przenieść się z lekko szumiącą głową w egzotyczne klimaty.
Składniki
- 1 część białego rumu
- 1 część mleczka kokosowego
- 3 części soku ananasowego
- kilka kostek lodu
Mleczko kokosowe, to nie mleko kokosowe. |
|
 | Jak zrobić ciasto z owocami, kruszonką i pianą z ubitych jajek? Dodany: 2014-05-18 07:19:27 |
|
Tym razem podajemy przepis na pyszne ciasto z różnymi owocami. Składniki będą dopasowane do wersji rabarbarowej, ale w ten sam sposób można wykorzystać śliwki, jabłka, gruszki i co tylko będziemy chcieli. Ponieważ rabarbar jest kwaśny, do przepisu użyjemy 250 g cukru (pełna szklanka i jeszcze ćwierć), natomiast do słodszych owoców spokojnie można zmniejszyć tę ilość do jednej szklanki lub nawet 3/4 jej objętości.
Składniki (na blachę 25x30 cm)
- kg rabarbaru (lub innych owoców)
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 1/4 szklanki cukru
- 5 jajek
- 250 g margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jak zrobić
Owoce płuczemy, a w razie potrzeby również obieramy ze skórki i drylujemy. |
|
 | Jak zrobić naleśniki z kwiatem akacji? Dodany: 2014-05-08 07:00:32 |
|
Czy wiesz, że naleśniki smakują wybornie nie tylko z czekoladą, serem czy też owocami, ale również i z kwiatami? Mogą to być kwiaty czarnego bzu, cukinii, lipy, robinii akacjowej (bardziej znanej jako akacji) i wiele innych. My podamy przepis na naleśniki z kwiatem akacji, które są jednymi z najlepszych, ale w ten sam sposób możesz także przygotować pozostałe kwietne placki.
Składniki
- kilka kiści kwiatów akacji (jedna kiść to jeden placek)
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki mąki
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka oleju
Do ciasta dodajemy również cukier waniliowy lub placki posypujemy na koniec cukrem pudrem.
Przepis
Wszystkie składniki (oprócz kwiatków) dokładnie ze sobą mieszamy. |
|
 | Jak zrobić papieską kremówkę? Dodany: 2014-04-28 07:27:26 |
|
Jak wszyscy wiemy młody Karol Wojtyła po swojej maturze udał się na kremówki. Za chwilę ponownie rozpocznie się okres tych jakże ważnych egzaminów, a ponieważ w tym roku byliśmy również świadkami kanonizacji Jana Pawła II, to chyba nie ma lepszej okazji do nauki własnoręcznego wyrobu tego typu deseru. Nie jest to trudne zadanie i nawet nie zajmuje dużo czasu, a jedynie oczekiwanie na gotowy produkt może trochę potrwać, gdyż ciasto musi kilka godzin poleżeć w lodówce. Ale naprawdę warto, bo będzie smacznie. |
|
 | Jak nie przytyć w Wielkanoc? Dodany: 2014-04-20 07:14:20 |
|
Wielkanoc obfituje w bardzo kaloryczne dania. Dbając o linię zazwyczaj unikamy tych potraw, które uważamy za najbardziej tłuste, czyli majonezy, kiełbasy oraz pasztety, natomiast chętniej sięgamy po jajka, szynki i żurek. Czy robimy słusznie? Przyjrzyjmy się kaloryczności najbardziej popularnych potraw na wielkanocnym stole. Dzięki temu będziemy wiedzieli czego możemy zjeść trochę więcej, a czego lepiej unikać. |
|
 | Jak zrobić pasztet z indyka? Dodany: 2014-04-18 07:56:06 |
|
Pasztet należy do tych dań, bez których nie może się obyż żaden wielkanocny stół. Swoim smakiem potrafi uszlachetnić niejedną kanapkę i świetnie współgra z innymi świątecznymi pysznościami. Niestety kupne pasztety często są robione z najgorszej jakości mięsa, o ile w ogóle MOM można nazwać mięsem, a do tego wręcz ociekają tłuszczem. Dlatego dużo lepiej zrobić go samemu. |
|
 | Jak zrobić domowy majonez? Dodany: 2014-04-14 07:44:14 |
|
Zbliża się Wielkanoc – święto, które nie może obyć się bez majonezu. Dekorujemy nim jajka, robimy z niego sałatki oraz sosy, a nawet dodajemy do niektórych ciast. Najprościej pójść do sklepu i kupić gotowca w słoiczku, ale jeżeli chcesz zrobić sobie własny bez żadnych konserwantów i ulepszaczy, to zaraz podpowiemy Ci jak się do tego zabrać. To wcale nie jest trudne i pracochłonne!
Składniki
- dwa żółtka
- 3/4 szklanki oleju (słonecznikowy, rzepakowy lub inny lekki w smaku)
- łyżeczka ulubionej musztardy (ale nie z dużymi ziarnami)
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu (jeżeli musztarda nie jest bardzo ostra)
Jak zrobić
Żółtka jaj przekładamy do miseczki. |
|
 | Jak zrobić domowy makaron? Dodany: 2014-04-10 07:29:44 |
|
Nie ma nic lepszego niż swojski rosołek. Ale żeby był on w pełni szlachetny trzeba jeszcze do niego dodać odpowiedni makaron. Najlepszy będzie oczywiście ten, który sami przygotujemy – z prawdziwych jajek. I właśnie tutaj znajdziesz na niego przepis. |
|
 | Jak zrobić zupę pieczarkową? Dodany: 2014-03-31 07:05:42 |
|
Pieczarkowa to proste do przygotowania danie, które z powodzeniem może konkurować z zupą grzybową na bazie popularnych kurek, prawdziwków, podgrzybków czy też kozaków. Jest równie smaczna, a przy tym, w przeciwieństwie do zwykłej grzybowej, możemy ją zrobić o każdej porze roku, gdyż pieczarki są dostępne w warzywniakach nawet w zimie. Ba! Można je nawet samodzielnie hodować.
Składniki
- 750 g pieczarek
- włoszczyzna na bulion (trzy marchewki, dwie pietruszki, kawałek selera, por)
- 2 kurze nogi lub 4 podudzia albo skrzydełka (mięso nie jest konieczne, ale dodają zupie treści)
- mała cebula
- 4-5 średnich ziemniaków
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- dwie łyżki oliwy
- śmietana 12%
- 2-3 litry wody
Przepis
Włoszczyznę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki – marchewkę i pietruszkę w słupki lub talarki, selera na dwie części, a pora używamy w całości. |
|
| poprzednie | od 3 do 32 | następne | wszystkie ( 249 ) | |
[ Dodaj nowy temat do tego działu ] |